Naująją perkėlą ir Alksnynę sujungs dviračių takas

Svarbu, Transportas

Klaipėdos savivaldybė, Valstybinė miškų urėdija ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba planuoja pasirašyti trišalę sutartį dėl pėsčiųjų ir dviračių tako nuo Naujosios perkėlos Smiltynėje iki kultūros paveldo objekto – Alksnynės gynybinio komplekso – statybos techninio darbo projekto įgyvendinimo. Sutarties projektas jau yra perduotas Klaipėdos politikams svarstyti.

 Dviračių takas Smiltynė – Juodkrantė. Palmiros Mart nuotr.

Biurokratijos sukaustytoje Kuršių nerijoje tik apie trijų kilometrų ilgio pėsčiųjų ir dviračių tako tiesimas yra labai sudėtinga misija, nes jai atlikti reikia sutelkti daugybės valstybinių institucijų pajėgas. O rezultatą pasiekti nerijoje užtrunkama kelis kartus ilgiau nei kontinente.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija (KNNP) dar 2021 m. inicijavo šio pėsčiųjų ir dviračių tako statybos techninio darbo projekto parengimą. Projektavimą organizavo Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninis padalinys. Lėšos projektavimui buvo gautos per Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą iš Valstybinių miškų ir valstybės saugomų teritorijų vietinės reikšmės kelių tiesimo, rekonstravimo ir taisymo (remonto) finansavimo  programą. 

Šiais metais KNNP gavo kvietimą teikti paraišką finansavimui gauti. Iš viso 3,13 km ilgio tako abiejų savivaldybių teritorijoje projekto sąmatinė vertė – 519,1 tūkst. Eur. 

Parengtame Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimo projekte dėl pritarimo trišalei sutarčiai rašoma, kad skirstant aukščiau minėtos programos lėšas svarbus paraiškų vertinimo kriterijus – saugomų teritorijų direkcijų bendrai su kitomis institucijomis finansuojami projektai. Pėsčiųjų ir dviračių tako statytojas būtų Valstybinių miškų urėdija. Jos Kretingos padalinys atliks tako statybos darbų pirkimą, tačiau finansiškai prisidėti prie tako įrengimo darbų neturi galimybių.

Todėl KNNP prašo Klaipėdos miesto savivaldybės rasti galimybę prisidėti prie pėsčiųjų ir dviračių tako (Klaipėdos miesto ribose) įrengimo darbų, kurių vertė 179,8 tūkst. Eur. Savivaldybės administracijoje manoma, kad maksimaliai gali prireikti ir apie 207 tūkst. eurų.  

Kita tako dalis bus finansuojama bendromis Neringos savivaldybės ir Valstybinės miškų urėdijos lėšomis.

KNNP teigia, kad naujai įrengtu taku daugiausia naudotųsi klaipėdiečiai, besidomintys karo istorija ir mėgstantys aktyviai leisti laiką Smiltynėje. Nuo 2019 m. lapkričio parko direkcija pagal panaudos sutartį perėmė Alksnynės gynybinio komplekso statinius iš Neringos savivaldybės.

Pastaruosius metus į Alksnynės gynybinį kompleksą organizuojamos ekskursijos, objektas lankomas klaipėdiečių ir turistų. Įrengus dviračių taką, šis Klaipėdos istorijai įdomus objektas būtų paprasčiau ir lengviau pasiekiamas dviračiais ir pėsčiomis su vaikais. Direkcijos nuomone, tako įrengimas prisidėtų kuriant kurortinei teritorijai būtinus infrastruktūros objektus.

6 Comments

  1. Tomas

    Su tom naujovėm ir pertvarkom, gero nelauk, padaugės žmonių, o kartu su jais ir šiukšlių, triukšmo ir t.t. Nuo to blogiau tik gamtai. Palikit ramybėjė, gerai taip kaip yra. Iš kur tas noras viską asfaltuoti, betonuoti ir trinkeliuoti. Prie gamtos tai nedera ir nepuošia…

    Reply
  2. Antanas

    Jokių dviračių takų nereikia.Ten lankausi nuo 1994 m. Norite paversti Kuršių Nerijos urbanizuota,bet ją paversite dykuma.Nerija neatlaiko tų masių žmonių.Žvilgtekite į germanų supiltą kalnagubr,į jis jau dėl žmoniu antplūdžio pažeistas ir smėlis ritasi link dviračio tako.Kodel apie tai nematote? Po 10-30 metų ten reiks investuoti milijardą. UV

    Reply
  3. A

    Nieko nereik daryti, yra puikus takas dviračiams ir pėstiesiems. Nebent, ne vietiniams, nuorodas padaryti.

    Reply
    • G

      Pritariu.

    • Vietinis

      Pritariu ir as

    • Sigitas

      Priatriu

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This