Kinai nusišluostė kojas į Vladimiro Putino švarką

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-03-16

Komentarų: 2

Kariniai Rusijos lėktuvai pasiekė pergalę prieš JAV ir NATO: antradienį virš Juodosios jūros, maždaug 150 km į pietus nuo okupuoto Ukrainos Krymo pusiasalio nudaigojo amerikiečių žvalgybinį bepilotį orlaivį „MQ- Reaper”. Tarptautinė žiniasklaida praneša, kad „Reaperis” buvo prarastas po to, kai du rusų naikintuvai SU-27 atakavo jį nenaudodami ginkluotės. TV kanalas NBC išplatino kompiuterinės grafikos klipą, kuriame parodė esą rusų naikintuvai vienas po kito dideliu greičiu praskriedavo po dronu versdami jį vis mažinti skrydžio aukštį. Praskridę kiek pakildavo ir išpildavo tam tikrą kiekį žibalo, kad, kaip tvirtina aviacijos viešumoje cituojami ekspertai, degus kuras patektų į drono variklį ir jis užsidegtų. Procesas vyko ligi tol, kol „Reaperis” sudužo nukritęs į jūrą.

Trečiadienį po vadinamojo Ramštaino susitikimo (forumas, kuriame NATO ir sąjungininkai aptaria karinę paramą Ukrainai) surengtoje spaudos konferencijoje JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir JAV Ginkluotųjų pajėgų Jungtinio štabo viršininkas generolas Markas Milley žurnalistams pasakojo, esą atakuojamas JAV dronas operatoriams perdavė vaizdo medžiagą, kuri dabar yra tyrinėjama. Tačiau amerikiečiai rusų pilotų veiksmus spėjo pavadinti „neprofesiolaniais ir pavojingais”. Į JAV Valstybės departamentą dėl incidento iškviestas Rusijos pasiuntinys Anatolijus Antonovas vėliau žurnalistams mėgino įteigti, esą ar amerikiečiai elgtųsi kitaip, jeigu rusiškas orlaivis „skraidytų kur nors šalia Niujorko ar San Francisko”.

Nuo Rusijos prieš Ukrainą pradėto karo pradžios, kaip teigė vienas rusų tinklaraštininkas, yra įprasta, kad šios šalies diplomatai tarptautinėje aplinkoje „šlapinasi jums į akis sakydami, jog tai – lietus”. Kada rusų kariškiai su politiniais lyderiais užsigeidžia, jų strateginiai bombonešiai skraido netoli Niujorko ir kitų šalių didmiesčių. „MQ-9 Reaper” gi buvo neginkluotas bepilotis. Vienas tų, kurie iš Sicilijoje arba Kretoje esančių karinių NATO bazių atskrisdavo žvalgybos į Juodąją jūrą. Ir ne tik „reaperiai”. Ko gero, jų surinkta informacija naudojosi ir ukrainiečiai.

Tačiau kad ir kokia buvo incidento priežastis, amerikiečiai jo neprovokavo, veikė tarptautiniuose vandenyse įjungę atsakiklius (skirtingai, nei rusų kariniai orlaiviai Baltijos jūroje), neįskrisdami į okupuoto Krymo oro erdvę.

Iš JAV pareigūnų reakcijos galima spėti, kad incidentas nesukels rimtų politinių pasekmių ir bus nurašytas į neišvengiamus nuostolius. Bent jau trečiadienį kitų „reaperių” įprastoje Juodosios jūros akvatorijoje nesimatė. Nors neoficialiai visiems yra aišku, kad incidentą išprovokavo Rusijos karinės oro-kosminės pajėgos.

Prieš kurį laiką šiose apžvalgose mano minėtas rusų karybos ekspertas Pavelas Felgenhaueris interviu prieš kelis metus sakė, kad tokie ar labiau „netyčiniai incidentai” gali sukelti neprognozuojamus konfliktus tarp Rusijos ir NATO.

