Apie užterštų būstų valymo ypatumus Klaipėdos miestužyje

Mums rašo

Diana Stankaitienė, KSPC direktorė
2023-04-07

Komentarų: 16

Klaipėdos socialinės paramos centro (KSPC) nuostatuose nėra numatyta funkcijos atlikti užterštų būstų valymus. Generalinių būstų valymo paslaugos nėra socialinių paslaugų kataloge, taigi, ji nėra priskirta socialinių paslaugų sričiai.

Vieno būsto, kurį valė valymo paslaugas teikianti įmonė, vaizdas.

Generalinis užteršto būsto valymas yra paslauga, kuri turėtų būti perkama rinkoje, apklausiant valymo paslaugas teikiančias įmones. Užteršti būstai yra kaip tiksinti biologinė bomba, todėl tokią paslaugą gali teikti tik apmokyti žmonės, turintys ne tik žinių, bet ir patirties dirbti su agresyviomis cheminėmis medžiagomis ir parazitų užkrėstoje aplinkoje.

Centras ir jo darbuotojai negali atsakyti už tai, kad bendruomenėje yra asmenų, kurie negeba gyventi savarankiškai ir neša šiukšles į savo namus. Tuo atveju, jei gyvenamajame name atsiranda toks butas, nereikėtų laukti 5 ar 10 metų. Bendruomenės dėl tokių būstų aplinkiniams keliamos grėsmės turėtų aktyviau spręsti problemą, kreipiantis į teismą, būsto administratorius ir/ar savivaldybę. Savivaldybė, bendradarbiaudama su būsto administratoriais, vykdytų užterštų būstų valymo paslaugos pirkimą.

Savivaldybės struktūroje yra Viešosios tvarkos skyrius, Viešųjų pirkimų skyrius ir skyrius, kuris administruoja gyvenamųjų namų bendrijų ir būsto administratorių veiklą. Centro darbuotojai galėtų padėti klaipėdiečiams priimti sprendimus dėl jų gyvenimo kokybės pagerinimo, tačiau prievarta nei šios, nei kitos paslaugos negalėtų būti teikiamos. Tuo atveju, jei klaipėdietis nesutiktų, kad jo būstas būtų valomas, liktų tik teisinis kelias dėl asmens veiksnumo įvertinimo ir dėl sprendimo valyti būstą, kai teismas priims sprendimą.

Klaipėdoje buvo precedentas, kad būsto valymą Sportininkų gatvės rajone organizavo antstolis, kuris vykdė teismo sprendimą. Tuomet iš to buto buvo išvežta keliolika tonų šiukšlių.

Pagalbos namuose tvarkos apraše, patvirtintame Klaipėdos miesto tarybos sprendimu, numatyta paslauga – generalinis būsto valymas. Centras, siekdamas užtikrinti pagalbos namuose gavėjams normalias gyvenimo sąlygas, saugią aplinką paslaugų gavėjams ir saugias darbo sąlygas darbuotojams, tvarko būstus ir ateityje juos tvarkys, pasitelkdamas darbuotojus, savanorius ir praktikantus.

Primename, kad centras, matydamas, kad vienai iš klaipėdiečių situacija yra ypatingai sudėtinga, pakvietė darbuotojus, darbuotojų šeimos narius ir praktikantus ir klaipėdietei sutikus išvalė jos butą Baltijos pr. Butą centro komanda valė 3 darbo dienas. Iš buto 2-ame aukšte išnešė apie 10 tonų šiukšlių, kurios buvo sudėtos į 7 konteinerius ir išvežtos į sąvartyną, o du autobusiukai stambiagabaričių šiukšlių buvo išvežti į stambiagaričių atliekų aikštelę. Tame bute buvo antisanitarinės sąlygos, buvo įvairių parazitų – žiurkių, pelių, tarakonų, blusų ir kai kurie darbuotojai, iš jų ir centro direktorė, buvo apkandžioti blusų ir turėjo alerginius bėrimus, kuriuos gydėsi kelias savaites, viena iš darbuotojų nualpo, kelios apsivėmė.

Nei vienas savivaldybės darbuotojas neatvyko net pažiūrėti, nors buvo pakviesti. Aktyvus klaipėdietis M. A., neatsiklausęs darbuotojų, filmavo, po to susuko filmuką, kuriame atvirai tyčiojosi iš mūsų centro darbuotojų ir vadovų. Nei kokio palaikymo iš savivaldybės administracijos ir Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko negavome. Mums net žodžiu nebuvo padėkota, tačiau dabar teigiama, kad įstaigos vadovei ir komandai trūksta pilietinės iniciatyvos.

