Spaudos konferencijoje – liaupsės Muzikinio teatro baleto trupei (atnaujinta)

Fotoreportažai, Kultūra

Jau šį savaitgalį Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras savo žiūrovus pakvies į naują šokio spektaklio „Sapnai ir kaktusai” premjerą, kurioje greta visame pasaulyje šiuo metu statomų ir į populiarumo viršūnes šovusių švedų choreografo Alexander Ekman „Kaktusų” („Cacti“) bus pristatytos ir jau klaipėdiečiams pažįstamo jo kolegos iš Lenkijos Roberto Bondaros choreografinės kompozicijos „Žagsulys“ (Hiccup) bei „8m68“. 

Palmiros Mart nuotr.

Antradienį šia proga surengtoje spaudos konferencijoje ir Klaipėdos muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė, ir teatro vyriausiasis choreografas Aurelijus Liškauskas džiaugėsi galimybe bendradarbiauti su pripažintais užsienio menininkais, neslėpdami pasididžiavimo, jog ši galimybė atsidaro dėl esą aukščiausias profesionalumo viršūnes pasiekusios teatro baleto trupės.

„Esame ypatingo įvykio finišo tiesiojoje, nes manau, jog tai yra mūsų 5 metų teatro, ypatingai baleto trupės, veiklos kulminacija. Dabar galime sakyti, kad realizuojasi tai, apie ką mes svajojome”, – negausiai į spaudos konferenciją, kuri buvo transliuojama ir internetu, susirinkusiems žurnalistams sakė L. Vilimienė, tuo pačiu tarsi ir patvirtindama savo vienos kadencijos Klaipėdos muzikiniame teatre pabaigą.

Ji šios premjeros ištakas susiejo su karantinu, kuris meno kolektyvams, tarp jų – ir Muzikiniam teatrui – buvo itin sunkus dėl nežinios, kaip toliau reikės gyventi ir dirbti, bet, vadovės teigimu, būtent per karantino įkarštį R. Bondara muzikiniame teatre sugebėjo pastatyti „Faustą”.

„Džiaugiuosi, kad visa mūsų komanda išdrįso svajoti. Taip atsirado Robertas Bondara (…) Mes išdrįsome ir uždaroj erdvėj, be žiūrovų, bet su televizija pastatėme „Faustą”. Ir tai buvo mūsų pirmoji Klaipėdos muzikinio teatro pažintis su šiuo choreografu”, – kalbėjo L. Vilimienė.

Jos teigimu, būtent karantino metu buvo užmegztas kontaktas ir su choreografo A. Ekman komanda, nors net nebuvo aišku, kada sumanymas išvysti jo žymiuosius „Kaktusus” gali būti realizuotas.

Ji taip pat džiaugėsi, jog teatras susidraugavo su Poznanės Stanislovo Moniuškos operos teatru, kuriame ir kuria R. Bondara: klaipėdiečiai pernai lenkams rodė Martyno Rimeikio „Eglę žalčių karalienę”, o šią gegužę Poznanės baleto trupė atveš savo spektaklį į Klaipėdą.

„Turėsime eiti dar labiau aukštyn, tik aš nežinau kur”, – teatro vadovei antrino ir A. Liškauskas, teigęs net negalintis pasakyti, kas yra svarbiau – ar pats pastatymas, ar galimybė teatro šokėjams dirbti su tokio lygio choreografais.

Jis pranešė, jog baleto trupę papildė dar 20 naujų šokėjų, o vidutinis šokėjų amžius yra 21 metai.

„Svarbiausia yra procesas, priešistorija (…), visko buvo daug, nesinori susikuklinti, Klaipėdos trupė niekada neturėjo tokio derliaus”, – kalbėjo A. Liškauskas, dėkojęs ir A. Ekman asistentei Anai Mariai Lucaciu, ir R. Bondarai už neįkainojamą darbą su teatro šokio trupe bei pasidžiaugęs įvairiais gautais trupės apdovanojimais bei pasiekimais, pradedant „Auksiniais scenos kryžiais” ir baigiant „Pagauk bangą”.

Spaudos konferencijoje dalyvavę R. Bondara bei A. M. Lucaciu  savo ruožtu negailėjo gražių žodžių Klaipėdos teatro šokėjams bei džiaugėsi kūrybingu bendradarbiavimu su klaipėdiečiais.

„Jūsų baleto trupės pasiruošimas puikus, nes „Cacti“ labai ritmiškas, o A. Ekmano braižas, kaip ir sukurti šokio judesiai, kelia iššūkių net pajėgiausiems baleto artistams. Tai išbandymas ir gyvai scenoje grojančiam kvartetui. Norint atlikti šią muziką reikia įdėti širdies, o kur dar orkestro muzikantų įprastas noras išlikti nematomiems. Šiame kūrinyje iššūkiu tampa ir tai, kad čia nereikia vaidybos. Būtina būti natūraliems ir tuo pačiu perteikti jame užkoduotą sarkazmą“, – kalbėjo A. M. Lucaciu.  

R. Bondara pranešė, jog gegužės 27 d. Klaipėdoje bus parodytas Poznanės teatre pastatytas šokio spektaklis BER, pavadintas pagal triptiką kūrusių choreografų – Bondara-Ekman-Rimeikis – pirmąsias pavardžių raides.

O šokio spektaklio „Sapnai ir kaktusai” premjera, kurioje dalyvaus visi Klaipėdos muzikinio teatro baleto trupės šokėjais – jau šį penktadienį ir šeštadienį bei kitą penktadienį, kovo 31 d., 18.30 val., Žvejų kultūros rūmuose. 

Prokadras. lt nuotr.

INFORMACIJA

Pristatyti Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre užgimusios premjeros atvyks ir pati baleto pasaulio įžymybė, choreografas Alexanderis Ekmanas. Prieš premjerą publikos laukia staigmena – susitikimas su choreografu.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate (papildyta) 

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This