Teismas spręs, ar „Neptūnas” turės grąžinti 250 000 Eur savivaldybei

Sportas, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybė ketina įnešti dar 250 tūkstančių eurų viešosios įstaigos „Neptūno” krepšinio klubas dalininko kapitalui didinti, nors pirmąjį tokio dydžio įnašą galit teikti grąžinti: prokuratūra reikalauja naikinti miesto Tarybos sprendimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Trečiadienį miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas pritarė dar 250 tūkstančių eurų skyrimui šiam klubui, balsuojat susilaikius tik mero pavaduotojui Arūnui Barbšiui. Jis pasiteiravo, koks pirmojo tokio pat dydžio įnašo likimas.

Andrius Kačalinas, savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas pranešė, kad byla dėl pirmojo Tarybos sprendimo teisme bus nagrinėjama gegužę.

„Atvirai Klaipėdai” jis pasakojo, jog į prokuratūrą kreipėsi Vyriausybės atstovė Klaipėdos ir Tauragės apskrityse, o ši – į teismą. Reikalaujama naikinti Tarybos sprendimą, kuriuo buvo nuspręsta investuoti į „Neptūno” krepšinio klubo viešąją įstaigą.

Jeigu savivaldybė šią bylą teisme pralaimėtų, „Neptūnas” gautus pinigus turėtų grąžinti. Tokiu atveju, greičiausiai, toks pat pat likimas lauktų ir antrojo savivaldybės indėlio, dėl kurio galutinai apsispręs miesto Taryba.

Paklaustas, kuo motyvuojamas reikalavimas panaikinti savivaldybės sprendimą ir kartu grąžinti ketvirtį milijono eurų, A. Kačalinas sako, kad reikalavimas grindžiamas Vyriausybės nutarimu, kuriuo reglamentuojama, kokiomis sąlygomis savivaldybės gali investuoti.

Nors tiek dėl pirmojo, tiek dėl antrojo savivaldybės sprendimo įnešti 250 tūkstančių eurų viešosios įstaigos „Neptūno” krepšinio klubas dalininko kapitalui didinti aiškinamuosiuose raštuose išsamiai dėstoma, jog atlikus šiuos veiksmus laukiama ne finansinės, o socialinės grąžos, Vyriausybės atstovo institucijos ir prokuratūros tokie argumentai neįtikino.

Praėjusių metų rugsėjo viduryje Klaipėdos miesto savivaldybė sutiko tapti „Neptūno” krepšinio klubo dalininke, o lapkritį specialiame vieno klausimo savivaldybės Tarybos posėdyje nusprendė „Neptūnui” skirti 250 tūkstančių eurų dydžio finansinę injekciją. Sprendimo projekto aiškinamajame rašte buvo dėstoma, kad toks įnašas būtų naudojamas žaidėjų, trenerių, aptarnaujančio personalo atlyginimams išmokėti, atsiskaityti su tiekėjais (Klaipėdos autobusų parkas, saugos tarnyba „Argus”), mokėjimams žaidėjų agentams, „Švyturio” arenos už arenos nuomai.

O antroji finansinė injekcija „Neptūno” krepšinio klubui motyvuojama siekiu užtikrinti įstaigos veiklą ir jos tęstinumą, nors spalį svarstant analogišką klausimą miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, jog tikimasi „kad tai netaps tokia tradicija, kad didiname dalininkų kapitalą”.

Numatoma, kad 150 tūkstančių iš šios sumos bus skirta žaidėjų darbo užmokesčiui, „siekiant išlaikyti stabilią finansinę situaciją, komandoje, išvengti klubo nemokumo, nepatirti papildomų nuostolių jei žaidėjas kreiptųsi į FIBA arbitražą”. Taip pat taip esą siekiama, kad Klaipėda turėtų aukščiausio lygio krepšinio komandą, žaidžiančią LKL, KMT, Europos turnyruose.

40 tūkst. eurų būtų skirta trenerių štabo atlyginimams, 25 tūkstančių – „Švyturio” arenos nuomos kaštams padengti. Dar po 10 tūkstančių turi būti atseikėta už paslaugas Klaipėdos autobusų parkui ir saugos tarnybai „Argus”. O 15 tūkstančių eurų numatyti žaidėjų agentams.

Sprendimo projektą lydinčiame aiškinamajame rašte teigiamas, kad „iš investavimo objekto bus gauta ne tik pelno (pajamų), bet ir gautas socialinis rezultatas (švietimo, kultūros, mokslo, aplinkos, sveikatos ir socialinės apsaugos, kitų panašių sričių) arba užtikrintas veiksmingesnis Lietuvos Respublikos įstatymuose ir Vyriausybės nutarimuose nustatytų valstybės ir savivaldybės funkcijų atlikimas.“ 

Aiškinama, kad „Neptūno” krepšinio klubas yra aukšto meistriškumo, jo sudėtį nuolat papildo Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtiniai. Pabrėžiama, kad įstaiga vykdo veiklą sporto srityje ir valdo ne tik vyrų krepšinio komandą „Neptūnas“, bet ir moterų krepšinio komandą „Neptūnas“ bei vyrų krepšinio komandą „Neptūnas – Akvaservis“. 

Tokia investicija esą sudarys sąlygas klubui „Švyturio” arenoje organizuoti rungtynes, sporto renginius, o „pritraukus kuo daugiau žiūrovų į areną, klubas galės uždirbti pajamų iš bilietų prekybos, taip pat  prisidės prie miesto gyventojų poilsio ir laisvalaikio organizavimo, tokiu būdu bus įgyvendinama ir Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 29 punktas įtvirtinta savarankiškoji Savivaldybės funkcija – plėtoti kūno kultūrą ir sportą, organizuoti gyventojų poilsį”.

