„Paukščių takas” nusileido ant kopų smėlio

Miestas, Svarbu

Jau šiais metais nebrendant per smėlį, o einant mediniais takais, bus galima nuo Melnragės nukeliauti iki pat Klaipėdos miesto ribos Giruliuose – BĮ „Klaipėdos paplūdimiai” be savireklamos dalinai įgyvendina projektą, prieš keletą metų vadintą „Paukščių taku”.

„Atvira Klaipėda” gavo sunerimusio klaipėdiečio nuotraukas, kuriame  užfiksuoti pajūrio kopose ruošiniai naujam takui Giruliuose.

„Girulių kopose nudistų paplūdimio kopose vyksta kažkas mažai suprantamo, ir manau dar mažiau teisėta. Kopų viršus tiesiog nustumdytas”, – rašė skaitytojas.

Tako ruošinys Giruliuose. Skaitytojo nuotr.

„Klaipėdos paplūdimių” vadovas Olegas Mariničius sako, kad mediniai takai tiesiami visame Klaipėdai priklausančiame Baltijos pajūryje, žemyninėje jo dalyje.

Iš pradžių buvo sumanyta nutiesti pakeltą virš kopų medinį taką, nuo Melnragės iki Girulių – todėl jis ir gavo pavadinimą „Paukščių takas”. Pakelti taką virš kopų buvo sumatyta dėl to, kad mažiau būtų mindžiojama trapi smėlynų augmenija, kartu saugant kopagūbrius nuo erozijos. Projektą sumanė ir bandė įgyvendinti tuo metu „Klaipėdos paplūdimiams” vadovavęs šviesaus atminimo direktorius Virginijus Urbonas.  Tačiau Aplinkos ministerijai toks sumanymas tada pasirodė itin drastiškas, nors Lietuvos kaimynystėje panašių projektų yra ne vienas. Be to, tuometinius Klaipėdos politikus gąsdino ir, neva, didelė tokio projekto įgyvendinimo kaina. Tad sumanymas buvo tyliai „palaidotas”, nors ir nežymiai užfiksuotas savivaldybės planuose.

Stojęs vadovauti BĮ „Klaipėdos paplūdimiai” O. Mariničius pamažu ėmėsi atnaujinti susidėvėjusius takus pajūryje bei tiesti naujus. Šiuo metu per pajūrio kopas mediniais takais jau galima nuo I Melnragės nueiti iki II Melnragės. Nutiestos ir jų jungtys su netoliese esančiais keliais ir keliukais, takais.

Takas Girulių link. Artūro Šulco nuotr.

O. Mariničius sako, kad jo vadovaujama įstaiga projektą baigs įgyvendinti šiais metais, nors gali būti, kad iki Girulių nužingsniuoti nauju taku bus galima dar iki paplūdimių sezono pradžios. Paklaustas apie projekto kaštus, jis juokauja: „Pinigų visada yra, tik reikia žinoti, kur jie guli.” 

Direktorius sako, kad klaipėdiečiams šis takas labai patinka. Tuo nesunku įsitikinti savaitgaliais: vietomis takuose sunku net prasilenkti. Bendras tako ilgis – apie 3,5 kilometro. Šalia jo suplanuotos ir nedidelės aikštelės pėsčiųjų poilsiui. Nudistų prašymu Giruliuose bus nutiestas ir takas nuo prieigų iki jų paplūdimio.

12 Comments

  1. Jonas

    Tie takai yra viena iš kopų saugojimo priemonių.Eilę metų jie yra ir viskas tvarkoje.Ar būtina viską kritikuoti, net nesuvokiant esmės

    Reply
  2. Švonderis

    tas mariničius. Visiškas kaliningradija. Žiūrint į nuotraukas man tai panašiau į vandalizmo aktą. Nugremžti kopas, augmeniją ….tam, kad būtų patogiau kopomis pasivaikščioti ? Išilgai viso ir nykstančio kopagūbrio! Kiek ten šiukšlių dabar kaupsis? Kas jas rinks? Iš žabų rankytėmis? Kiek laiko tarnaus tos lentos? 2-3 metai ir vėl remontai? Tai gal iki vandens dar papilti asfalto, bus dar patogiau. Vėl daug žmonių džiaugsis, kad iki vandens gali privažiuoti.

    Reply
    • Išvada

      Sutinku, jūsų kritika teisinga. Manau, kad tai eilinis pinigų ištaškymo į balą pavyzdys. O jei jau padarytas takas, tai šalia reikia suoliukų ir šiukšliadėžių.

    • Anonimas

      Būtų siūlymas jums praktiškai pasivaikščioti tuo taku. Jau kelis metus yra nutiestas ištisinis takas nuo Melnragės iki pat Girulių. Kažkaip neteko matyti jūsų spėjamo akopaliktinio šiukšlinimo.

  3. Išvada

    O man įdomu – kiek pinigų tam panaudota.
    Man atrodo, kad jei nori eiti palei jūrą – eini pakrante, nori toliau nuo jūros – eini per mišką vedančiu trinkelėmis išgrįstu taku.
    Žymiai geriau būtų pinigus panaudoti tam, kad paplūpimyje atsirastų daugiau suoliukų – dabar netgi neįgaliųjų paplūdimyje jų yra tik tiek, kad šiltesnėmis dienomis visiškai nėra kur atsisėsti.
    O neįgalieji, turintys problemų su judėjimu, tiesiog ant smėlio atsisėsti negali, tuo labiau – nuo smėlio atsikelti.
    Ar tokiu būdu padedama „bizniui”, nes tenka nuomotis šezlongus, kuriuos atsinešti ir išlankstyti neįgaliajam taip pat didelė problema?

    Reply
    • Anonimas

      Tokio tako tiesimas yra viena iš geresnių savivaldybės investicijų. Tam tikruose ruožuose pakrante per smėlį nelabai pavaikščiosi, t.y. labai sunkų vaikščioti. Taip, suoliukų trūksta.

  4. Jonas

    Takais puikūs.Gal reikėtų geru žodžiu prisiminti snkstesnįjį vadovą , tai jo idėja tie takai, tikrai ne Mariničiaus

    Reply
  5. Klaipėdietė

    Smagu girdėti apie Klaipėdoje padarytus gerus darbus, naujas mūsų miesto vadovas jau turi išmintingą, puikų pavaldinį. Labai lauksime naujų, miestą ir jo teritorijas puošiančių ir gerinančių miestelienų gyvenimą, darbų.

    Reply
  6. Pagarba

    Pagarba ,,Klaipėdos paplūdimiams” ir jų komandai bei vadobui. Gražiai tvarkosi. Kad taip Klaipėdai ryžtingą vadovą….

    Reply
  7. plius minus

    Geras Takas ir dar geresnis Olegas Mariničius. Ne be reikalo Jis buvo karinių Jūrų pajėgų Vadas. Ryžtingas vadovas .
    Gerus darbus daryti Gera.

    Reply
    • Linkiu

      Pritariu, linkiu tik atsakingai, o svarbiausia sąžiningai tvarkyti paplūdimius už miesto pinigus.

    • Vladas

      Vien pavarde ka sako. Zmogus suristas su jura,tai tegul jis deda asfalta ar dar ka ten nori daryt.Bus puiku, kad toki Mariničiu turim.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This