Klaipėdos baseino brokas: devynių mėnesių mediacija baigėsi šnipštu

Miestas, Svarbu

Po daugiau nei dviejų metų bylinėjimosi dėl naujojo Klaipėdos baseino broko uostamiesčio savivaldybė ir rangovas – „Axis Industries“ – dar devynis mėnesius bandė pagimdyti taikų ginčo sprendimo būdą.

Tačiau šis „nėštumas” baigėsi šnipštu ir abi ginčo šalys vėl sugrįžo į teismo salę.

Mediacijos proceso eiga laikoma paslaptimi, bet iš advokatų pareiškimų galima daryti prielaidą, jog šalims nepavyko susitarti dėl nebeveikiančios šachtos, kurios įrengimas kainavo 538 000 eurų. Klaipėdos baseino nuotr.

Bylos pradžia – prieš trejus metus

16,57 mln. eurų atsiėjęs naujasis baseinas buvo atidarytas 2018-ųjų birželį nepašalinus daugybės defektų, užfiksuotų atitinkamame akte. Vėliau jų atsirado dar daugiau ir galiausiai Klaipėdos savivaldybė 2019-ųjų pavasarį kreipėsi į teismą, kad šis įpareigotų rangovus – „Axis Industries“ ir jau bankrutavusią bei išregistruotą UAB „Deglas“ – atlikti atitinkamus darbus.

2020 m. kovą vykusio pirmojo parengiamojo posėdžio metu „Axis Industries“ advokatė Lina Šimė pateikė priešieškinį savivaldybei dėl esą neteisėtai gautos per 100 tūkst. eurų dydžio bankinės garantijos grąžinimo, o savivaldybei byloje atstovaujantis advokatas Gintaras Aleknavičius paprašė skirti baseino ekspertizę. Galiausiai buvo atliktos net dvi ekspertizės ir savivaldybė pakeitė ieškinio reikalavimą – prašė priteisti 1,15 mln. eurų defektams šalinti ir 8 proc. metinių palūkanų.

Byla iš esmės buvo pradėta nagrinėti tik pernai sausį. Po to, kai posėdžiuose pasisakė šalys, buvo apklausti ekspertai bei liudytojai, teismo nutartimi byla buvo perduota mediacijai – to paprašė ir savivaldybė, ir rangovas. Abi šalys pasiūlė vienodą kandidatūrą – mediatorę teisėją Danutę Žvinklytę, kuri sutiko imtis šio šalių sutaikymo proceso. Tačiau jos misija, trukusi beveik devynis mėnesius, baigėsi nesėkme, nes šalys pasitraukė iš mediacijos.

Vėl koreguoja ieškinį

Šią savaitę vėl surengto teismo posėdžio pradžioje bylą nagrinėjantis teisėjas Marius Dobrovolskis pagarsino, kad vos prieš porą valandų savivaldybės advokatas G. Aleknavičius įkėlė prašymą dėl ieškinio dalyko pakeitimo.

G. Aleknavičius aiškino, kad ieškinys koreguojamas dėl to, kad teismo ekspertas nurodė, jog keletas dalykų yra nelaikytini defektais, o dalis defektų šalinimo kaštų dubliuojasi. Dėl to prašoma priteisti suma sumažėjo apie 10 000 eurų.

„Dviem puslapiams reikėjo paruošti dešimt dienų?” – papriekaištavo teisėjas, pabrėžęs, kad mediacija nutrūko dar vasario 22-ąją, o prašymas dėl ieškinio tikslinimo pateiktas tik prieš pat posėdį.

Reaguodamas į tai G. Aleknavičius tikino, kad pačiam raštui užteko pusdienio, bet koncepcijos suformulavimui esą dar ir pritrūko laiko.

„Problema yra dėl nardymo šachtos – aiškinomės, ar galima pašalinti defektus. Abu ekspertai nurodė, kad ji neeksploatuotina ir nepadės jokie darbai. Visgi aiškinomės, gal visgi įmanoma eksploatuoti. Jei įmanoma pašalinti defektus, tai klausimas, kiek tai kainuotų, tada būtų galima tikslinti ieškinį ir prašyti tik tokios sumos. Rangovas buvo nurodęs, kad visas šachtos įrengimas kainavo 538 000 eurų. Iki pat teismo posėdžio buvo derinama su klientu, aiškintasi su specialistais”, – dėstė G. Aleknavičius.

Teisėjas sprendimą dėl tokio prašymo nutarė priimti raštu, nes šis, jo nuomone, nėra nelaikytinas patikslintu ieškiniu.

Kitame teismo posėdyje dar numatyta apklausti porą liudytojų ir gali būti pradėtos baigiamosios kalbos.

8 Comments

  1. na

    reklama :”UAB Montuotojas dirba apie 400 profesionalių darbuotojų, mėgstančių savo darbą ir nuolat siekiančių tobulėti. Esame tikri, jog įmonės sėkmė priklauso nuo darbuotojų, jų atsakomybės, gebėjimo priimti sprendimus ir realizuoti užsibrėžtus tikslus.

    Reply
  2. Judas

    KLASCO – VON IŠ KLAIPĖDOS ! ! !
    ..palapinių nepamirškit..

    Reply
  3. Nerijus

    O kiek „otkatukų””Dūdoriaus komanda gavo,kaip „gražiai”vyko atidarymas,- „…pirmas LTU,..geriausias,OLIMPINIS?,vos ne World Champ’us rengsime,”Dūdoriaus”chebra juosteles kirpo,šampanas liejosi laisvai!!! KĄ JŪS URODAI SAVIBLEDOJE DAROTE SU MIESTU- DEGSIT PRAGARE VAGYS,TAI JUK MŪSŲ KLAIPĖDA,KAIP JŪSŲ URODŲ VAIKAI-ANŪKAI ČIA GYVENS!?

    Reply
  4. T

    Bardakas visume gražume,ir tokie nevykėliai dirba savivaldybėje, žodžių trūksta.

    Reply
    • Vytas

      Nardymo šachtą-rezervuarą statė Axis subrangovas AB”Montuotojas”.
      Tai buvo netinkamai parinktos medžiagos,tai yra,netinkamos markės nerūdijančio plieno lakštai bei vamzdžiai ir jų suvirinimo medžiagos.
      Greičiausiai tai projektuotojų klaida.

  5. Klaipėdietis

    Cirkas

    Reply
  6. Klaipedietis

    Abiem pusem naudinga, kad sachta neveiktu, todel ir tempia guma. Senai turejos su remontuoti,paleisti eksplotyoti ir tada gale bylinetis …

    Reply
  7. Juokas

    Kokia mediacija, jei šachtą sutvirtinti reikia. Arba tu sutvirtini arba ne…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This