Byloje dėl Klaipėdos baseino defektų – naujas veikėjas

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apygardos teisme toliau „sukasi” civilinė byla, kurioje uostamiesčio savivaldybė už defektų šalinimą bando prisiteisti daugiau nei milijoną eurų iš naująjį baseiną stačiusio rangovo, o šis pateikė jai priešieškinį.

Jau ketverius metus besitęsiančiame teisminiame procese pirmadienį ir vėl pasistūmėta nedaug – apklausus už šio projekto vykdymą atsakingą tuometį rangovo „Axis Industries“ darbuotoją, teismui ir vėl teko daryti pertrauką, nes sulaukta naujų prašymų.

Dėl vieno iš jų byla „praturtėjo” dar viena šalimi.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Vadino nesąmone 

Baseino statybų metu „Axis Industries“ dirbęs ir už šio projekto „vystymą” atsakingu buvęs Darius Jocys teisme aiškino, kad techninis projektas „praktiškai keičiamas nebuvo”, esą buvo tik neesminiai pakeitimai dėl vėdinimo įrenginių, o medžiagos naudos tokios, kokios nurodytos techniniame projekte. Dabar uždarytos nardymo šachtos projektas esą irgi nekeistas, o darbo projektas buvo suderintas su technine priežiūra. 

Pasak jo, atiduodant pastatą komisijai gali likti tik neesminiai, netrukdantys eksploatacijai defektai, kurie vėliau šalinami pagal garantiją.  

Į nemažai klausimų D. Jocys negalėjo atsakyti, nes tai esą buvo už specialių projekto dalis atsakingų darbuotojų kompetencija. Negalėjo jis atsakyti ir ar buvo perduotas kompiuteris, skirtas pastato valdymo sistemai.  

Anot D. Jocio, kai savivaldybė pasirašė baseino koncesijos sutartį su UAB Klaipėdos baseinas, jos atstovai pradėjo vaikščioti į statybvietę ir „kelti problemas, rašinėjo defektinius aktus”.  

„Nuo to laiko prasidėjo visa ši nesąmonė. Ne vienas, ne du ir ne penki vaikščiojo”, – kalbėjo buvęs „Axis Industries“ darbuotojas. 

D. Jocys patvirtino, kad vėliau baseino atstovai jo sprendimu buvo nebeįsileidžiami, „nes neturėjo jokio teisinio statuso būti objekte, kuriame vykdomi darbai”.  

„Kai jie planavo pasirašyti koncesijos sutartį, pradėjo vaikščioti ir žiūrinėtis, geranoriškai, paprašius savivaldai, įsileisdavome, bet kai prasidėjo kėlimas dalinai pagrįstų, dalinai nepagrįstų dalykų kol pastatas nepriduotas, buvo keletas konfliktinių situacijų ir buvau uždraudęs į statybinę teritoriją patekti”, – aiškino liudytojas.  

Pasak jo, galima interpretuoti, kad savivaldybei kai kurie darbai tiko, bet netenkino Klaipėdos baseino. Esą koncesininko sudarytas defektų sąrašas buvo ilgesnis nei techninės priežiūros.  

Anot D. Jocio, Klaipėdos baseinas kėlė nepagrįstus reikalavimus dėl pastato valdymo sistemos – esą norėjo to, kas nenumatyta projekte. 

Jis tikino, kad tikriausiai buvo neatidžiai pasižiūrėjęs į dokumentą, pavadintą esminių defektų sąrašu, ir padėjęs po juo parašą.  

„Esminiai defektai yra tada, kai pastatas negali būti eksploatuojamas, neįsigilinau į tą žodžių žaismą ir pasirašiau”, – teigė D. Jocys, negalėjęs pakomentuoti, kodėl šiame sąraše buvo parašyta, jog pastato valdymo sistema veikia tik dalinai.  

Į bylą įtraukė dar vieną įmonę 

Po liudytojo apklausos bylą nagrinėjantis teisėjas Marius Dobrovolskis ėmėsi spręsti eilinius šalių prašymus.  

Patenkinus Klaipėdos baseino advokato Gedimino Juknevičiaus prašymą į bylą trečiuoju asmeniu įtraukta dar viena įmonė – „Axis power”, kuri kaip subrangovas buvo atsakinga už pastato šildymo ir ventiliavimo sistemas. Kadangi ji pati tokiems darbams samdėsi kitą įmonę – Apšildymo ir ventiliacijos automatizavimo centrą – kitame posėdyje turėtų liudyti ir jos atstovas, kad būtų išsiaiškinta, kokia gi sistema buvo įdiegta.  

Taip pat teisėjas pripažino, kad bylos posėdžiuose nuo šiol būtinai turi dalyvauti projektuotojai – Cloud architektai”. 

ISTORIJA 

16,57 mln. eurų atsiėjęs naujasis baseinas buvo atidarytas 2018-ųjų birželį nepašalinus daugybės defektų, užfiksuotų atitinkamame akte. Vėliau jų atsirado dar daugiau ir galiausiai Klaipėdos savivaldybė 2019-ųjų pavasarį kreipėsi į teismą, kad šis įpareigotų rangovus – „Axis Industries“ ir jau bankrutavusią bei išregistruotą UAB „Deglas“ – atlikti atitinkamus darbus.  

