Iš okupuotos Ukrainos į Vilnių? Be problemų!

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-04-06

Komentarų: 2

Keli ukrainiečių intelektualai „Youtube” platformoje leidžia laidą „Alfa ir omega”. Rekomenduoju: dažnai ten visai nelėkštai kalbama apie šalies ateitį po dabar vykstančio karo. Kartais pasigailiu, kad tokio lygio diskursas Lietuvoje yra labai kūdas. Nors visai praverstų.

Ta proga prisimenu kažkieno sakymus, kad per savo nepriklausomybę išaugo neblogų verslininkų, puikių vadybininkų, tačiau dėl intelektualų yra daug prasčiau.

Prieš kelias dienas anos laidos autoriai pradėjo ypač įdomią diskusiją, kurią galėtume apibrėžti taip: „Ką po karo daryti su šalies piliečiais kolaborantais”. Prie diskusijų stalo jie pasikvietė pirmosiomis Rusijos sukelto karo Ukrainoje dienomis okupuoto Melitopolio miesto mero patarėją Igorį Simonenką.

Sergejaus Malgakovo (ТАSS) nuotr.

Viena vertus, diskusija padėjo įsivaizduoti, kokios sudėtingos problemos laukia šiuo metu kariaujančios šalies po labai tikėtinos jos ginkluotųjų pajėgų pergalės. Kita vertus, man pasirodė labai įdomi prelegento pateikti vertinimai apie tai, kokio socialinio pjūvio žmonės tapo okupantų rėmėjais ar bendradarbiais. Pasirodo, 90 proc. Melitopolio mokytojų atsisakė bendradarbiauti su okupacine miesto administracija. Lygiai tokia pati dalis verslininkų tapo kolaborantais.

Dar vienas akcentas, kuris man pasirodė įdomus: ponas Simonenka pasakojo, esą su okupantais bendradarbiauti nenorintys Melitopolio miesto ir aplinkinio regiono žmonės, esant noro ir pasiryžimo, gali nesunkiai išvykti. Kad ir į Europą: Latviją, Lietuvą, Lenkiją. Žinoma, sumokėję įspūdingą sumą už kelionę.

Naršyti internete ilgai neteko. Visai netrukus radau keleivių pervežimo kompanijos „DonUkrBus” svetainę, kurioje buvo siūlomos kelionės ES šalių kryptimi ne tik iš Melitopolio, bet ir kitų Rusijos kariuomenės šiuo metu okupuotų Ukrainos miestų – Mariupolio, Berdiansko, Donecko, Kachovkos.

Viskas taip ir yra – autobusai iš Melitopolio per Mariupolį į Lietuvą ir Lenkiją išvyksta kasdien. Tik apie tikslų maršrutą, laiką, tarpinius sustojimus beigi kainą nepranešama ir siūloma skambinti svetainėje nurodytais telefonais.

Bandau. Atsiliepia vyriškas balsas, kuria prisistatau esąs iš Lietuvos ir imu sekti pasaką apie tai, kad mūsų šeima nusprendė į Vilnių pargabenti giminaitę, kuris dabar gyvena Berdiansko uostamiestyje.

„Nėra problemų, – sako man kitame laido gale, – kelionė į Vilnių kainuoja 300 JAV dolerių, trunka apytikriai dvi paras, jums reikia apsispręsti dėl datos, suderinti ją šiuo numeriu, o prasidėjus kelionei, jums bus nurodytas autobuso vairuotojo banko kortelės numeris, į kurią reikės pervesti pinigus”.

Dar išsiaiškinau, kad kelionė iš okupuotų Ukrainos regionų į Vilnių vyksta per Rusiją (Rostovą prie Dono, Maskvą), ir Latviją (Rezeknę ir greičiausiai Daugpilį) – apie tikslų kelionės maršrutą informuosiąs tas pat autobuso vairuotojas. Dar viena vairuotojo misija – informuoti keleivius, kurioje Vilniaus miesto dalyje autobusas sustos, kad žinotų, kur keleivius gali pasitikti jų laukiantieji.

Žodžiu – jokių problemų. Jeigu ką nors bent kiek šokiruoja kelionės kaina, skubu raminti: pačioje karo pradžioje Odesoje už vietą autobuse ligi Moldovos sostinės Kišiniovo (kuris palyginti netoli) buvo prašoma ir 500 dolerių. O čia iš okupuotos teritorijos, kone per pusę Rusijos ir beveik be filtracijos procedūrų grėsmės.

Dėl filtracijos niekas nesiima garantuoti: nežinia, kas šaus kuriam nors rusų pareigūnui, tarkime, pavartyti, ką turite savo išmaniajame telefone, ką rašote socialiniuose tinkluose ir t.t.

Dėl to apima dvilypis jausmas. Pažiūrėjus vienu kampu, kyla klausimas, ar tokia paslauga yra visiškai legali. Nes ES reikalinga speciali keleivių pervežimo transporto priemonėmis licencija.

Vilniaus autobusų stotyje informacijos apie maršrutus iš Melitopolio ir kitų okupuotų Ukrainos miestų, suprantama, nėra. Ir vargu, ar tokie autobusai į stotį užsuka bent vienu ratu. Nespėjau paklausti (tik po to šovė į galvą), ar tokie vežėjai apdraudžia savo keleivius, tačiau spėju, kad šiuo požiūriu tai yra ne tik kad pilka, o visiškai juoda zona.

Vis dėlto vertinant visiškai kitu požiūriu – ačiū Dievui, jeigu tokių galimybių ištrūkti iš Rusijos okupuotos teritorijos vis dar yra. Ir jomis gali pasinaudoti tie ukrainiečiai, kurie nenori prisitaikyti prie okupantų režimo.

2 Comments

  1. Nuomonių skiltis

    pavirto į banalų tuščios neįdomios publicistikos vietą. Dingo ne tik ,,pipirai” bet ir ,,razinkos”su ,,druska” :D) Kur miestiečių, visuomenininkų, sričių specialistų( gamtosauga, uostas, LEZas, savivaldybės įmonių valdymo aktualijos, Klaipėdos nusipelniusių ar garsių žmonių straipsnia ir t.t.?.. Negi jau tiek viskas nubluko ir eina pakalnėn, kad net eilinių lengvų bet įdomių parašinėtojų neliko? Jeigu taip ir toliau, tai portalas ,,Atvira Klaipėda” nudžius ir nukris į kompostą kaip rudeninis lapas..:D)P.S. Vienas privalumas kad portalas dar operatyviai ir gerai nušviečia kas dedasi miesto valdžioj, kokie renginai vyksta ar vyks mieste.Už tai ačiū

    Reply
    • neringa

      kažko nuojauta kužda, kad pats nei karto neparėmėte šio portalo, užtat reikalauti ir peikti – iškart:) Nebūna nemokamų pipirų ir razinkų, va Delfis net verstinius straipsnius su patarimais nesčiosioms apmokestina, o jūs norite nachaliavu išskirtinio turinio………. ačiū, kad išvis dar egzistuoja ir apšviečia mūsų miesto skaudulius, ko nedaro kiti nupirkti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This