Buvusio policijos komisariato pastatus aukcione parduos dalimis? (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Jūros gatvėje esančius senuosius Klaipėdos teismo rūmus, vėliau tapusius policijos komisariatu, Turto bankas vėl ruošiasi parduoti aukcione. Pastatų kompleksas gali būti parduodamas suskaidžius į dvi dalis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Atskirai gali būti parduoti buvusi sporto salė ir „įstaiginis pastatas”, Jūros g. 1/Naujosios Uosto g. 4, kurių bendras statinių plotas yra 1383 kv. metrai, o bendras žemės plotas – 0,47 hektaro.

Kitame būsimo aukciono pakete – administracinis pastatas, garažas, šuns būda bei kiemo statiniai, Jūros g. 1. Bendras šių statinių plotas – 5630 kv. metrų, žemės sklypas – 0,1537 hektaro. 

Pradinė būsimų aukcionų kaina kol kas neskelbiama.

ATNAUJINTA. Pasirodžius šiai publikacijai Turto banko komunikacijos vadovas Karolis Vaitkevičius pranešė, kad galutinio apsisprendimo, kaip bus parduodami senieji Klaipėdos teismo rūmai, dar nėra. Dėl to, kokiu būdu optimaliausia yra realizuoti šį turtą net atliekama galimybių studija, – norima „pamatyti platesnį lauką”. O tai, kad Turto banko interneto portale teismo rūmų kompleksas demonstruojamas kaip du atskiri objektai, esą, yra todėl, kad yra du atskiri žemės sklypai.

„Atvira Klaipėda” anksčiau pranešė, kad po kelerių metų blaškymosi, ką daryti su dar 2015 metais ištuštėjusiu Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatu (buvusiais teismo rūmais) Jūros gatvėje, valstybė vėl grįžo prie pozicijos, kad jį reikia tiesiog bandyti parduoti.

Neogotikinio stiliaus pastatų kompleksas buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje tada įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. buvo pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. minėtame komplekse veikė Apygardos teismas.

1945 m. sovietinė valdžia čia įkūrė Klaipėdos kalėjimą, kuris šioje vietoje veikė iki 1960-ųjų. Po to pastate buvo įrengtas bendrabutis statybininkams, o vėliau įsikūrė milicija, kurią atgavus nepriklausomybę pakeitė Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Dėl prastų sąlygų buvo nutarta komisariatui statyti naują pastatą ir šis kompleksas Vyriausybės nutarimu 2007 m. buvo įtrauktas į parduodamų pastatų sąrašą. Policininkai iš Jūros gatvės į naująjį komisariatą Kauno gatvėje išsikraustė 2015-ųjų rugsėjį ir nuo tada paveldosauginis kompleksas stovi tuščias, jį valdo Turto bankas. 

Aukcionuose Turto bankui pavyko parduoti tik porą aplinkinių pastatų, o pats didysis kompleksas 2016-2017 metais nesulaukė pirkėjų. Nors, „Atviros Klaipėdos” duomenimis, paskutiniame aukcione jau buvo pirkėjas, pasiryžęs šį objektą pirkti. Tačiau jau parengtas sandoris buvo nutrauktas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės ir dalies visuomenės spaudimo.

Sulaukusi dalies menininkų kreipimosi Klaipėdos savivaldybė 2017-ųjų rudenį ėmėsi konkrečių žingsnių, siekdama perimti kompleksą ir įkurti čia vadinamąją menininkų meką. Atitinkamą sutikimą perimti tokį turtą miesto Taryba išreiškė 2017 m. spalį. Vėliau buvo parengtas mainams Vyriausybei 12 siūlomų objektų sąrašas – Taryba 2018-ųjų kovą sutiko juos perduoti centrinei valdžiai.

Tačiau tuometinė Sauliaus Skvernelio vyriausybė nusprendė, jog visgi geresnis variantas gali būti šio komplekso pritaikymas uostamiestyje veikiantiems teismams. Tačiau ir šis sumanymas žlugo. 

Pernai rudenį Finansų ministerija Klaipėdos miestiečių draugiją informavo, kad norint pastatą pritaikyti teismų poreikiams, būtų reikėję skirti 20 mln. eurų ir tokia perspektyva lyginant su naujo pastato statyba buvo įvertinta kaip finansiškai ir ekonomiškai nenaudinga, nes, turimais skaičiavimais, naujo pastato statyba Kauno gatvėje atsietų 10,255 mln. eurų.

Todėl šis turtas vėl rengiamas parduoti aukcione. Tikėtina, kad netrukus šis aukcionas bus paskelbtas.

6 Comments

  1. Česka

    Idealus viešbutis

    Reply
  2. Hasts

    Viskas bus gerai, jei Klaipėdą valdys ne ruzziškos veluavos gerbėjas A. Vaitkus, mes už Lietuvišką vėliavą!

    Reply
  3. T

    Baigiantis sugriūti Klaipėdos senamiestis,padėkokite savivaldybės tarnautojams už jų triūsą!

    Reply
  4. Nojus

    Dvokia š…, likimas, kaip Šaulių g. alaus bravoro, k/t Baltijos ar Senojo pašto, kuriam dar viltis rusena,- nusipirks pirdžiai ir lauks „gerų laikų”.

    Reply
    • ezys

      nebukim pesimistai, gal pastato lauks ryziu maluno, Michelson, Memelio, Kareiviniu, Duju fabriko, Saldainiu fabriko, Svyturio, Dispancerio Tilzes g. likimas 😉 Bet kuriuo atveju blogiau nei dabar buti neturetu… nenustebciau jei Memelio miesto savininkai nupirktu

    • Nojus

      Kai dėl Klaipėdos, tai būti čia optimistu nelengva. Kam tas turto skaidymas? Galvoju, Turto bankininkai žino daugiau, t.y.potencialius pirkėjus. Žiūrėsim žiūrėsim ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau pradės statyti komisariato automobilių aikštelę

Turto bankas paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „HSC Baltic“ dėl Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato antžeminės daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This