Rinkti merus II ture galės tik nuolatiniai savivaldybės gyventojai

Konsultacijos

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) primena, kad pakartotinio balsavimo metu balsuoti už savivaldybių merus teisę turės tik nuolatiniai savivaldybės gyventojai, savo gyvenamąją vietą konkrečioje savivaldybėje deklaravę ne vėliau kaip likus 60 dienų iki rinkimų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

2023 m. sausio 4 d. buvo diena, kai iki savivaldybių tarybų ir merų rinkimų buvo likę 60 dienų. Todėl rinkėjai, kurie I rinkimų ture balsavo savo deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybėje, II rinkimų turo metu gali balsuoti tik ten pat (jeigu toje savivaldybėje rengiamas pakartotinis
balsavimas).

Tokiu atveju, jei savivaldybėje rinkimai jau yra įvykę ir pakartotinis balsavimas nerengiamas, tos savivaldybės rinkėjai balsuoti kitoje savivaldybėje negali.

Rinkėjai, kurie turi keletą nekilnojamojo turto objektų skirtingose savivaldybėse, rinkimuose gali balsuoti už savo deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės kandidatus – taip, kaip balsavo I rinkimų ture.

Pavyzdžiui, jeigu rinkėjas turi būstą Klaipėdoje, o gyvenamąją vietą yra deklaravęs Klaipėdos rajone, artėjančiuose rinkimuose jis balsuos rinkdamas rajono savivaldybės merą, nepriklausomai nuo to, ar jo deklaruota gyvenamoji vieta keitėsi po 2023 m. sausio 4 dienos.

Europos Sąjungos valstybių narių piliečiams užtenka turėti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, kitų valstybių piliečiams reikia pateikti dokumentą, patvirtinantį teisę nuolat gyventi Lietuvoje.

Taip pat nuolatiniais savivaldybės gyventojais laikomi ir asmenys, kurie yra įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą toje savivaldybėje.

Pakartotinis savivaldybių tarybų ir merų rinkimų balsavimas vyks kovo 19 dieną.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This