Klaipėdos universiteto ligoninėje – nepasitenkinimas dėl algų

Svarbu, Sveikata

„Atvira Klaipėda” sulaukė anoniminio rašto iš naujosios Klaipėdos universiteto ligoninės, šių metų pradžioje atsiradusios sujungus Klaipėdos universitetinę ligoninę, Jūrininkų ligoninę ir Palangos reabilitacijos ligoninę. Jame tikinama, kad laikinoji įstaigos vadovybė ne tik kad netinkamai apskaičiuoja algas, bet ir esą proteguoja vieno iš padalinių darbuotojus.

Tačiau laikinasis įstaigos generalinis direktorius Jonas Sąlyga, iki tol vadovavęs Jūrininkų ligoninei, tikina, jog tokios pretenzijos yra be pagrindo.

https://www.facebook.com/KlaipedosUniversitetoLigonine nuotr.

Kvestionuoja susitarimą

Minėtajame rašte dėstoma, kad Vyriausybės nutarimu nuo šių metų patvirtinus minimalų valandinį atlygį 5,14 Eur ir 840 eurų dydžio minimaliąją mėnesinę algą (MMA) įsigaliojo ir reikalavimas apskaičiuojant darbo užmokestį taikyti šiuos dydžius. Tuo metu naujojoje ligoninėje sudarant ar pratęsiant darbo sutartis darbo apmokėjimas esą nustatomas naudojant nekintamą dalį, paremtą dar sena MMA (730 eurų).

Kartu akcentuojama, jog tai buvo padaryta vienašališkai, nesuderinus ir nepasitarus su darbuotojais ar jų atstovais.

Rašto autoriai tikina, kad jei naujosios ligoninės vadovybė taip elgdamasi ir rėmėsi Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties nuostatomis, tai toks sprendimas esą vis tiek yra neteisėtas, nes kai kurie šios sutarties punktai galimai prieštarauja Darbo kodeksui.

„Sutartyje vartojamos tokios neapibrėžtos, nekonkrečios sąvokos kaip „siekti“, kuri nieko neįpareigoja ir neatspindi realios situacijos bei teisės aktų reikalavimų”, – teigia autoriai, pabrėždami, kad Darbo kodeksas sudarant tokius susitarimus neleidžia įtvirtinti blogesnių sąlygų dėl minimalaus darbo užmokesčio.

Anot jų, dėl tokios situacijos naujosios ligoninės darbuotojai jau yra praradę „teisingą darbo užmokestį” mažiausiai už vieną ketvirtį, t. y. už 3 mėnesius.

Galiausiai rašte tikinama, kad buvusios VšĮ Jūrininkų ligoninės darbuotojams, „nesirenkant ar jie užima pareigas centrinėje įstaigoje t. y. VšĮ Klaipėdos universiteto ligoninėje, ar VšĮ Klaipėdos universiteto ligoninės filiale Jūrininkų ligoninė, buvo išmokėti 15 procentų didesni atlyginimai nei buvusių VšĮ Klaipėdos universitetinės ligoninės ir VšĮ Palangos reabilitacinės ligoninės darbuotojams”.

Iššūkis vienodinant algas

Laikinasis Klaipėdos universiteto ligoninės generalinis direktorius prof. dr. Jonas Sąlyga tikina, kad tokie anoniminio rašto autorių teiginiai yra nepagrįsti.

Anot jo, sprendžiant reorganizuojamų ligoninių darbuotojų darbo užmokesčio nustatymo klausimus buvo privalu laikytis reorganizavimo sąlygų. Pastarosios įpareigojo darbuotojams nustatyti ne mažesnį darbo užmokestį nei jis buvo mokamas einant analogiškas pareigas iki reorganizavimo.

„Šios taisyklės buvo griežtai laikomasi”, – tvirtina J. Sąlyga.

Jis laikosi pozicijos, kad nustatant naujosios ligoninės darbuotojų darbo užmokestį reikėjo laikytis minėtosios Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties. O jos specialiosios dalies 9.2 punktas numato, kad skaičiuojant 2023 metų darbo užmokestį turi būti naudojamas bazinis dydis, prilyginamas 2022 metams Vyriausybės nustatytai MMA.

Pasak J. Sąlygos, skaičiuojant darbo užmokestį tikrai nebuvo pažeistos Darbo kodekso normos, nes visiems darbuotojams mokamos algos yra didesnės ne tik už 2022 metų, bet ir už šių metų MMA.

