Manheimo „Miestų dvynių sode“ – ir Klaipėdos dalis

Mums rašo

Liudvika Kuzminčiūtė, Asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė
2023-04-06

Komentarų: 3

Pietvakarių Vokietijos miestas – Manheimas bendradarbiauja su Klaipėdos miestu nuo 2002 metų. Praėjusių metų liepą buvo organizuojama giminingų miestų vasaros stovykla „Miestų dvynių sodas“ LUISENPARKE kūrimas. Į stovyklą pakvietė atvykti ir Klaipėdos miesto kraštovaizdžio specialistus, kurie parke sukurtų Klaipėdai charakteringą kraštovaizdžio kampelį.

Tarptautinės stovyklos dalyviai

Tenka pripažinti, kad Klaipėdos savivaldybė delsė atsakydama kurį specialistą ar specialistus rekomenduoja siųsti į Manheimą nors virtualioje erdvėje miestų-dvynių želdynų specialistai, planuojant „Miestų dvynių sodą“, teikė idėjas, kurios atspindėtų kiekvieno miesto kraštovaizdžio savitumą.

Idėjas teikė ir Klaipėdos miesto savivaldybės kraštovaizdžio architektė Aurelija Jankauskaitė-Bukantienė, kuri bendradarbiaujant kartu su
projekto idėjos autoriais sukūrė Klaipėdos krašto kraštovaizdžio bendrą koncepciją su jungiamaisiais elementais. Aurelija Jankauskaitė-Bukantienė pateikė informaciją apie Klaipėdos krašto kopas, supažindino su Klaipėdos kraštui būdinga augmenija. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas jungiamiesiems elementams. Vienas iš jungiančių elementų – gluosnis. Visame pasaulyje yra paplitusios įvairios gluosnių rūšys, todėl daryta prielaida, kad šią temą galės pritaikyti visi miestai-dvyniai. Taip pat siekiant simboliškai pabrėžti miestų- dvynių ryšį, naujai suprojektuotoje teritorijoje planuojama „Miestų-dvynių aikštė“ grįsta iš akmenų ir medžiagų atvežtų iš miestų-dvynių.

Susipažinti su koncepcijos kūrimo procesu, miestų-partnerių pristatymais bei idėjomis galima virtualiose dirbtuvėse naudotoje darbo platformoje.

Nesulaukę atsakymo iš Klaipėdos miesto savivaldybės dėl siūlomų kandidatų vykti į vasaros stovyklą, Vokietijos miesto atstovai kreipėsi į Deutscher Kultur Verein „Memel” Klaipėdoje, kuriai Klaipėdos universitetas rekomendavo jauną kraštovaizdžio architektę Viktoriją Jonutę.

Mannheime vykusioje tarptautinėje vasaros stovykloje Klaipėdos miesto kraštą atstovavo kraštovaizdžio kūrimo specialistai Viktorija Gričenaitė-Jonutė ir Viktoras Jonutis, trukmė – savaitė. Iš viso dalyvavo dvidešimt keturi dalyviai iš devynių su Mannheimu bendradarbiaujančių miestų. Dirbo kartu su stažuotojais iš Mannheimo miesto ir Vokietijos nacionalinės sodo parodos Mannheim 2023 (BUGA23) savanoriais. Jie padėjo sukurti „Miestų dvynių sodą“, kuris bus atidarytas su Nacionaline sodo paroda 2023 metų vasarą.

Tarptautinės stovyklos dalyviai – tai jaunieji sodininkai, praktikantai ir savanoriai iš Mannheimo ir kitų šalių – Berlynas Charlottenburg-Wilmersdorf (Vokietija); Bydgoščius (Lenkija); Kišiniovas (Moldovos Respublika); Haifa (Izraelis); Klaipėda; Riesa (Vokietija); Svonsis (Velsas); Vindzoras (Didžioji Britanija); Kanada; Zhenjiang (Kinija).

Manheimo „Luisen parkas“ – 41 hektarą ploto užimantis nuostabus gamtos kampelis, kuriame ir vyko projekto įgyvendinimas. Žemutinėje Luisenpark (Unterer Luisenpark) dalyje yra seniausia sodo dalis, kuri saugoma kaip istorinis sodas. Viršutinėje Luisenpark (Oberer Luisenpark) dalyje yra įvairių pramogų, vaikų žaidimų aikštelės, batutų parkas, šiltnamis, medelynas, kinų sodas, „gondoletos“ valtys, bei vaikų darželis.

Kadangi parkas nuolat prižiūrimas, įėjimas į parką yra mokamas. Vietiniai gyventojai yra įsigiję nuolatinius metinius bilietus. Ir tikrai verta juos įsigyti, nes buvimas tokiame parke – atgaiva.

Projekto „Miestų dvynių sodas“ įgyvendinimui skirta 800 kvadratinių metrų teritorija, kurioje buvo numatyta įkurti skirtingų šalių joms būdingus kraštovaizdžius. Ši vieta – tai buvęs vilkdalgių sodas prie kalnų upelio Luisenparke, kuris neseniai dar buvo apaugęs, o vasaros stovyklos metu paverstas „Miestų dvynių sodu“.

