„Klaipėdos energijos” vadovo paieškos kelia įtarimų

Svarbu, Verslas

Su „Atvira Klaipėda” susisiekęs vienas iš uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija” generalinio direktoriaus atrankoje panorusių dalyvauti pretendentų pasidalino savo įžvalgomis, kodėl šis konkursas jam kelia įtarimų.

Šiek tiek keistas konkursas atrodo ir buvusiam „Klaipėdos energijos” vadovui Antanui Katinui, taip pat dalyvaujančiam šioje atrankoje (pastarojo pradėta teisinė kova dėl galimybės sugrįžti į postą antrai kadencijai kol kas nejuda iš vietos).

Pirminę pretendentų atranką vykdžiusios bendrovės „Delta Executive Search & Consulting” vadovė motyvuodama konfidencialumu atsisakė ką nors komentuoti, o „Klaipėdos energijos” valdybos pirmininkė tikina, jog ši agentūra atliko viską, kas iš jos tikėtasi.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Už ką moka pinigus agentūrai?

„Atvira Klaipėda” jau ne kartą rašė, kad ankstesnei „Klaipėdos energijos” valdybai nepratęsus A. Katino įgaliojimų antrai kadencijai, o jo ieškinio sulaukusiam teismui nepritaikius laikinųjų apsaugos priemonių, buvo paskelbta naujo vadovo atranka.

Jos procedūromis ėmė rūpintis viešųjų pirkimu būdu išrinkta UAB „Delta Executive Search & Consulting”, savo paslaugas įkainojusi 7 260 eurų.

„Klaipėdos energijos” valdybos pirmininkė Kristina Petraitienė „Atvirai Klaipėdai” praėjusią savaitę sakė, kad iš agentūros buvo gautas raštas, informuojantis, kad iš viso dokumentus konkursui pateikė 33 pretendentai. Su maždaug puse jų, įvertintų geriausiai, valdyba kalbėsis asmeniškai ir nuspręs, kas taps naujuoju vadovu.

Po šios publikacijos su „Atvira Klaipėda” susisiekė vienas iš konkursui dokumentus pateikusių asmenų ir pasidalino savo pastebėjimais.

„Tikrai atitinku ir bendruosius, ir specialiuosius konkurso dalyviams keltus reikalavimus, tačiau su manimi niekas iš personalo atrankos įmonės net nesusisiekė. Kokiu principu yra sprendžiama su kuo kalbėtis, o su kuo ne? Ar agentūra iš viso vertino kandidatų tinkamumą ar tik formaliai persiuntė valdybai duomenis, kuri jau sprendžia su kuo nori kalbėtis? Jei aš, agentūros nuomone visgi neatitinku reikalavimų, gal visgi ji turėtų argumentuoti? Iki šiol nesulaukiau nei tokio paaiškinimo, nei kvietimo į pokalbį su valdyba. Negi 7000 eurų mokami tik už kandidatų sudėliojimą į du vokus?”, – kalbėjo šis asmuo.  

Jis taip pat dalinosi nuomone, kad ši atranka, ko gero, yra sąmoningai skubinama ir pokalbiams atrenkami tik kai kurie kandidatai, nes siekiama nauju generaliniu paskirti tą, kurio reikia, o ne tą, kuris yra stipriausias.  

„Klaipėdos energijos” su „Delta Executive Search & Consulting” pasirašytoje sutartyje numatyta, kad ši agentūra turi surengti atrankos pokalbius su kandidatais (telefonu, nuotoliniu būdu ar tiesioginius); atlikti kandidatų atitikimo keliamiems reikalavimams, dalykinių ir bendrųjų kompetencijų, motyvacijos įvertinimą; sudaryti potencialių kandidatų ilgąjį ir trumpąjį sąrašą bei parengti galutinį kandidatų pristatymą. 

„Delta Executive Search & Consulting” direktorė Vilija Būdvytienė kategoriškai atsisakė pakomentuoti, kaip buvo atrinkti kandidatai į vadinamąjį trumpąjį sąrašą. Esą tai yra klausimas „Klaipėdos energijos” valdybai, o ją saisto konfidencialumo įsipareigojimas.  

„Ačiū už dėmesį”, – pokalbį baigė ir „padėjo ragelį” V. Būdvytienė.  

K. Petaitienę savo ruožtu teigė, kad „Delta Executive Search & Consulting” pateikė pokalbių su bendruosius ir specialiuosius reikalavimus atitikusiais kandidatais įvertimus. Ji svarstė, kad galbūt su „Atvira Klaipėda” kalbėjęs žmogus pernelyg gerai save įsivertino ir tiesiog neatitiko kokio nors iš reikalavimų, nes pokalbius agentūra esą vykdė su maždaug puse dokumentus pateikusių asmenų.  

A. Katinas, jau anksčiau „Atvirai Klaipėdai” patvirtinęs, kad dalyvauja šiame konkurse, teigė, jog sulaukė „Delta Executive Search & Consulting” kvietimo pokalbiui, kuris truko apie pusantros valandos.  

