Stringa 30 metrų aukščio bokšto statybos

Uostas ir jūra

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai teko iš naujo dairytis statybininkų, kurie pastatytų 29,5 metrų aukščio bokštą Smiltynėje, Naujosios perkėlos teritorijoje – pernai paskelbto viešojo pirkimo konkursas nebuvo apvainikuotas sutarties su rangovu pasirašymu.

Projektuotojų vizualizacija

Šis bokštas bus neprieinamas pašaliniams asmenis, nes yra skirtas laivų eismo tarnybos radiolokacinei kontrolei.

Bokštas bus statomas pagal Panevėžio statybos tresto parengtą techninį projektą. Projektuotojus Uosto direkcija išsirinko architektūrinės koncepcijos konkurso metu ir vėliau pasirašė 60,5 tūkstančio Eur vertės sutartį.

Projektuotojų vizualizacija

Šiuo metu yra viešai paskelbtas statybos techninių specifikacijų projektas ir laukiama potencialių rangovų pastabų. Jas įvertinus, bus skelbiamas naujas viešojo pirkimo konkursas dėl bokšto statybos. Kiek ši statyba gali užtrukti, kol kas nenurodoma. 

„Laivų eismo tarnybos radiolokacinės kontrolės sistemos bokštas Smiltynės pusėje yra būtinas norint užtikrinti dar didesnį laivybos saugumą. Į uostą atplaukiančių laivų parametrai didėja, ir mes privalome garantuoti saugų jų įvedimą. Džiaugiamės, kad pavyko rasti sutarimą su visomis institucijomis ir sėkmingai judame šio svarbaus statinio atsiradimo link, o savo architektūrine išraiška jis, tikimės, puikiai įsikomponuos į Kuršių nerijos kraštovaizdį“, – dar 2021 metais yra sakęs Algis Latakas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius.

„Bokštas konstruojamas iš į viršų siaurėjančių lakštinio plieno elementų, kurie dėstomi koncentriškai, viduje suformuodami tuščią erdvę, kurioje komponuojamos vertikalios kopėčios su apsaugine vedline. Viršutinės aikštelės dydį apsprendžia numatomos techninės įrangos gabaritai. Radiolokacinis bokštas projektuojamas iš metalo profilių, tad siekiant statinį kuo darniau įlieti į aplinką, parenkami tamsūs konstrukciniai elementai”, – rašoma projekto architektūrinėje dalyje.

Teigiama, kad projekto idėja – „jautriai įsilieti į jį supančią aplinką ir kurti bionišką statinį, darniai įsiliejantį į pušynų horizontą”.

„Senųjų pajūrio pušynų fragmentų likę nedaug, tad statiniu lyg užpildoma ši tuštuma, formuojama natūrali harmonija – bokšto aikštelės projektuojamos žvelgiant į pušies lajas bei jų išsidėstymą. Stengiamasi išlaikyti statinio vertikalią pusiausvyrą aikšteles projektuojant priešingomis kryptimis, taip fasade sukuriant medžio vainikų atkartojimą”, – aiškino projekto autoriai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Transportas

Nutrauktas geriausių kelių į uostą paieškos konkursas

Dar pernai spalį pradėtos viešojo pirkimo procedūros dėl galimų į pietus nuo Dangės upės esančios ir būsimos uosto teritorijos susisiekimo ...
2024-03-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This