Čia yra sukurta erdvė Kišiniovui, kuriam būdingos sudėtingos gluosnių tvoros, gluosniai ir vynmedžiai, apibūdinantis Moldovos Respublikos
atkarpą. Zhenjiang dizainui upelio eiga buvo pertvarkyta ir papildyta sodo bonsais. Maži garsiakalbiai buvo integruoti į Willow Ensemble iš Bydgoščiaus, nes tai yra muzikos miestas. Klaipėdos miestas – prie Baltijos jūros ir Kuršių nerijos, tad atkartojant pajūrinį kraštovaizdį šalia esančio vandens telkinio parke buvo kuriamas kopų peizažas.

Klaipėdos pajūrio kampelis, sukurtas mūsų jaunų kraštovaizdžio architektų. Viktorijos Jonutės nuotr.

Kitame žemės ruože – kiparisai, kurie primena pietietišką nuotaiką Tulone pietų Prancūzijoje, žydų tabernakulis (pastogė) pagal projektą iš Haifos ir alyvmedis, kuris buvo perkeltas pertvarkant augalų parodų namą – jame ateityje taip pat bus švenčiamos tabernakulių šventės.

Stažuotojai iš Mannheimo kelias savaites intensyviai dirbo ruošdamiesi vasaros stovyklai, nes jie buvo atsakingi už tarptautinio susitikimo dalių organizavimą. Be sodininkystės, grupėje didžiausias dėmesys buvo skiriamas tarpkultūriniams mainams.

„Šio sodo ypatumas yra tas, kad jis nuo pat pradžių buvo sumanytas kaip tarptautinis projektas. „Miestų dvynių sodas“ yra kaip glaudžių Mannheimo ryšių su partneriais visame pasaulyje įrodymas ir ypatingas kitų metų federalinės sodininkystės parodos akcentas“, – trumpai oficialaus vasaros stovyklos uždarymo renginio metu pabrėžė Mannheimo miesto meras Peter Kurz.

„Miestų partnerių sodas“ bus oficialiai atidarytas kaip „Federal Garden Show Mannheim 2023“ dalis. Vėliau sodas išliks kaip nuolatinė Luisenpark sodininkystės dalis, kuri ir toliau bus prižiūrima. Siekiama sukurti reprezentacinę vietą su „Miestų dvynių sodu“, kurioje Mannheimo miestai dvyniai būtų nuolat matomi.

„Šis sodas bus kažkas ypatingo, nes sodas suplanuotas ir sukurtas kartu su dalyviais iš viso pasaulio, jis yra kaip taikos ir laisvės ženklas. Kitais metais BUGA 23 aplankys per 2 mln. žmonių. Daugelis iš jų pamatys šį sodą ir pajus, kad svarbiausias jo bruožas yra supratimo ir tolerancijos dvasia“, – sako Michael Schnellbach, „Bundesgartenschau Mannheim 2023 gGmbH“ generalinis direktorius.

Luisenpark direktorius džiaugėsi, kad parkas tapo kaip sodo kultūros įstaiga, nes ši vasaros stovykla parodė vieną esminį dalyką: bendravimas sodo dizaino srityje, susitikimai, diskusijos vienija šalis. Šio projekto svarba išryškėjusi pastarųjų pasaulio įvykių kontekste parodo, koks svarbus mums turėtų būti demokratinis sambūvis visose gyvenimo srityse, taip pat ir čia – Luisenparke, kur tiek daug kultūrų leidžia laiką kartu. Šis sodas, kuriame bus ir mūsų pajūrio dalelė, lankytojams bus atvertas prieš Vokietijos nacionalinę sodo parodą Mannheim 2023 metais.

Mannheimo miesto meras Peter Kurz mūsų atstovams įteikė vasaros stovyklos „Miestų dvynių sodas“ dalyvių sertifikatus

Parko kraštovaizdžio architektė Ellen Oswald įvertino mūsų specialistų kurtą peizažą ir pripažino jį kaip natūraliausią, ir labai džiaugėsi, kad šiame projekte dalyvavo Klaipėdos miesto kraštovaizdžio specialistai.

3 Comments

  1. Anonimas

    Puiku, gali.as būtų tęstinumas su jaunimo bendradarbiavimu

    Reply
  2. Marija

    Fantastika. Sveikinimai Viktorijai 🙂

    Reply
  3. Šaunuoliai

    Labai gražus , idomus projektas. Šaunuolė Viktorija.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Arvydas Vaitkus - medkirtys!*

„Prieš ką kovoja Klaipėdos miesto valdžia? Ko labiausiai nekenčia? Istorinio ikisovietinio paveldo. Medžių. Gyventojų. Šiandienos renginys – susidorojimas su Donelaičio ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kelio į Šiaurės ragą projektiniams pasiūlymams - ne patys maloniausi epitetai

Ketvirtadienio vakarą surengto viešo į Šiaurės ragą vedančios Danės gatvės atkarpos projektinių pasiūlymų pristatymo metu jo autoriai turėjo išgirsti nemažai ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Mums rašo

Apie planuojamo tamsiojo šviesolaidžio keliamas problemas

Šiuo metu skubiai ir tylomis, neatliekant jokio poveikio aplinkai vertinimo ir tinkamai neinformuojant visuomenės, rengiami planai įgyvendinti tamsiojo šviesolaidžio (angl. ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This