Klaipėdiečiams grąžino 5,6 mln. eurų

Konsultacijos

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad 14 tūkst. Klaipėdos gyventojų iš viso jau grąžino per 5,6 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokų.

publicdomainpictures.net nuotr.

Tokia permoka, pateikus metines pajamų deklaracijas, gyventojui gali susidaryti dėl pritaikyto mažesnio nei priklauso metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) bei kitų priežasčių.

NPD tiesiogiai priklauso nuo gaunamo darbo užmokesčio dydžio, tad, jei per metus gyventojas gavo ne tik darbo užmokestį, bet ir kitų apmokestinamųjų pajamų, metams pasibaigus NPD yra perskaičiuojamas. Paaiškėjus, jog pasinaudota mažesniu nei priklauso metiniu NPD,
susidaro grąžintina GPM suma, o pasinaudojus didesniu nei priklauso metiniu NPD, mokesčio skirtumą gyventojas turi padengti.

GPM permoka taip pat gali susidaryti, kai deklaruojamos mokestį mažinančios išlaidos: gyvybės draudimo įmokos (savo, sutuoktinio ar nepilnamečių vaikų bei vaikų vyresnių kaip 18 metų su negalia naudai sumokėtos įmokos); įmokos į III pakopos pensijų fondus; būsto kredito palūkanos (kai kreditas gautas iki 2009 metų sausio 1 dienos); studijų ar profesinio mokymo pagal formaliojo profesinio mokymo programą įmokos, nepriklausomai, kurios pakopos yra studijos (jeigu tam tikslui paimta iš kredito įstaigos paskola, tai iš pajamų gali būti atimta tik per mokestinį laikotarpį grąžinta šios paskolos dalis).

Iki kovo 31 d. metines pajamų deklaracijas pateikė per 14 tūkst. (40 proc. visų pareigą turinčių) Klaipėdos gyventojų, turtą deklaravo apie 850 (20 proc. visų pareigą turinčių). Turimais VMI duomenimis, deklaruoti praėjusių metų pajamas iš viso turi per 36 tūkst. klaipėdiečių, turtą – per 4,2 tūkst.

Deklaruoti pajamas ir sumokėti mokesčius, taip pat deklaruoti turtą reikia iki gegužės 2 d. Laiku ir teisingai pajamas deklaravusiems gyventojams GPM permokos grąžinamos iki liepos 31 d.

Priminimus apie anksčiau nepateiktas deklaracijas ar tikslintinus duomenis bei kitus dokumentus galima rasti prisijungus prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS), skiltyje „Pranešimai vartotojui“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Riebiausios buvo Klaipėdos vandentiekininkų Kalėdos*

AB „Klaipėdos vanduo” prieš Kalėdas nušluostė nosį AB „Klaipėdos energija”, kuri tradiciškai laikoma turtingiausia savivaldybės įmone. Mat vandentiekininkams ir valdininkams ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Politika

Prezidentas pritarė NPD didinimui

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Gyventojų pajamų mokesčio ir Socialinio draudimo pensijų įstatymų pakeitimus, kuriais esą siekiama mažinti socialinę atskirtį ir ...
2023-12-28
Skaityti daugiau

ELTA

NPD kitais metais – 747 eurai

Antradienį Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimus, kuriais nuo kitų metų pradžios 20 proc. – iki 747 eurų ...
2023-12-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This