2020 m. kovą vykusio pirmojo parengiamojo posėdžio metu „Axis Industries“ advokatė Lina Šimė pateikė priešieškinį savivaldybei dėl esą neteisėtai gautos per 100 tūkst. eurų dydžio bankinės garantijos grąžinimo, o savivaldybei byloje atstovaujantis advokatas Gintaras Aleknavičius paprašė skirti baseino ekspertizę. Galiausiai buvo atliktos net dvi ekspertizės ir savivaldybė pakeitė ieškinio reikalavimą – prašė priteisti 1,15 mln. eurų defektams šalinti ir 8 proc. metinių palūkanų.  

Byla iš esmės buvo pradėta nagrinėti tik pernai sausį. Po to, kai posėdžiuose pasisakė šalys, buvo apklausti ekspertai bei liudytojai, teismo nutartimi byla buvo perduota mediacijai – to paprašė ir savivaldybė, ir rangovas. Abi šalys pasiūlė vienodą kandidatūrą – mediatorę teisėją Danutę Žvinklytę, kuri sutiko imtis šio šalių sutaikymo proceso. Tačiau jos misija, trukusi beveik devynis mėnesius, baigėsi nesėkme, nes šalys pasitraukė iš mediacijos.  

Savivaldybė šiemet pakoregavo ieškinį, nes teismo ekspertas nurodė, jog keletas dalykų yra nelaikytini defektais, o dalis defektų šalinimo kaštų dubliuojasi. Dėl to prašoma priteisti suma sumažėjo apie 10 000 eurų. 

7 Comments

  1. plius minus

    Ir aš manau kad savivaldybė turėtų remti Klaipėdos žiniasklaidą, jei ji tikrai nepriklausoma ir objektyvi. Turi Atvira Klaipėda vieną rašytoją, kuris intensyviai mums perša savo nuomonę, o Vainorius tai toleruoja. Bet vis tiek , jaunas dar projektas , pasitaisys.
    Sėkmės darbuose arba rėmėme, remiame ir remsime . Vien žodž, būsite paramstyti.

    Reply
  2. anonimas

    Spauda turi įtaką visuomenės procesams per skaitytojus, juo jų daugiau, tuo ji svarbesnė, bet leidybai reikia finansų. Leidėjas, geriau žino, kaip jis nuspręs taip ir bus. O šiaip, „Atvira Klaiėda” padeda ir gali rasti tai, ko nėra, „Klaipėdoje” ar „Vakarų Eksprese”. Savivaldybė turėtų remti Klaipėdos žiniasklaidą, čia daugiau nei sportas. Sėkmės darbuose.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Aišku, smagu, kai skaito daug, bet iš to smagumo sotus nebūsi, už serverį, kurą, telefoną neatsiskaitysi – kad ir kaip auga skaitytojų skaičius, remiančiųjų stovi vietoje. Svarbiu būti irgi smagu, bet kai neprekiauji įtaka tas svarbumas irgi kažkaip nelabai man įdomus.

      Viską, ką gali pranešti ir kiti, „Atviroje Klaipėdoje” ir toliau rasite nemokamai. Tačiau išskirtinio turinio tikrai nebeteiksime nemokamai, net jei tai ir gerokai sumažins skaitytojų skaičių. Jau seniai reikėjo tai padaryti, tik nebuvau sugalvojęs kaip. Nemanau, kad euras per mėnesį yra prabanga už galimybę žinoti daugiau. Beje, „Contribee” sprendžia ir kai kam taip reikalingą anonimiškumo aspektą – galima ten užsivadinti kuo tik nori, nebūtinai vardu bei pavarde, ir net AK nežinos, kas jos rėmėjas.

  3. Oho

    Atvira Klaipėda užsiima rėmimu per prievartą, ar tai demokratiška ?
    Jei norite, kad jus skaitytų organizuokite prenumeratą, kaip tai yra įprasta jūsų veiklos sričiai.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      „Atvira Klaipėda” daugiau nei penkerius metus „demokratiškai” leido visiems skaityti viską už „ačiū”. Užteks.

      Koks skirtumas jei pervedimą per „Contribee” pavadinsime prenumerata, o ne parama? Bet kokiu atveju, jei nepatinka ar pavadinimas, ar pats principas, bankykite ieškoti panašios informacijos pas „demokratus”.

    • Pritariu Martynui

      Visiškai pritariu Martynui.

    • GintarasR

      Oho. Autorinis turinys yra intelektualinis produktas, kurį AK turi parduoti, kad pabandyti sudurti galą su galu. Ir Oho kaip brangiai lupa Martynas – autorinio turinio prenumerata mėnesiui (!) kainuoja kaip PUSĖ kiaušinių pakuotės, ar jūs įsivaizduojate, kaip tai brangu 🙂 Nes viskas – muzika, filmai, el.knygos, portalų turinys ir kt. – privalo būti kuriama profesionalų, o dalinama visiems Oho veltui. Taip yra todėl, kad kūrėjai privalo išmokti išgyventi kažkaip kitaip, o ne iš savo profesinės veiklos, nors pragyvenimas iš savo darbo visai priimtina visiems Oho.
      Beje, iki išsilaikymo per prenumeratą AK dar šviesmečiai – nes iš visų taip susirūpinusiųjų nepriklausoma žiniasklaida klaipėdiečių vos 53 asabos iki šiol pasiryžo tapti prenumeratoriais. Visi kiti arba remia kitais būdais, arba tik pliurpia kaip jiems rūpi, nes iš tikro nerūpi.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Verslas

Po teismo sprendimo tikimasi rasti sprendimus, kaip pašalinti likusius baseino defektus

Klaipėdos baseinas teigia, jog džiaugiasi teismo sprendimu, priimtu po beveik penkerius metus trukusio bylinėjimosi dėl šiame pastate statybų rangovo palikto ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This