Vyriausiasis gydytojas akcentuoja ir aplinkybę, kad vykdant reorganizavimo sąlygas pereinamajame laikotarpyje (iki 2024-07-01) privaloma taikyti palankiausią vienos iš reorganizuojamų įstaigų darbo apmokėjimo sistemą. Užtikrinant tai su įstaigos profesinėmis sąjungomis yra pasirašytas atitinkamas susitarimas.

„Pagal šį susitarimą numatomas darbo užmokesčio didinimas sulyginant visų filialų darbuotojų darbo užmokesčio koeficientus”, – sako J. Sąlyga.

Vasario pabaigoje Klaipėdos universiteto ligoninė savo puslapyje skelbė, jog įstaigos vadovai buvo susitikę su įstaigoje veikiančių profesinių sąjungų lyderiais ir aptarė preliminarią šių metų pajamų ir išlaidų sąmatą, „kuri nenuteikia optimistiškai ir kelia daugybę klausimų”.

„Profsąjungoms rūpi kuo greičiau sulyginti atlyginimų skirtumus tarp filialų darbuotojų. Ligoninės vadovybė atvira deryboms ir ieško būdų to pasiekti per įmanomai trumpesnį laiką, tačiau tai padaryti nelengva dėl viename iš filialų paskutinius porą mėnesių iki naujos įstaigos starto, atlyginimai buvo pakelti vidutiniškai 40 proc., o kai kam net iki 70 proc.”, – buvo rašoma šiame pranešime.

„Sausio mėnesio pradžioje, pradėjęs eiti laikinojo generalinio direktoriaus pareigas, iš karto kreipiausi į Klaipėdos universiteto ligoninės filialų vadovus, kad pateiktų atlyginimų skaičiavimo 2022 m. pabaigoje koeficientus. Šiuos duomenis gavau iš visų filialų direktorių. Mane nustebino buvusios Klaipėdos universitetinės ligoninės, dabar filialo „Klaipėdos ligoninė“ pateiktų atlyginimo koeficientų dydis, taip pat skiriami priedai ir priemokos. Supratau, kad šie koeficientai, priedai ir priemokos darbuotojams buvo padidinti lapkričio-gruodžio mėnesiais, nesuderinus su naująja, tuomet dar Klaipėdos universitetinės ligoninės stebėtojų taryba. Kai kam koeficientai buvo padidinti net iki 70 proc. <…> Profesinės sąjungos iškėlė labai pagrįstą klausimą, kodėl toje pačioje ligoninėje dirbantys asmenys už tą patį atliktą darbą gauna ženkliai skirtingus atlyginimus. Nieko nelaukdamas apie tai informavau abu ligoninės steigėjus, Sveikatos apsaugos ministeriją ir Klaipėdos universitetą. Naujai patvirtinta ligoninės Stebėtojų taryba šį klausimą svarstė ir prie šio klausimo dar grįš. Keletą kartų prašiau, kad visuose filialuose būtų atliktas finansinis ir veiklos auditas už 2022-us metus. Šiuo metu filialuose atliekamas tik finansinių ataskaitų už 2022 metus auditas. Kokiu būdu surasti tiek lėšų pakeltiems atlyginimams ir kitoms išlaidoms – lieka neaišku. Visuomet buvau ir būsiu už tai, kad medikai gautų kaip įmanoma didesnį atlyginimą, tačiau dabar skiriamos ligoninei lėšos neleidžia mokėti tokio dydžio atlyginimų visiems darbuotojams, kokius paskyrė Klaipėdos ligoninės filialo vadovybė “, – tada cituotas J. Sąlyga.

Anot šio pranešimo, su profesinių sąjungų lyderiais ketina pasirašyti memorandumą, kad 50 proc. atlyginimų skirtumų būtų išlyginta iki šių metų rugsėjo.

ALGŲ PAVYZDŽIAI

Kovo viduryje Klaipėdos universiteto ligoninės filialas Klaipėdos ligoninė (buvusi Klaipėdos universitetinė ligoninė) skelbė, jog ieško gydytojų onkologų-radioterapeutų, ortopedų-traumatologų, anesteziologų-reanimatologų bei kardiologų ir žadėjo jiems 3358 Eur algą. Ieškota ir dermatovenerologų (3400 Eur alga) bei akušerių-ginekologų (3869 Eur).