Sekdamas proputinišką interneto aplinką neradau didelio džiaugsmo dėl tokios rusų aviacijos pergalės Juodojoje jūroje. Nors šiaip jau tų pergalių net karo fronto linijose nėra daug. Tačiau pastebėjau kitą aktyviai aptariamą naujieną: Kinijos gamtos išteklių ministerija paskelbė naujas privalomas žemėlapių toponimikos taisykles, kurios nurodo, kad vietoje kai kurių Rusijos Tolimųjų Rytų miestų bei regionų pavadinimų vertėtų naudoti kiniškus. Aiškinama, kad toji teritorija yra Rusijos imperijos okupuota dar 19-20 amžių sandūroje. Tarkime, Vladivostokas dabar turėtų būti vadinamas Haišenvėjumi, Chabarovskas – Boli, Blagoveščenskas – Hailanpiao, Sachalino sala – Kuedao. Iš viso – 8 miestai ir teritorijos.

Be to, prisimenamas aukšto Kinijos diplomato Wang Yi vizitas Maskvoje, kurio metu jis leido sau daug sakančią sentenciją: „Kinijos ir Rusijos draugystė – tvari uola, tačiau kiekvienas, tyrinėjantis dvišalių santykių istoriją, žino, kad tai – ištisa intrigų bei klastos enciklopedija”.

Įdomu tai, kad naujos topografijos taisyklės Kinijoje paskelbtos tuo metu, kada Maskvoje laukiama „taikdariško” kinų komunistų lyderio Xi Jinpingo vizito.

Žinant kokią atšiaurią Rusijos elito reakciją sukelia japonų užuominos apie Sovietų sąjungos laikais neteisėtai okupuotas „šiaurines teritorijas” (keturias Kurilų salas), suomių prisiminimai apie Talvisota (1939-1940 m. sovietų sukeltą Žiemos karą), arba tai, kad dalis lietuvių Kaliningradą principingai tebevadina Karaliaučiumi, iškalbingai atrodo faktas, jog mūsų aptariamu atveju Rusijos politikos elitas bei diplomatai sutartinai tyli.

2 Comments

  1. Jelena

    Tai kad j8s p. Staselį į skaitytojų švarkus valotės kojas perpasakodamas pigius feikus ir net nebandydamas rasti antrą nuomonę.
    Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovybė Primorėje aiškinosi Ukrainos ir Vakarų žiniasklaidoje aptarinėjamo Kinijos teritorinių pretenzijų Rusijai pristatymo temą. Tradiciškai tai buvo triukšmas nuo nulio, rašo „Vostokmedia“ naujienų portalas.

    Užsienio reikalų ministerijos atstovybė pranešė, kad visą vasario savaitgalį Vakarų, Japonijos ir Ukrainos spauda intensyviai diskutavo apie tai, kad kai kuriuose Kinijos žemėlapiuose „Vladivostokas buvo pervadintas Haišenvajumi“.

    Ir, žinoma, jie padarė savo išvadas: Kinija netrukus pareikš teritorines pretenzijas Rusijai.

    Kinijos Liaudies Respublikos gamtos išteklių ministerijos paaiškinime „Turinio rodymo atviruose žemėlapiuose normos“ (išleistas 2023 m. vasario 6 d.) kalbama apie viso Kinijos sienų perimetro toponimus.

    Skyriaus telegramos kanale yra tokia citata: „Šie vietovardžiai, išskyrus atvejus, kai jie rodomi žemėlapiuose, kuriuose yra fonetinė kinų kalbos transkripcija, ir žemėlapiuose, išleistuose užsienio kalba, turėtų būti papildyti skliausteliuose esančiais aiškinamaisiais simboliais:

    Vladivostokas (skliausteliuose „Haishenvai“);
    Ussuriysk (skliausteliuose „Shuanchenzi“);
    Chabarovskas (skliausteliuose „Skausmas“);
    Blagoveščenskas (skliausteliuose „Hailanpao“);
    Sachalino sala (skliausteliuose „Quedao“);
    Nerčinskas (skliausteliuose „Nibuchu“);
    Nikolajevskas prie Amūro (skliausteliuose „Miaojie“);
    Stanovoy Ridge (skliausteliuose „Waixing Anling“)“.

    Departamentas pabrėžė, kad pavadinimai oficialiuose kartografiniuose leidiniuose galiojo ir anksčiau.

    Reply
  2. Pensininkas.

    Staseli, paskaityk ir pakomentuok 2023 kovo 22d 11:29:35, Vlado Anelausko straipsnį Respublikoje, „Karas iš mėgintuvėlio” .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This