Dar kartą pabrėžiame, kad tai padarėme savo iniciatyva, tačiau, kai už šią iniciatyvą centrą, darbuotojus ir vadovus pradėjo viešai žeminti ir tyčiotis aktyvus klaipėdietis A.M., centro darbuotojai kreipėsi į profesinę sąjungą, prašydami apginti juos ir užtikrinti jų saugumą.

Savivaldybės administracija toliau mus spaudė, kad mes turėtume valyti tokius butus. Suprasdama, kad turi užtikrinti darbuotojų saugumą, ir spaudžiama KMSA, įstaigos vadovė apklausė galimus valymo paslaugų tiekėjus ir KRAC-ą, paskaičiavo vidutinę valymo paslaugų kainą ir pateikė prašymą skirti lėšų. Kai lėšos buvo skirtos, įtaiga organizavo pirkimus užterštiems būstams valyti. Vienas tiekėjas keitė kitą, nes net valymo įmonių darbuotojai, padirbę tokiose sąlygose, pradėjo atsisakyti atlikti tokius darbus.

Aktyvus klaipėdietis M. A., žinodamas, kad įstaiga neturi palaikymo iš savivaldybės, o gal net ir paskatintas, toliau persekiojo įstaigos darbuotojus, vadovus, darė tyrimus, rašė skundus į įvairias institucijas. Šie skundai buvo tiriami, pažeidimų nenustatyta.

Aktyvaus klaipėdiečio M.A. video reportažai toliau buvo kuriami, keliami į jutubę kanalą, perduodami Orlauskui, buvo tyčiojamasi ne tik iš įstaigos ir jos darbuotojų, bet ir iš valymo įmonės.

Valymo įmonė, išvaliusi kažin kelintą butą, atsisakė bendradarbiauti ir valyti kitus butus. Iš paskutinio būsto vėl buvo išvežta 10 ar daugiau tonų šiukšlių, nors M.A. teigimu, tame bute net nebuvo šiukšlių, valytojai atėję tik pamosavo šluotomis ir išėjo iš būsto net klozeto nesumontavę.

Centro komanda suprato, kad neteko valymo paslaugų teikėjo, naujų teikėjų, deja, neatsirado, o darbuotojai suprato, kad nebenori būti M.A. reality šou dalyviai. Buvo atlikta darbuotojų apklausa, pasitarta su teisininkais ir priimtas sprendimas nebeplanuoti lėšų užterštiems butams valyti. Tokį sprendimą palaikė centro dvišalė taryba, kuri buvo supažindinta su parengtu veiklos plano 2022-2024 m. projektu ir jam pritarė. Visi dvišalės tarybos nariai sutiko, kad iniciatyva, kuri nėra numatyta centro nuostatuose, negali tapti prievole, tuo labiau, kad už šią iniciatyvą, įstaiga ir darbuotojai, patirdavo psichologinį smurtą iš A.M. ir spaudimą iš savivaldybės. Visa tai sugulė į psichosocialinių veiksnių tyrimo rezultatus, kai darbuotojai pasisakė, kad patiria stresą ir įtampą, kad darbuotojų darbas yra sunkus emociškai ir fiziškai, kad darbuotojai patiria patyčias iš bendruomenės narių ir savivaldybės.

 

 

16 Comments

  1. Klaipėdietė

    Komentarų autoriai, tie kurie piktinasi ir ieško kaltų, gal reikėtų kooperuotis ir su pilna atsakomybe ieškoti problemos sprendimo. Kaltinti yra lengviausias kelias, bet tokie žmonės, kurie savo būstus paverte šiukšlynais yra visų gyventojų problema. Pagalvokime, kaip galime jiems, o kartu ir sau, padėti?

    Reply
    • vigilijus

      Nereikia nieko nei ieškoti, nei kooperuotis. Miestiečiai šias funkcijas yra delegave miesto savivaldybei, kurios darbuotojai išlaikomi iš gyventojų mokesčių. Yra miesto meras, kurį patys išsirinkome. Yra savivaldybės administracijos direktorius su visa armija pavaldinių. Yra socialinių reikalų skyrius, yra miesto tarybos sveikatos ir socialinių reikalų komitetas, yra miesto socialinės rūpybos skyrius, yra Klaipėdos socialinės paramos centras. Nėra kam ieškoti problemos sprendimo? Reikia kooperuotis ir padėti? Kam padėti? Padėti armijai valdininkų? Jiems padėti nereikia. Iš jų reikia reikalauti vykdyti jiems deleguotas funkcijas. Gal jiems tik reikia priminti, kad jie ne valdininkai, o tarnautojai. Nors jie tai žino. Su Šv. Velykom.

