Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje – jauno žmogaus drama ant žalios „Windows“ pievelės

Kultūra

Į Klaipėdos jaunimo teatro repertuarą balandžio 1 d. grįžta prieš 7 metus sukurtas fantasmagorinis režisieriaus Jono Tertelio spektaklis „R.E.M.“.

Pasak J. Tertelio, tai universalus kūrinys apie jauną, užstrigusį žmogų, kuris nežino, ką daryti.

Lauryno Butkevičiaus nuotr.

„Jauno žmogaus gyvenime būna periodas, kai jau esi baigęs studijas, pradedi ką nors dirbti, bet dar nesi iki galo tikras, kad esi ten, kur norėtum būti. Atrodo, kad niekas iki galo netinka, gyvenimas klojasi kažkaip ne taip. Nors ir labai norisi judėti į priekį, tuo metu labai sunku priimti sprendimą – dažniausiai tik trypčioji vietoje ir daugiausiai energijos skiri kovai su vidiniais demonais“, – pranešime cituojamas režisierius J. Tertelis.

Tokia sustingimo būsena spektaklio kūrybinei komandai primena REM miego fazę. R.E.M. (angl. rapid eye movement) – tai miego stadija, kai miegančiojo kvėpavimas sutankėja, tampa nereguliarus, akys po vokais pradeda neritmingai judėti, o raumenys atsipalaiduoja ir trūkčioja. Šioje miego fazėje mus aplanko ryškus sapnai, ir, nors smegenys aktyviai dirba, kūnas išlieka nejudrus. Režisierius J. Tertelis pastebi, kad būtent taip ir atrodo užstrigęs, pasimetęs jaunas žmogus – jis daug galvoja, bet negali pajudėti iš vietos.

Pagrindinė spektaklio veikėja (akt. Laima Akstinaitė) – jauna mergina, bandanti atsakyti į daugybę egzistencinių klausimų. Tačiau atsakymų paieškos virsta komiškomis, vidinio dramatizmo kupinomis situacijomis, idėjomis ir personažais, sutinkančiais vienas kitą absurdo ir juodojo humoro kupinoje fantasmagorijoje. Spektaklyje taip pat vaidina Justina Burakaitė, Simonas Lunevičius, Ieva Pakštytė ir Asta Zacharovaitė.

Spektaklio dramaturginį pagrindą (dramaturgas Andrius Jevsejevas) sudaro Klaipėdos jaunimo teatro aktorių pasakojimai apie juos kamuojančius kompleksus. Režisierius rinko istorijas apie aktorius lydinčias abejones, o spektaklis atskleidžia, kaip jaunų žmonių kartą veikia traumos ir įvaizdžiai, apie kuriuos sąmoningai net nepagalvojame.

„Tai ir patriotizmas, ir Baltijos kelias, ir 1994 m. nuskendusio kelto „Estonia“ tragedija. Gyvename emociškai pažeidžiamame fone, kur sunku susikalbėti pačiam su savimi. Bet šis spektaklis padeda į savo kompleksus, kurie mums atrodo tokie svarbūs ir dramatiški, pažvelgti ironiškai, pozityviai, atpalaiduoti tą užspaustą nervą. Tokio pozityvaus požiūrio į egzistencines problemas labai trūksta Lietuvos teatre“, – sako ne kartą su Klaipėdos jaunimo teatru bendradarbiavęs režisierius J. Tertelis.

Nuotaikingą spektaklio atmosferą diktuoja ir scenografės Paulės Bocullaitės sukurta aplinka – ryškiaspalvė, primenanti kultinę 1996 m. „Windows“ darbalaukio nuotrauką. Ant žalios kalvelės, žydro dangaus fone pasirodantys veikėjai (kostiumų dailininkė Inga Skripka, šviesų dailininkas Julius Kuršis) tampa komiški, karikatūriški ir toli gražu neprimena siaubingų vidinių jauno žmogaus demonų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos jaunimo teatras kviečia į premjerą - monospektaklį „Švyturys"

Klaipėdos jaunimo teatras pristato premjerą monospektaklį „Švyturys“. Balandžio 12 dieną, penktadienį, Klaipėdos Kultūros fabrike Pauliaus Pinigio režisuotame spektaklyje pirmą kartą ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos jaunimo teatre - prancūzo režisuota premjera „Būti Alisa“

Prancūzų teatro aktorius ir režisierius Didier Girauldon kartu su Klaipėdos jaunimo teatru pristato premjerą – draminį spektaklį „Būti Alisa“ pagal ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This