Arvydas Vaitkus: ir dėl vicemerų, ir dėl valdančiosios koalicijos tebevyksta derybos

Politika, Svarbu

„Atvirai Klaipėdai” pranešus, jog rytojaus miesto Tarybos posėdžiui bus teikiamas sprendimo projektas, kuriame numatytos 8 mero politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybės, naujasis miesto vadovas Arvydas Vaitkus sako, jog jis turės mažesnę, nei dabartinis meras, politinio pasitikėjimo komandą. Kartu jis dar neįvardija nei būsimų vicemerų, nei naujosios Tarybos valdančiosios daugumos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Noriu pasakyti, kad nereikėtų taip žiūrėti tiesmukiškai, nes mero komanda, kurioje dabar yra nežinau 14 ar 16 žmonių, dalis jų pereina automatiškai – ir politinio pasitikėjimo, ir valstybės tarnybos – į administraciją, išskyrus vicemerus ir tiesioginius patarėjus”, – paklaustas, kaip žada rytoj balsuoti dėl minėto Tarybos sprendimo projekto, sakė A. Vaitkus.

Jo teigimu, atmetus trijų vicemerų ir sekretoriaus pareigybes, kitas keturias vietas užimtų mero patarėjai.

Pasak Vaitaus, dėl šio sprendimo projekto trečiadienį po pietų dar bus papildomai tariamasi frakcijoje.

„Skirtumas tarp to, kas dabar yra pas merą, ir pas mane iš politinio pasitikėjimo lygmens šitas skaičius tikrai keičiasi, jis yra mažesnis”, – pabrėžė naujasis miesto vadovas, pridūręs girdėjęs, jog kitų savivaldybių administracijose „yra paruošta struktūrinė schema, kur yra ir po 10, ir po 12″ [politinio pasitikėjimo atstovų].

„Matau, kad tai, ką pasiūlė esantis meras ir valdanti dauguma, manau, kad yra teisingas žingsnis”, – sakė jis.

Kartu A. Vaitkus teigė dar negalintis įvardinti būsimų vicemerų, nes esą dėl to tebevyksta derybos.

„Ir koalicija dar nėra aiški. Kai padėsim taškus, suderėsim dėl pozicijų, dėl pasiskirstymo komitetų ir taip toliau, dėl pareigų, o ne postų, tikiuosi, kad iki šios savaitės pabaigos turėtumėm susidėlioti visus taškus ant i”, – sakė jis.

Tuo pat metu A. Vaitkus nepaneigė, jog greičiausiai naujosios Tarybos valdančiąją koaliciją kartu su komiteto „Ištikimi Klaipėdai” aštuoniais atstovais sudarys į Tarybą patekę septyni „Laisvės ir teisingumo” bei trys Valstiečių ir žaliųjų partijų atstovai.

„Logika yra tokia ir greičiausiai, kad su jais rasim sutarimą, lieka klausimas dėl kitų”, – sakė naujasis meras, davęs suprasti, jog į valdančiąją koaliciją greičiausiai nebus kviečiami tik konservatoriai.

INFORMACIJA

Naujasis meras ir taryba dirbs pagal nuo balandžio 1 dienos įsigaliosiantį naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymą.

Pagal jį meras nebebus savivaldybės tarybos nariu, jis taps savivaldybės vykdomąja institucija. Meras turės savivaldybės valdžios ir viešojo administravimo įgaliojimus, bus atsakingas už įstatymų, Vyriausybės nutarimų ir savivaldybės tarybos sprendimų tiesioginį įgyvendinimą. Meras nebalsuos tarybos posėdžiuose, tačiau šauks tarybos posėdžius ir jiems pirmininkaus, sudarys posėdžių darbotvarkes, teiks sprendimų projektus. Meras sudarys ir teiks tarybai savivaldybės biudžeto projektą, jį vykdys, administruos savivaldybės turtą ir piniginius išteklius, organizuos savivaldybės strateginio planavimo procesą, teiks tarybai tvirtinti savivaldybės bendrąjį planą ar savivaldybės dalių bendruosius planus, tvirtins detaliuosius planus ir vietovės lygmens specialiojo teritorijų planavimo dokumentus.

Meras kasmet iki birželio 15 d. privalės tarybai raštu atsiskaityti, kaip įgyvendinami įstatymai, Vyriausybės nutarimai, tarybos sprendimai, vykdomas savivaldybės biudžetas ir naudojami kiti piniginiai ištekliai.

Meras vienasmeniškai skirs savivaldybės administracijos direktorių. Administracijos direktorius bus mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo pagrindu paskirtas savivaldybės administracijos vadovas, bet nebus vykdomoji institucija.

Meras pats skirs vicemerus, tačiau prieš skirdamas privalės pateikti jų kandidatūras tarybai pritarimui. Vicemerai nebus skiriami iš tarybos narių ir jų galės būti daugiau. Klaipėdos atveju – ne daugiau kaip trys. Jeigu savivaldybės taryba du kartus iš eilės nepritars teikiamai kandidatūrai į vicemero pareigas, meras turės teisę savo sprendimu savivaldybės tarybai teiktą kandidatą paskirti vicemeru.

Merui suteikiama veto teisė – jis per 5 darbo dienas galės motyvuotai grąžinti tarybos priimtus sprendimus pakartotinai svarstyti. Atmesti šį mero veto reikės ne mažiau kaip pusės visų tarybos narių balsų. Mero įgaliojimai galės būti sustabdomi tik teismo nutartimi, taryba negalės mero nušalinti nuo pareigų. Jei dėl atostogų, laikinojo nedarbingumo ar kitų pateisinamų priežasčių meras laikinai negalės eiti pareigų, jį pavaduos paties mero paskirtas vicemeras.

8 Comments

  1. Petriukas

    Mere- mes už jus. Bet venkite savo komandoje ir partneriuose”bebrų”- jie nutemps jus į tą pačią balą, kurioje buvo miestas ir senamiestis.I nepamirškite atsakingo ir inovatyvaus jaunimo…

    Reply
  2. BACK TO USSR: su GrubliauskUu ir su Cesiuliu.

    Šie du jaunieji Klaipėdos komunistai turėtų logiškai papildyti raudonai-žaliojo Vaitkaus komandą. Ir Budiną kažkur reiktų arčiau Vaitkaus pasodinti. Štai ir visas Klaipėdos valdžios puzlas. Ta prasme – BACK TO USSR!

    Reply
    • 100%

      O ko jus tikejotes???Link to buvo einama užsispyrus paskutinius net 12 metu.

  3. Klaipėdietė

    Mere, būk žmogus. Nepriimk į koaliciją socdemų vien jau todėl, kad nušalinti nuo valdymo grubliauską su galimomis jo intrigomis.

    Reply
    • Anonimas

      ir Budino

  4. ???

    Kaip skaičiuoti? Jei savivaldybėje gali atleisti, kaip politinio pasitikėjimo, 19 žmonių ir paskirti savus, reiškia tiek ir turės. Arba turi pakeisti Grubliausko savivaldybės struktūrą.

    Reply
  5. ramunė

    Dabar Grubliauskas neskaitant vicemerų ir patarėjų savo komandoje turi 19 žmonių.

    Reply
    • Arūnas

      iš kur priskaičiuojate 19? Politinio pasitikėjimo dabar yra 9:
      Tarybos sekretorius,
      3 patarėjai,
      2 vicemerai.
      Administracijos direktorius ir du jo pavaduotojai.
      Viso – 9.
      Bus irgi 9:
      Tarybos sekretorius,
      4 patarėjai,
      3 vicemerai,
      Administracijos direktorius.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą, ketvirtadienį, svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This