Aukščiausiasis Teismas tarė galutinį žodį dėl 2006-ųjų žmogžudystės Palangoje

Kriminalai ir nelaimės

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo 2021-ųjų vasaros nuosprendį, kuriuo Airijoje net 13 metų nuo teisingumo slapstęsis Marius Civinskas buvo nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme už 2006-ųjų pavasarį Palangoje įvykdytą žmogžudystę.

Marius Civinskas. policija.lt nuotr.

2019 m. buvo sulaikytas ir suimtas vyras buvo kaltinamas tuo, kad 2006 m. pavasarį Palangoje automobilių vairavimo aikštelėje, kilus konfliktui aiškinantis tarpusavio santykius, vieną kartą šovė savo draugui Raimundui Šimkui į nugarą, padarė krūtinės ląstos sužalojimą ir kairiojo plaučio pažeidimą, dėl to nukentėjusysis netrukus Palangos ligoninėje mirė. Byloje buvo nustatyta, kad mirtimi pasibaigęs sužalojimas nukentėjusiajam buvo padarytas iššovus medžioklinį šovinį, į nugarą šauta iš labai arti.

Kaltinamasis savo kaltės nepripažino ir teigė, kad jis kartu su dviem draugais, iš kurių vienas buvo R. Šimkus, atvažiavo į įvykio vietą išsiaiškinti santykių su kitais vaikinais. Jų palaikyti konflikte dviem automobiliais atvyko vaikinai iš Kretingos. Prasidėjus muštynėms pasigirdo šūvis, visi išsilakstė, o pašautas nukentėjusysis buvo įkeltas į automobilį. Kartu buvęs bičiulis nuvežė sužeistą draugą į ligoninę, o kaltinamasis iš aikštelės pabėgo, nes išsigando, jog gali būti neteisingai apkaltintas.

Teismas iš kaltinamojo taip pat buvo priteisęs nužudytojo motinai 15 000 Eur neturtinės žalos atlyginimą, seserims – po 5 000 Eur, jo dukrai – 10 000 Eur neturtinės žalos atlyginimą, taip pat priteisė po 1 838 Eur turtinės žalos atlyginimo seserims ir 17 400 Eur turtinės žalos atlyginimą (netektas išlaikymas žuvus tėvui) nužudytojo dukrai.

Tokį verdiktą buvo palikęs ir Apeliacinis teismas, tačiau jį dar ėmėsi peržiūrėti ir kasacinį skundą priėmęs LAT.

Jo kolegija konstatavo, kad bylą nagrinėję žemesniųjų instancijų teismai padarė pagrįstą ir motyvuotą išvadą, jog nuteistasis nužudė nukentėjusįjį veikdamas netiesiogine tyčia. Jis, su užtaisytu ginklu dalyvaudamas priešiškai nusiteikusių, anksčiau jau dalyvavusių muštynėse, iš anksto susitarusių susitikti jaunuolių konflikte, suvokė pavojingą savo veiksmų pobūdį. Išsitraukdamas ginklą ir iššaudamas, kai šalia yra grupė fiziškai konfliktuojančių (besimušančių) žmonių, nuteistasis numatė, kad dėl tokio jo veikimo gali atsirasti Baudžiamajame kodekse nustatytų padarinių, ir nors jų nenorėjo, sąmoningai leido jiems atsirasti, t. y. nors nesiekė ir nenorėjo nužudyti žmogaus, tačiau nušovė R. Šimkų.

LAT neskundžiamu sprendimu paliko galioti žemesnių instancijų teismų nuosprendžius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This