Politiko brolis atsidūrė teisiamųjų suole

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai pareikšti žinomam uostamiesčio verslininkui Ramūnui Petraičiui. Pastarojo brolis Andrius Petraitis yra kadenciją baigiančios miesto Tarybos narys, pagal konservatorių partijos sąrašą išrinktas ir į naująją tarybą.

R. Petraitis kaltinamas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius: didelės vertės svetimą turto pasisavinimu, apgaulinga finansine apskaita ir neteisingų duomenų teikimu Mokesčių inspekcijai.

Ramūnas Petraitis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaltinimą šioje byloje palaikanti prokurorė Dalia Stonienė pagarsino, kad R. Petraitis kaltinamas visas šias veiklas atlikęs būdamas bendrovės „Uno” vadovu. Esą jis neapskaitė dalies už parduotus pastatus gautų pinigų, dalį lėšų pagrindė neteisingais dokumentais, už realiai neįvykusias operacijas išmokėjo 226 tūkst. eurų. Anot kaltinamojo akto, R. Petraitis iš viso pasisavino iš bendrovės apie 244 tūkst. eurų. Taip pat klaipėdietis kaltinamas tuo, jog teikė neteisingus duomenis Mokesčių inspekcijai ir taip bendrovė išvengė prievolės sumokėti 54 tūkst. eurų PVM bei 39 tūkst. eurų pelno mokesčio. Civiliniu ieškovu šioje esanti Mokesčių inspekcija bendrovei pareiškė atitinkamo dydžio ieškinį.

R. Petraitis teismui pareiškė, kad kaltu neprisipažįsta ir parodymus duos tik po liudytojų apklausos.

Kitas civilinis ieškovas – 25 proc. „Uno” akcijų valdanti UAB „Rasa” – pareiškė šiai bendrovei per 2 mln. eurų ieškinį.

R. Petraičio advokatas Mindaugas Bliuvas posėdžio pradžioje bylą nagrinėjančios teisėjos Kristinos Kakurinės prašė arba panaikinti tokį šios bendrovės statusą, arba ženkliai sumažinti jos civilinio ieškinio dydį.

Anot advokato, tokios žalos „Rasa” nėra pagrindusi ir ji esą niekaip nėra susijusi su šioje byloje inkriminuojamos veiklomis, dalis jos yra tapti ieškiniui, pareikštam civilinėje byloje, ir taip esą nepagrįstai dubliuojami reikalavimai bei piktnaudžiauja procesu. Žalos dydis neva paremtas tik prielaidomis, nėra jokių faktinių duomenų, jis „tik išmąstytas”. M. Bliuvas akcentavo, kad tarp „Rasos” ir „Uno” vyksta ne vienas ginčas ir tokiu ieškiniu ji esą dabar daro neteisėtą spaudimą.

Advokatas pagarsino, kad „Rasa” mano patyrusi apie 620 tūkst. eurų žalą dėl to, kad neva per pigiai buvo pardavinėjami sklypai, kad esą neteisėtai išgryninta daugiau nei 200 tūkst. eurų, per 700 tūkst. eurų nuostolių neva patirta dėl namų Austėjos gatvėje pardavimų ir kt. Pasak M. Bliuvo, šie teiginiai yra neadekvatūs ir nesusijęs su šia byloje nagrinėjamomis galimomis nusikalstamomis veikomis. Tad bendrovė esą turi arba būti pašalinta iš proceso, arba jos civilinis ieškinys turėtų būti sumažintas iki 244 tūkst. eurų.

Galiausiai M. Bliuvas tikino, kad „Rasa”, „inicijavusi eilę ginčių tarp bendrovių ir akcininkų”, net neturi pagrindo reikšti tokį ieškinį.

„Rasai” atstovaujantis advokatas Laurynas Lukošiūnas savo ruožtu teigė, kad toks prašymas yra „absoliučiai nepagrįstas šioje stadijoje”. Esą visos ieškinio dalys yra susijusios su šiuo baudžiamuoju procesu. Kartu jis akcentavo, kad kovą tas pats apygardos teismas jau sustabdė civilinę bylą, kol baigsis šis baudžiamasis procesas.

„Nėra jokio besidubliuojančio proceso. O akcininkas turi teisę pareikšti ieškinį bendrovės naudai”, – teigė L. Lukošiūnas.