    • Gintaras iš pajūrio

      Pritaru. Taip ir turi būti. Tikiuosi, kad, atėjus naujai valdžiai, kaž kas keisis į gerają pusę. Tikėjimas – kvailių motina. Tai irgi reikia įvertinti.

  2. Eli

    Kažkokie nesutampantys socialinių darbuotojų komentarai ?

    Reply
  3. Xy

    Jokios logikos tame paaiškinime – neprivalome, bet darome, aplinka užteršta, bet siunčiu savo darbuotojus, nieko už tai nemokėdamas..

    Reply
  4. soc. darbuotoja

    greičiausiai kolegė norėjo pasakyti, kad Stankaitienė visada kovojo prieš savo darbuotojus. Stankaitienei niekada nerūpėjo nei darbuotojų , nei paslaugų gavėjų gerovė. Jai rūpi ir visada rūpėjo tik savo pačios gerovė ir „kėdės” išsaugojimas. O visą kitą tik „miglos pūtimas”

    Reply
    • kspc komanda

      Ir jus, gerbiama Lisauskiene ir Co su šv. Velykom.

    • to kspc

      Nemanote kad viešinant štai taip pavardės žmonių po anoniminiais komentarais, atrodote mažu mažiausiai neprofesionaliai? Jei šis žmogus dar dirba kspc tai akyvaizdus mobingas.

    • kspc mini komanda

      Gal Lisauskams ir nepatinka, kai juos sveikina su šv. Velykomis, gal jie kito tikėjimo…. bet prie ko čia mobingas? Kspc žino, kas po anonimais bando pasislėpti (IP vienas, bet keturiais vardais).

    • vigilijus (anonimas)

      Labai juokinga, kai viename komentare kalbama apie KSPC ir MOBINGĄ. KSPC paskutinė vieta pasaulyje, kurioje propoguojamas kanibalizmas. Suėsti savo įstaigos darbuotoją – sena ir garbinga įstaigos administracijos tradicija. Senesnė ir labiau puoselėjima tradicija nei velykos ar kalėdos. O Jūs kalbate apie mobingą. Šioje įstaigoje negalioja LRT įstatymai. Čia nėra paisoma nei BDAR, nei LR DK, nei SADM įsakymų. Ir darbuotojai tą žino. Žino ir nuolankiai vykdo tai kas liepiama. Liepiama eiti ir be jokių apsaugos priemonių valyti užterštą aplinką – eina ir valo. Ne šiaip sau eina. Pirma patys raštiškai paprašo, kad KSPC administracija juos ten siųstų. KSPC darbuotojai yra įsitikine , kad tai geresnė išeitis, nei tapti dar viena kanibalizmo auka. Niekas nenori būti suėstas.

    • to kspc

      Tai kad Jus „žinote” arba Jums atrodo kad kažką žinote neleidžia Jums tiesiog imti ir priskirti konkrečiam žmogui anonimimius komentarus. Jeigu mano vardas ir pavardė butu paminieta tokiu budu tikrai reikalaučiau pasiaiškinimo. O tai kad „kspc komanda” kuriuos vardu rašo manau tik vienas nelaimingas žmogus sedi ir „jieško pagal IP” sename straipsnyje, garbes tikrąjaj komandai nedaro.

    • KSPC darbuotoja

      ir kaip čia tai vienai eilinei darbuotojai, jau keturis metus pavyksta išlikti ‘nesuėstai’ būnant tarp tokių ‘kanibalų’

    • vigilijus (anonimas)

      Kaip išlikti gyvam tarp „kanibalų”? Klausimas sudėtingas. Bet tikrai yra iš ko imti pavyzdį. Štai putinui irgi niekaip nepavyksta „suėsti” Ukrainos. Tokiam piktam ir baisiam, su tokia didele iki dantų ginkluota armija, niekaip nepavyksta „suėsti” Ukrainos. Kodėl? Ko gero todėl, kad kai kurie tiesig nenori būti bevalėmis aukomis. Ir kai kurie pasipriešina. O tada pasimato, kad tie dideli, stiprūs ir baisūs, nei tokie jau stiprūs, nei tokie ir baisūs. O jau tas didumas…