9 Comments

  1. Ajaj

    Ta buvusi universitetinė vis tiek skęsta. Šaukiasi Jūrininkų, kad gydytojų atsiųstų, bet pertekliaus ir ten nėra. Tiek nusigyventa, kad jau nebeturi kas oficialius raštus profesoriui be klaidų surašytų. Tai iš tų raštų pvz., neina suprasti ar chirurgai krūtų, ar „krūti” . Čia visai rimtai…

    Reply
  2. Dilijara

    Labai gaila, kad lyginami atlyginimai, taciau niekas nekreipia dėmesio į labai paprastą dalyką- skirtumą tarp skyriaus etatų. Kiek žinoma, Jūrininkų ligoninės filiale skyriuose dirba kelios slaugytojos, dienomis po dvi padėjėjas, o naktimis skyriuose visada būna po vieną padėjėją, tuo tarpu buvusios universitetinės ligoninės skyriuose dienomis dirba vos po vieną padėjėją ir tai ne visada, nes nuolat jų trūksta, o ką jau bekalbėti apie naktis, naktimis padėjėjų niekada nebūna. Visas krūvis tenka dviems slaugytojoms, dirbančioms skyriuje, tad ir atlygis už darbą skiriasi. Manau, kad šioje situacijoje prieš pradefant vienodinti atlyginimus, teikia suvienodinti ir etatus skyriuose. Su pagarba visiems dirbantiems.

    Reply
    • Rasa

      Jūrininkų ligoninės filialas neturi valymo brigadų, kurios Universitetinės ligoninės filiale būna dieną.

  3. Aldona

    Kiek dar tas Sąlyga vadovaus?

    Reply
    • Malvina

      Kiek reikės

  4. Iš

    Kur buvo papildomi pinigai universitetinėje ligoninėje? Agi iš mokesčių. Prieš operaciją ligoniai visada privalėjo pirkti priemonių, tai tik sąrašo pradžia. Kitos ligoninės pavaldžios sam to nereikalavo .

    Reply
  5. Nauda darbuotojams ir pacientams :)

    Ar jūrininkai norėjo visus Klaipėdos universitetinės pinigus pasiglemžt? Užtenka, kad gavo 7mln., o kitus kaip 13-ą atlyginimą vyr.gyd. Janušonis padalino visiems darbuotojams. Tegu kiekvuenas filialas savo pinigus susiskaičiuoja, o ne svetimus. Užrenka, kad po sujungimo darbuotojams pietų porcijas sumažino ir pabrangino jūrininkų buhalteriai, palatas pabrangino, o tai nauda ir personalui ir pacientui 🙂 negana to ir kavos aparatą iš universitetines ligoninės darbuotojų atėmė jūr.lig. Ko dar nori?

    Reply
    • .

      Visu pirma, paziurekite kaip atrodo KUL ir Jurininkai. Antra, Jurininkuose nera mokamu palatu, yra tik KUL. Uz pinigus kurie turejo buti po sujungimo buvo planuota daryti KUL renovacija. Janusonis siaip algu nekelia, turejo plana jis. Darbuotoja jam visiskai nerupi. Jei skundiesi del mobingo, o jam visiskai dzin.

  6. Antanas

    Buvo duotas lapelis dėl atlyginimo kurį reikėjo pasirašyti, jis skambėjo taip: valstybės nustatytas MMA padaugintas iš koficianto. Tačiau vasario mėnesį didelė darbuotojų dalis nustebo gavę pagrindinį atlyginimą, kurį padalinus iš konficianto MMA gavosi 730€, o ne 840€. Pradėjus aiškintis kodėl taip įvyko, tai buvo siunčiama nuo durų iki durų ir aiškinama kad yra kažkokia trišalė sutartis kurios niekas nenorėjo parodyti (pasakymas: pasigooglinkit). Apie Kovo mėnesį šeip ne taip išspaudė tą sutartį ir parodė. Tai ir klausimas kylą, ar neturėjo darbuotojams prieš rašantis tuos lapelius paaiškinti kaip bus skaičiuojamas jų atlyginimas, ar bent duoti susipažinti su tą sutartim. P.S. tą sutarti kurią davė buvo pasirašyta 2021m. lapkričio 15d. Nr. S-234 , ir ten yra nurodytas įstaigų sąrašas kurios turi vadovautis ta sutartim. Ir ten tokios kaip Klaipėdos universiteto ligoninės sąraše nėra. Taigi straipsnis vėl iš tuščio į kiaurą, visi tik verkia kad milijoninės skylės liko, bet iš posto nenori niekas pasitraukti. Matyt ta skylė neliečia viršūnėlių, ten visada pakanka. Geros dienos.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Jono Sąlygos paieškos savivaldybei kainavo 4235 eurus*

Už tai, kad prisikviestų žinomą mediką Joną Sąlygą vadovauti Klaipėdos miesto poliklinikai, savivaldybė sumokėjo 4235 eurus. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo UAB ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This