Klaipėdos universitete – paroda „Vydūnas – žinomas, bet nepažintas“

Kultūra

Kovo 24 d., 15 val., Klaipėdos universiteto Aula Magna konferencijų salėje (Herkaus Manto g. 90) bus pristatyta vilnietės menininkės ir žurnalistės Lilijos Valatkienės paroda „Vydūnas – žinomas, bet nepažintas“, skirta vienam iškiliausių lietuvių filosofų, rašytojų ir kultūros veikėjų Vilhelmui Storostui-Vydūnui (1868-1953).

„Mažoji Lietuva man visais laikais buvo pati didžiausia. Todėl noras pažinti ją iš vidaus buvo didesnis, nei pagunda likti gimtajame Vilniuje. Vydūno filosofija, jo idėjos, požiūris į gyvenimą, atšiaurus Mažosios Lietuvos klimatas suformavo mano charakterį, išugdė manyje „tvirto stuburo“ filosofiją, galinčią atlaikyti visas gyvenimo audras“, – „Atvirai Klaipėdai” yra sakiusi menininkė.

Ji kurį laiką dirbo Šilutėje ir nuo tada pamilo šį karštą, kuriam duoklę atiduoda ir šia paroda.

Apkeliavusi Vydūno gimtąsias ir laikinos prieglaudos, kūrybos bei darbo vietas, Lilija po kruopelytę rinko išbarstytą istorinį palikimą, aktualizuodama didžiojo filosofo ir mąstytojo Vydūno svarbą, jo literatūrinio palikimo unikalumą, kuriame labai ryškiai atsispindi ir kasdienybės trapumas.

Parodą sudaro dokumentinių fotografijų ciklai, atskleidžiantys Vydūno veiklos ir jo nelengvą gyvenimo kelią iš Mažosios Lietuvos per Tilžę į Vokietiją.

Mąstytojo pėdsakais nukeliavusi L. Valatkienė parodoje demonstruoja ir savo foto refleksijas.

Šiemet pažymime Vydūno 155-ąsias gimimo ir 70-ąsias mirties metines.

Paroda bus eksponuojama mėnesį, iki balandžio 24 d.

INFORMACIJA

Vilhelmas Storostas gimė 1868 m. Jonaičiuose, Mažojoje Lietuvoje. Po studijų Ragainėje bei Prūsijos universitetuose mokytojavo Kintuose, vėliau Tilžėje. Ten praleido didžiąją dalį savo gyvenimo, sukūrė daugiau nei 60 filosofinių veikalų, dramų ir istoriografinių darbų, vadovėlių, dainų rinkinių, vertimų.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Vydūnas paliko bombarduojamą Tilžę ir pasitraukė Vokietijos gilumon. Po itin vargingų dvejus metus trukusių klajonių pasiekė Detmoldą. Šiame mieste Vydūnas tęsė kūrybinį darbą – skaitė paskaitas, rašė straipsnius lietuvių ir vokiečių kalbomis, leido knygas. Detmolde šviesuolis praleido paskutiniuosius septynerius metus, ten buvo ir palaidotas.

1991 m. jo palaikai grąžinti į Lietuvą ir perlaidoti Bitėnų kapinėse ant Rambyno kalno.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Spyglys

Šampanas Vydūnui labai patiko*

Vydūnas (Wilhelm Storost) tik praėjusią savaitę suprato, kaip gera būti Mėmelyje įamžintam: jaunos panelės jam prieš akis įrengė šampano bariuką! ...
2023-05-22
Skaityti daugiau

Regionas

Vyks atsiminimų vakaras apie Vydūną ir Kazį Budginą

Balandžio 20-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Ievos Simonaitytės vasarnamio verandoje svečiuosis visuomenininkas, Mažosios Lietuvos istorijos puoselėtojas Saulius Sodonis iš Žemaičių Naumiesčio ...
2023-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This