LAT: avarijos metu dvi moteris pražudęs plungiškis pagrįstai nuteistas už nužudymą

Kriminalai ir nelaimės

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) išnagrinėta baudžiamoji byla, kurioje plungiškis Dainius Albekis nuteistas už tai, kad vairuodamas automobilį, pažeisdamas Kelių eismo taisyklių reikalavimus, tyčia dėl chuliganiškų paskatų kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu nužudė du žmones ir vienam asmeniui sukėlė fizinį skausmą. Už šį nusikaltimą nuteistajam skirta 14 laisvės atėmimo bausmė.

Išnagrinėjusi bylą LAT teisėjų kolegija pripažino, kad žemesniųjų instancijų teismai, kvalifikuodami plungiškio veiką kaip dviejų asmenų nužudymą, padarytą dėl chuliganiškų paskatų ir kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, tinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą.

Teisėjų kolegija pritarė pirmosios, taip pat ir apeliacinės instancijos teismo išvadoms, kad byloje nustatytos aplinkybės patvirtina tai, jog nusikalstama veika buvo padaryta veikiant netiesiogine tyčia: D. Albekis sėdo prie automobilio vairo, būdamas stipriai apsvaigęs nuo alkoholio (1,76 promilės), būdamas girtas pasisiūlė ir pats vežė 4 keleivius, automobilį įsigijo tą pačią dieną, todėl jo savybės ir reali techninė būklė jam nebuvo žinomos, važiuodamas tamsiu paros metu, užuot vairavęs atsargiai, dvigubai viršijo leistiną greitį (važiavo 160–180 km/h ar net didesniu greičiu) ir nereagavo į išsigandusių keleivių prašymus mažinti greitį, o esant intensyviam eismui ir priešpriešine eismo juosta artėjant vilkikui, ėmėsi rizikingai lenkti ir tik lenkimo momentu pastebėjo, kad lenkiamo automobilio priekyje važiuoja dar vienas automobilis, kurį aplenkti jau nebuvo galimybių, grįžo atgal į savo eismo juostą ir atsitrenkė į priekyje važiuojantį automobilį, taip išstumdamas jį į priešpriešinio eismo juostą.

Nuteistasis daug kartų baustas už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, tarp jų ir tokius, kurie kelia grėsmę kitų eismo dalyvių sveikatai ir gyvybei, be to, jis neturi vairavimo ekstremaliomis sąlygomis kvalifikacijos, priešingai, daug kartų nesugebėjo išlaikyti kvalifikacinių egzaminų vairuotojo pažymėjimui gauti.

„Šiuo atveju nebuvo aplinkybių, kurias nuteistasis galėjo suvokti kaip objektyviai šalinančias galimybes kilti pavojingam eismo įvykiui. Atvirkščiai, D. A. suvokė savo veiksmų pavojingumą, numatė susidūrimo su kitais automobiliais tikimybę ir tai, kad tokia tikimybė yra didelė. Objektyviai nustatyti D. A. veiksmai, dėl kurių žuvo du asmenys, rodo buvus jo visišką abejingumą tam, kas gali nutikti dėl vairavimo kritiškai dideliu greičiu ir stipriai apsvaigus nuo alkoholio, taip pat pavojingo lenkimo manevro atlikimo, esant intensyviam eismui”, – rašoma LAT pranešime.

Jame tai pat teigiama, jog teisėjų kolegija pažymėjo, kad nėra abejonių, jog girto asmens automobilio su keleiviais vairavimas pirmiau nurodytomis aplinkybėmis ne tik pražudė į priešingą eismo juostą nustumto automobilio vairuotoją ir keleivę, bet ir kėlė pavojų kartu su nuteistuoju vykusiems keleiviams, taip pat kitų šalia eismo įvykio vietos judėjusių automobilių vairuotojams ir keleiviams.

„Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija, pritarusi žemesniųjų instancijų teismų nustatytai D. A. neteisėtų veiksmų kvalifikacijai ir už padarytas veikas paskirtai galutinei subendrintai keturiolikos metų laisvės atėmimo bausmei, nesutiko su teismų sprendimu, kuriuo D. A. vairuotas automobilis grąžintas nuteistajam, bet iš nuteistojo išieškota automobilio vertę atitinkanti pinigų suma. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad nusikalstamų veikų priemonės grąžinimas nuteistajam ir sprendimas išieškoti iš nuteistojo jos vertę vien dėl to, kad tokį (sugadintą) automobilį bus sudėtinga realizuoti, neatitinka nei turto konfiskavimo teisinės paskirties, nei Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 72 straipsnio 5 dalyje nustatytų konfiskuotino turto vertės išieškojimo sąlygų. Dėl to teismų procesiniai sprendimai pakeisti, konfiskuojant iš nuteistojo pačią nusikalstamos veikos priemonę – automobilį, o ne jo vertę”, – rašoma pranešime.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas dar kartą atsisakė stabdyti nuosprendžio vykdymą Eligijui Masiuliui

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą atmetė „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kalėti pusšeštų metų nuteisto buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmenys pagrįstai nuteisti dėl žiauraus elgesio su gyvūnais

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nuteisti baudomis už žiaurų elgesį su ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kada už stogo terasos remontą turi mokėti visi

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) išnagrinėta byla pagal daugiabučio namą administruojančios įmonės prašymą priteisti iš butų savininkų skolas, susidariusias už terasos, ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This