Specialistas neigia mitą apie dideles augintinio priežiūros išlaidas

Draugas su uodega

Kai kurie svajojantys apie augintinį yra įsitikinę, kad keturkojis pareikalaus ne tik daug dėmesio, bet ir gerokai paplonins piniginę. Šiuo stereotipu dažnai vadovaujasi ir jau turintys savo augintinius šeimininkai, jiems kokybė neretai atrodo lygi kainai. Gyvūnų prekių parduotuvių tinklo „Zoobazė“ atstovas Julius Bartkus neigia šį mitą ir užtikrina, kad lygybės ženklas tikrai nereikalingas ir kokybiškai augintinio priežiūrai nereikia didelių investicijų – svarbiausia suprasti, kur galima taupyti, o kur persistengti nereikėtų.

Vidutinio dydžio, apie 4 kilogramus sveriančiai suaugusiai katei per dieną reikia apie 50 gramų aukščiausios kokybės sauso pašaro. Palmiros Mart nuotr.

„Kuo augintinis didesnis ar retesnis, tuo jo išlaikymas bus brangesnis. Reikėtų gerai apgalvoti, ne tik koks augintinis jums labiausiai patinka, bet ir koks yra tinkamas šeimininko kišenei“, – akcentuoja specialistas.

Pasak J. Bartkaus, yra viena sritis, kuriai taupyti nereikėtų – tai kokybiškas augintinio maistas. Dar viena svarbi sritis, kuriai negalima taupyti, – apsauga nuo erkių ir kitų parazitų, reguliari dehelmintizacija.

„Visos kitos priemonės – skanėstai, žaislai, higienos priemonės ar vedžiojimo priemonės – svarbios, tačiau jiems tikrai galima skirti mažesnę biudžeto dalį. Jei rinksitės kokybiškas priemones, jas įsigyti reikės rečiau, todėl tikėtina, kad sutaupysite“, – pasakoja J. Bartkus.

Renkantis pašarą reikėtų atkreipti dėmesį ne į kainą, o į sudėtį – svarbiausia, kad pirmas ingredientas būtų mėsa ir jos produktai. Taip pat svarbu, kad sudėtyje nebūtų konservantų, dažiklių ir kitų dirbtinių priedų. Ekspertas pataria pirmenybę teikti visaverčiam, subalansuotam, kuo natūralesniam produktui, kuris būtų naudingas sveikatai ir nebūtinai reikalautų didelių investicijų.

„Pavyzdžiui, vidutinio dydžio, apie 4 kilogramus sveriančiai suaugusiai katei per dieną reikia apie 50 gramų aukščiausios kokybės sauso pašaro (maždaug 1,5 kilogramo per mėnesį). Tokio pašaro 2 kilogramų pakuotės kaina yra apie 13–15 eurų. Vis dėlto dažnai kaina nenusako pašaro kokybės, pavyzdyje pateikto pašaro sudėtyje yra net 80% gyvūninės kilmės baltymų, tai vienas iš pagrindinių rodiklių, kuris nusako pašaro kokybę, nors tai tikrai nėra brangiausias asortimente produktas“, – įžvalgomis dalinasi specialistas.

Renkantis prastesnės kokybės maistą, priešingai, jo prireiks ne tik didesnio kiekio, kad keturkojis jaustųsi sotus, bet dažnai tokie pašarai būna prastai subalansuoti, todėl papildomai gali prireikti vartoti pašaro papildus.

Taupyti maistui nereikėtų, bet skanėstai yra ta sritis, kur išlaidas sumažinti tikrai galima. Specialistas rekomenduoja nepiktnaudžiauti skanėstais, juos duoti tik tada, kai augintinį norite paskatinti.

Panaši taisyklė galioja ir renkantis higienos priemones, J. Bartkus rekomenduoja rinktis koncentruotus šampūnus ar valiklius, taip jų išnaudosite mažiau ir sutaupysite.

Kokybiškai augintinio priežiūrai, anot specialisto, per mėnesį gali užtekti keliasdešimt eurų. Pridėjus priemones nuo parazitų – lašai nuo erkių ir blusų – apie 3 eurus, vaistai nuo kirminų – taip pat apie 3 eurus.

Katei reikės ir kraiko, natūralus augalinis tofu kraikas kainuoja apie 8 eurus. Tad bendra suma per mėnesį bus apie 20-30 eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Gargždai kviečia į augintinių eiseną

Jau šį šeštadienį, spalio 1 d., Gargžduose vyks tradicinė Pasaulinės gyvūnų dienos šventė. Jos dalyviai kviečiami į eiseną „Tūkstantkojis“, kurios ...
2022-09-29
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Veterinarė pataria: ką daryti, apsinuodijus augintiniui

Vasara – atostogų, atsipalaidavimo ir patyrimų metas ne tik šeimininkams, bet ir augintiniams, o kartu tai yra ir nemenkas iššūkis ...
2022-08-25
Skaityti daugiau

Draugas su uodega

Kaip padėti augintiniams per karščius?

Į Lietuvą vėl sugrįžus vasaros karščiams svarbu pasirūpinti augintinių sveikata ir saugumu. Veterinarijos specialistė pataria, kaip šeimininkai turėtų padėti savo ...
2022-07-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This