  5. KSPC darbuotoja (anoniminė)

    Iš šios KSPC direktorės „raudos” skaitytojai turėtų suprasti, kad Klaipėdos miesto savivaldybė savo įstaigai, socialinės paramos centrui, davė užduotį organizuoti užterštų būstų valymą. Organizuoti, tai reiškia suderinti visų suinteresuotų pusių veiksmus, kad būtų pasiektas norimas rezultatas.
    Klaipėdoje, kaip ir kituose Lietuvos miestuose, pasitaiko gyventojų, kurie savo butus paverčia šiukšlynais, taip keldami užkrečiamų ligų plitimo pavojų, jau nekalbant apie elementarią smarvę, dėl kurios kaimynams nebeįmanoma gyventi. Šią problemą spręsti buvo pavesta KSPC administracijai.
    Savivaldybė skyrė finansavimą ir kadangi tokie klaipėdiečiai dažniausiai yra KSPC klientai, šią funkciją vykdyti pavedė socialinės paramos centrui. Reikia patikslinti, kad KSPC direktorei nebuvo duotas nurodymas darbus atlikti Centro socialinių darbuotojų jėgomis. Direktorei savivaldybė pavedė koordinuoti ir organizuoti paslaugos teikimą.
    Kaip straipsnio autorė teisingai pastebėjo „tokią paslaugą gali teikti tik apmokyti žmonės, turintys ne tik žinių, bet ir patirties dirbti su agresyviomis cheminėmis medžiagomis ir parazitų užkrėstoje aplinkoje”. Todėl kyla klausimas, kodėl visą tai žinodama Centro direktorė į šią pavojingą užduotį siuntė sau pavaldžius socialinius darbuotojus? Taupė biudžetines lėšas?
    Teisybės dėliai reikėtų pastebėti, kad šis aprašytas GENERALINIS VALYMAS socialinių darbuotojų jėgomis gal ir buvo pirmas, bet tikrai nebuvo paskutinis. Panašu, kad kartą pabandžiusi direktorė nebegalėjo sustoti. Centro darbuotojų metinėse užduotyse atsirado užduotys „organizuoti ir atlikti paslaugų gavėjo būsto generalinį valymą iki pagalbos namuose teikimo”. Mažiausiai vieną kartą per metus. Šį generalinį valymą Centro socialiniai darbuotojai turi atlikti savo jėgomis. Šiai paslaugai teikti direktorė savo darbuotojoms jokio finansavimo neskirdavo. Ir nors direktorė pati rašo, kad generalinis būstų valymas nėra socialinių paslaugų teikimo sritis, bet savo darbuotojus vertė šias paslaugas teikti.
    Maža to, dar prieš metus darbuotojai šią paslaugą privalėjo teikti ne darbo laiku ir tai buvo vadinama savanoryste. Kažkur girdėta? Vėl priverstinė savanorystė, kuri įrašyta į darbuotojų metines užduotis.
    Kaip patogu. Nei tau jokių pirkimo organizavimų, nei tau jokių išlaidų. Nežinia, kaip tie pinigėliai, savivaldybės skirti būstų generaliniam valymui, buvo apskaitomi, „bet kas galėtų paneigti”, kad jie saugiai nenugulė „išradingos” KSPC direktorės kišenėje. Bent jau darbuotojai už būstų generalinį valymą jokių pinigėlių negaudavo.
    Per 23 direktoriavimo metus KSPC direktorė Diana Stankaitienė „primėtė daug akmenų”. Panašu, ji nežinojo, kad visada ateina „akmenų rinkimo” laikas. Dabar tas laikas atėjo. Gal direktorė tikisi, kad ją nuo šio „nemalonaus darbo” išgelbės senas šeimos draugas…

    Reply
  6. Socialinė darbuotoja.

    Diana Stankaitienė visada gynė socialinio darbuotojo pareigybės garbę, visada kovoja už savo darbuotojus ir kolegas, tai yra stipriausia socialinių įstaigų vadovė, nes yra drąsi ir karinga. Todėl yra „nepatogi” ir nemylima.

    Reply
    • Lidija

      socialinė darbuotoja-kiek sumokėjo už komentą tau.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This