„Tvari įstaigos veikla yra labai svarbi krepšinio sporto šakos vystymui Klaipėdoje ir leidžia pasiekti socialinį rezultatą sporto srityje”, – dėsto Savivaldybės administracija.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad po to, kai Klaipėdos miesto taryba nusprendė perimti 9/20 dalis šios įstaigos dalininkų kapitalo, tarp jos dalininkų nebeliko Deivido Jackos, Tomo Daugėlos, UAB „Rietuva” ir Vidmanto Dambrausko.

Pernai gruodį vykusiame dalininkų susirinkime buvo patvirtinti nauji įstaigos įstatai. Juose yra įtvirtinta ir dalininkų struktūra, nurodant, kam ir kiek priklauso dalių: Klaipėdos savivaldybė valdo devynias, Sigitas Ambrazevičius – septynias, po vieną priklauso Vidui Augaičiui, Mariui Girčiui, Vytautui Lygnugariui ir Arūnui Tumai. 

Klubo valdybą buvo dabar sudaro Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė ir jos pirmininku išrinktas M. Girčys. Iš įstaigos vadovo pareigų atsistatydinus S. Ambrazevičiui laikinuoju vadovu iki konkurso būdu bus išrinktas nuolatinis, tapo Vilius Sukonas, jau vadovavęs „Neptūnui”. Laikinajam vadovui, kuriam nustatyta 40 valandų darbo savaitė, paskirtas 3000 eurų mėnesinis atlyginimas atskaičius mokesčius.

Klubas vasario pabaigoje išplatino pranešimą spaudai, kuriame dėstė, kad „intensyviai bendradarbiaujant su Klaipėdos miesto savivaldybe” buvo parengtas 3 metų finansinis planas (biudžetas) ir 2023-2025 metų strateginis veiklos planas. Planuojamas 2023 m. biudžetas – 2,27 mln., 2024 m. – 2,33 mln., 2025 m. 2,54 mln. eurų.

2021 m. liepos – 2022 m. birželio laikotarpį apimančioje paskutinėje įstaigos finansinėje ataskaitoje rašoma, kad klubas gavo 1,957 mln. eurų pajamų – jos buvo 450 tūkst. didesnės nei prieš tai buvusiu finansiniu laikotarpiu. Taip pat šis laikotarpis jau baigtas turinti teigiamą finansinį rezultatą – 6 859 Eur, kai 2020-2021 m. buvo fiksuotas 156 007 eurų dydžio nuostolis.

Per ataskaitinį laikotarpį Klaipėdos savivaldybė klubui iš viso skyrė 1 335 232 eurų. Dar 5 433 eurus pridėjo jos valdoma bendrovė Klaipėdos autobusų parkas.

Didžiąją klubo išlaidų dalį – 1 091 314 eurų – sudarė žaidėjų ir trenerių išlaikymas.

Šiuo metu „Neptūnas” tarp 12 LKL klubų užima 7-ąją vietą (iškovojo 10 pergalių ir patyrė 12 pralaimėjimų. Uostamiesčio ekipos kelias Karaliaus Mindaugo taurės link šiemet baigėsi nepasiekus finalo ketverto – duris į jį uždarė Jonavos „CBet“.

3 Comments

  1. Renaldas

    Savivaldybės administracija vienasmeniu direktoriaus sprendimu nuo 2010 metų į krepšinio klubo rėmimą sukišo jau 8,5 mln. EUR. Tai mokesčių mokėtojų pinigai, kurie galėjo būti skirti miesto infrastruktūros ar socialinių paslaugų teikimo gerinimui. Už tiek buvo galima pastatyti mokyklą ar du darželius. Įdomu, kad patys krepšinio gerbėjai už bilietus ir abonentus, reikalingus stebėti šio klubo varžybas, sumokėjo 10 kartų mažesnę sumą – pastaraisiais metais apie 100 tūkst. EUR.

    Tokia per milijoną eurų kasmet siekianti parama privačiam klubui iš viešojo biudžeto yra nusikaltimas ES teisei. Europos sąjunga, siekdama riboti politikų pagundą taškytis viešais pinigais ir iškraipyti konkurenciją, riboja ES šalių savivaldų teisę remti privačius sporto klubus, pripažįstamus ūkio subjektais, didesne, nei 250 EUR per metus suma. Klaipėdos miesto savivaldybės politikai ir tarnautojai žino, kad daro nusikaltimą, bet vis tiek remia pertekline suma šį krepšinio klubą, o savivaldybės teisininkas ramina, kad „jei pagaus, blogiausiu atveju klubui reikės grąžinti gautus paramos pinigus į miesto biudžetą”. Suprask, žinom, kad nusikalstam, bijom, bet žinodami, kad nepasodins, darom toliau. Geras pavyzdys piliečiams:)

    Reply
  2. O cho

    O tai ką, vyriausybės atstovei atrodo, kad šie skirti pinigai komandai , nėra sporto vystymas mieste ?
    Gal moteriškė nesidomi sportu, reikia ją pakonsultuoti, gal ji domisi tik kulinariniu paveldu ?

    Reply
    • Leonas

      Taip tai sportas, bet jis neturi tiek masiškumo ar prieinamumo kaip kiti, todė ir atsiranda klausimas, už ką jie pasiima visų sporto rūšių finansavimo liūto dalį ir dar išsikaulija papildomai. Žiūrovų savo žaidimu nepritraukia, reiškia, niekam neįdomūs ir neturi geros vadybos. O stengtis nereikia, nes vegetacijai iš miesto gaus.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This