Jokio spaudimo nėra? 

A. Katinas neslėpė, jog ši atranka jam atrodo šiek tiek keistoka, kai ją lygina su ta, kurią teko praeiti prieš daugiau nei penkerius metus.  

„Tada pirmiausiai buvo du agentūriniai etapai. Pirmojo metu įmonėje vyko pokalbiai su visais padavusiais dokumentus. Antrasis etapas vyko Vilniuje, agentūroje, kuriame jau dalyvavome, berods, šešiese. Reikėjo atlikti ir testą, ir logines bei matematines užduotis, net nugara šlapia buvo. Vėliau laukė kelių valandų pokalbis ir tik šį atrankos etapą perėję pretendentai jau kalbėjo su įmonės valdyba”, – sakė A. Katinas.  

Žinia, mero rinkimus laimėjęs Arvydas Vaitkus „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs, jog mano, kad naujojo „Klaipėdos energijos” vadovo paskyrimas jau turėtų būti naujos miesto valdžios reikalas. 

„Tai, kas dabar vyksta, yra negražu. Aš visiškai suprantu susisiekimo ministrą Skuodį, kai jis nušalino valdymo organus vienoje iš įmonių, kuriuos pirmtakas Narkevičius pačioje savo kadencijos pabaigoje paskyrė”, – tada teigė A. Vaitkus, neslėpęs, jog jo neįtikina pretenzijos, reikštos A. Katinui. 

Tačiau K. Petraitienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog bent jau ji asmeniškai dėl vykstančio konkurso nesulaukė jokio spaudimo ar nurodymų nei iš nueinančios, nei iš būsimos miesto valdžios. Be jos dabartinėje įmonės valdyboje dar yra kolega iš Savivaldybės administracijos, anksčiau „Klaipėdos energijoje” dirbęs Arūnas Smaguris ir mažojo įmonės akcininko – bendrovės „Gren Lietuva” – atstovas Rimantas Tenenė.  

Pasak K. Petraitienės, iki trečiadienio popietės valdyba jau spėjo pakalbėti su daugmaž puse atrinktų kandidatų ir pokalbius tikisi baigti kitą savaitę, o tada ir priimti sprendimą dėl naujojo vadovo. Tačiau laimėtojas nebus viešinamas tol, kol nebus sulaukta privalomų specialiųjų tarnybų pažymų, jog jis gali eiti tokias pareigas.  

Byla nejuda   

Šį antradienį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose po pertraukos turėjo būti pradėta nagrinėti A. Katino inicijuota byla, kurioje jis ginčija įmonės valdybos sprendimą nepratęsti jo įgaliojimų antrai kadencijai.   

Tačiau jo advokatas Gediminas Gabnys informavo, kad posėdžio išvakarėse klientas susirgo ir dėl aukštos temperatūros negalės atvykti į posėdį.  

Po trumpos advokatų ir teisėjos diskusijos G. Gabnys suformulavo prašymą atidėti bylos nagrinėjimą, nes A. Katinui esą turi būti sudaryta galimybė pasisakyti posėdyje.  

Šią bylą nagrinėjanti teisėja Monika Lapukaitė patenkino tokį prašymą ir kitas posėdis jau turėtų vykti tik antroje balandžio pusėje.

INFORMACIJA 

„Klaipėdos energijos” valdyba, kurioje tuo metu buvo Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis ir UAB „Gren Lietuva” logistikos vadovas Rimantas Tenenė bei bendrovės finansų direktorius Kęstutis Jonkus, balsų dauguma (du prieš vieną) nusprendė, jog įmonės vadovo Antano Katino kadencija nebebus pratęsiama. Kaip pagrindinės priežastys buvo įvardintas aktyvesnių bendrovės veiksmų vykdant senosios katilinės Danės gatvėje konversijos projektą trūkumas, valdybos netenkino ir įmonės finansiniai rezultatai. 

Šį klausimą vėliau svarstė ir įmonės Stebėtojų taryba. Balsams pasiskirsčius po lygiai ir lemiama tapus pirmininkės, Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Ingos Kubilienės pozicijai, buvo nuspręsta, kad valdybos pozicija yra pagrįsta ir argumentuota. 

4 Comments

  1. Miau

    Tegu katinėlis pamurkia teisybę kaip jis ten šiltai gyveno. Argi draskytųsi nagais jei paprasta vietelė būtų?

    Reply
  2. petraitis

    Petraitienė vykdo skubius išeinančio Neniškio ir mero pavedimus, užimti visas šiltas vieteles savais užpakaliukais. Ką jau dabar , moteriškė turi pasipriešinti , kai nesugeba, o gal ir nenori ? O dar ir naujo mero Vaitkaus jokios reakcijos į tai , užsiėmęs komandos formavimu , nėra kas peles gaudytų .

    Reply
  3. Močiutė

    Matyt, ieško, kuris žemiau susilenks ?

    Reply
  4. Na

    Pradės darbą nauja kadencija, bus atrinktas ir paskirtas naujas vadovas, ko čia kurti sąmokslo teorijas ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This