Keturi klaipėdiečiai apgaule galėjo įgyti per 640 tūkst. eurų

Kriminalai ir nelaimės

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame keturi asmenys įtariami sukčiaujant apgaule įgiję daugiau nei 640 tūkst. eurų iš Užimtumo tarnybos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros. Asmenys, pasitelkę savo pačių įkurtus juridinius asmenis Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, galimai klastojo dokumentus ir vykdė fiktyvių sandorių grandines, siekdami įgyti kuo daugiau lėšų iš valstybės institucijų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 5 asmenys pateikė paraiškas ir sudarė penkias sutartis su Užimtumo tarnyba (UT) vietinių užimtumo iniciatyvų projektams įgyvendinti, dar viena sutartis vietos projektui įgyvendinti buvo sudaryta su Nacionaline mokėjimo agentūra (NMA). Projektų tikslas – įsigyti aukštalipių, statybininkų įrangos komplektus ir sukurti naujas darbo vietas. Pagal projektų sąlygas, UT kompensacija turėjo siekti 40 proc. visos projekto sumos, o likusią dalį projektui skirtų pinigų turėjo skirti pats projekto įgyvendintojas.

Patvirtinusi projektus, UT ir NMA pervesdavo avansus, o projektų įgyvendintojai sudarydavo galimai fiktyvias sutartis su savo pačių valdomomis įmonėmis ir kūrė tarpusavio bankinių pavedimų grandines. Taip kartojant pavedimus buvo imituojamas atsiskaitymas už įsigytą įrangą, o šie duomenys apie tariamus tarpusavio atsiskaitymus būdavo pateikiami UT ir NMA ir prašoma pervesti likusią projektui skirtos sumos dalį.

Įtariama, kad asmenys, suklastodami dokumentus, išdidino projektų kainas. Nustatyta, kad vieno iš projektų vertė siekė 430 tūkst. eurų, UT sumokėjo 200 tūkst. eurų subsidiją, tačiau projekto įgyvendintojas įsigijo įrangą, kurios vertė siekė vos 28 tūkst. eurų.

Praėjusių metų spalio mėnesį pareigūnai atliko 21 kratą Klaipėdoje, Palangoje, Šilutėje ir Vilniuje. Anot FNTT pranešimo, jų metu paimta itin daug reikšmingų dokumentų bei duomenų, dalis nupirktos įrangos. Po kratų apklausti liudytojai, 4 asmenims pareikšti įtarimai dėl stambaus masto sukčiavimo, jiems paskirtos kardomosios priemonės.

Už sukčiaujant įgytą didelės vertės svetimą turtą galima griežčiausia bausmė yra laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

1 Comment

  1. Antanas

    Nejuokinkite voveriukų, jei jie tiek pinigėlio susiorganizavo, jie tikrai nesėdės. Nesėdės, jei moka dalybos veiksmą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Daugiausiai senjorų dirba švietimo, sveikatos priežiūros, vandens tiekimo įmonėse, mažiausiai - IT sektoriuje

Demografinė situacija verčia keisti požiūrį į vyraujančią situaciją darbo rinkoje penkiasdešimtmečių ir šešiasdešimtmečių atžvilgiu. Užimtumo tarnyba pasidomėjo Lietuvos įmonėse ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdoje sukčiai toliau šienauja įspūdingas sumas

Policija praneša apie dar du atvejus Klaipėdoje, kai sukčiai išviliojo dešimtis tūkstančių eurų. Ketvirtadienį buvo sulaukta pranešimo, kad iš vienos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Savivaldybės administracijos direktoriui padedantis mero bendražygis - kaltinamasis baudžiamojoje byloje

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai yra pateikti uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus padėjėjui Vytautui Beitui. 40-metis V. Beitas, ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This