Jaunoms šeimoms įsigyti būstą šalia didmiesčių bus sunkiau

Politika

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlo keisti Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymą taip, kad jos būtų skatinamos pirmąjį būstą įsigyti regionuose, o ne šalia didmiesčių.

Skelbiama, jog minėtas įstatymas jau suteikė galimybę daugiau kaip 5000 jaunų šeimų, o 2023 metais jaunoms šeimoms finansinei paskatai pirmajam būstui įsigyti skirti 8 mln. eurų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Skirtos lėšos poreikio nepatenkina, o finansinės paskatos tebelaukia virš 1000 jaunų šeimų. Komiteto nariai sulaukė jaunų šeimų prašymų padidinti finansavimą ir nepasitenkinimo dėl neapibrėžtumo laukiant subsidijų eilėje“, – rašoma Seimo pranešime.

Jame taip pat pažymima, jog, Lietuvos banko vertinimu, esą valstybės teikiama finansinė paskata regionuose pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms nėra naudojama tikslingai ir gali prisidėti prie disbalansų gyvenamojo nekilnojamojo turto rinkoje formavimosi, mat šios paskolos sudarė didelę dalį viso būsto paskolų srauto vietovėse šalia didžiųjų Lietuvos miestų. Vilniaus ir Kauno apskrityse ši dalis 2021 m. išaugo iki 8 proc., o Klaipėdos apskrityje – net iki 18 proc.

„Dėl to, Lietuvos banko nuomone, būtina įvertinti dabartinių kriterijų, pagal kuriuos nustatomos vietovės, kuriose galima įsigyti būstą su paskata, tikslingumą ir šiai paskatai skiriamų valstybės lėšų sumą. Taip pat pažymėta, kad galimybės su paskata nusipirkti būstą arti didžiųjų miestų (kaip Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajonuose) ir savo ekonominę veiklą vykdyti didžiuosiuose miestuose iš esmės neatitinka paskatos tikslo dėl regionų vystymosi skatinimo ir galimai prisideda prie disbalansų prie didžiųjų miestų esančių rajonų būsto rinkose formavimosi, nes paskolų su valstybės teikiama finansine paskata ir parama srautas sudaro vis didesnę viso naujų būsto paskolų srauto dalį (11,4 % 2021 m., palyginti su 6,9 % 2020 m.)”, – rašoma pranešime.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) nuomone, finansinė paskata turėtų būti taiklesnė ir įvesta daugiau saugiklių.

Dėl to SADM planuoja parengti įstatymo pakeitimus, kurie esą turėtų išspręsti ir subsidijų laukimo neapibrėžtumo problemą. Įstatymo pakeitimus planuojama pateikti Seimui svarstyti šį rudenį.

1 Comment

  1. Antanas

    Valdžia veikia pagal KGB-istų įsakymus. Buvusios paskolos sumažino emigraciją, jaunimas pradėjo sukti lizdus Lietuvoje. Valdantieji sureagavo iš karto: būsto palūkanas padidino trigubai, siekia neleisti statytis namų ten, kur nori, o taikyti įvairias priemones , kad jaunimas dingtų iš Lietuvos. Jei Prezidentas žengia bet kokį žingsnį gerovės valstybės link, valdantieji kuria visuomenės terorizavimo priemones, išgujimo iš Lietuvos priemones.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Jaunos šeimos vis dar galės gauti paramą pirmam būstui savivaldybėse aplink didmiesčius

Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Martyno Šiurkaus teigimu, Vyriausybė siūlo griežčiau vertinti skiriamą paramą už pirmąjį būstą žiedinėse savivaldybėse. Pasak ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This