Jo poziciją palaikė ir prokurorė D. Stonienė, tvirtinusi, kad toks prašymas šioje dalyje yra nepagrįstas ir neturėtų būti tenkintas.

„Kokio dydžio turi būti ieškinys, galima spręsti tik išnagrinėjus bylą”, – sakė ji.

Išklausiusi šiuos pasisakymus teisėja pareiškė, kad šioje stadijoje toks prašymas yra atmetamas. Ji akcentavo, kad baudžiamosiose bylose civilinio ieškovo toks statusas yra įgyjamas prokuroro nutarimu, be to, jau ir Apeliacinis teismas, spręsdamas vieną iš prašymų, nurodė, kad civilinio ieškinio dydžio pagrįstumas tokiu metu nėra sprendžiamas.

„Žalą turi įrodyti ieškovas. Kada jam tada padaryti, jei dabar teismas jį eliminuotų? Du sprendimai dėl to paties negali egzistuoti, kuri byla bus greičiau išnagrinėta, kitoje jau bus eliminuota atitinkama dalis”, – teigė teisėja.

Jai pasiteiravus, ar šalys šiame posėdyje dar turėtų kokių prašymų, R. Petraitis tik replikavo, kad norėtų matyti procese Vidmantą Urniką „kaip pagrindinį užsakovą”. Pastarasis yra vienintelis UAB „Rasa” akcininkas.

Be „Rasos” bendrovės „Uno” akcininkais dar yra 50 proc. valdanti UAB „Gravera” (ji priklauso UAB „Norstatus”, kurią lygiomis dalimis Mindaugas Pargaliauskas ir Jūratė Pargaliauskienė), o likę 25 proc. akcijų priklauso UAB „Tilžės turgus” (jos pagrindiniu akcininku yra R. Petraitis, o likusios priklauso Romui Petraičiui).

Šį teismo posėdį stebėjo ir aktyvi visuomenininkė Raimonda Zaborė, neseniai dalinusis „OpTV” vaizdo įrašu apie tai kaip „Klaipėdos konservatoriaus brolis ir verslo partneris išpardavė 20 hektarų valstybinės žemės”. Teigiama, kad tai yra tyrimas, kurį atliko „OpTV”, Klaipėdos krašto bendruomenių asociacija, Rūta Janutienė, R. Zaborė ir Ričardas Čekutis.

Po teismo posėdžio R. Zaborė su kolega operatoriumi kalbino tik „Rasos” advokatą L. Lukošiūną. Pasak moters, R. Petraitį ji bandė kalbinti prieš teismo posėdį, bet jis atsisakė duoti komentarą. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kito bylos posėdžio metu numatoma pradėti liudytojų apklausas.

Už didelės vertės svetimą turto pasisavinimą yra numatytas baudžiamas laisvės atėmimas iki dešimties metų, už apgaulingą finansinę apskaitą – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų, už neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą teikimą – bauda arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

12 Comments

  1. Rasa

    be broliuko koncervatoriaus valstybiniu zemiu niekaip nebutu paderines,o kaip visi zinom,jeigu politikai reikaluose,kaltu nebus

    Reply
  2. Žulikai

    globojami buvo konservatorių. Bolotiruojantis A. Petrošius į merus savo programoje pristatinėjo komandos narį A. Petraitį kaip išmanantį verslo subtilumu- tam jis reikalingas mero komandoje ir , deja, klaipėdiečių sprendimu miesto, taryboje. Gal nors A. Vaitkus neprisileis tos šeimynėlės

    Reply
  3. Ovis

    Petraitis nieko nebijo, savi teisėjai, stogas – konservatoriai.
    Mano,kad jūra iki kelių.
    Teisybė turi nugalėt!

    Reply
  4. Tauralaukio gyventojas

    Neduok Dieve su tokiais vagim turet bendru reikalu, gyvenimas sudelios viska i vietas…Tik kad musu Lietuvos teisesauga nieko nemato kad ir faktai sudelioti…

    Reply
  5. Egidijus

    Apie konservatoriaus Andrio Petraičio brolio įtartinus darbus versle jau seniai kalbama. Tačiau nežiūrint to, saviškiai partiečiai .jau ne vieną kadenciją jį „stumia’ į savivaldybės tarybą .Įdomu, kad jis sėdi taryboje bet ničnieko neveikia. Atrodo, kad turi jis globėją A.Bilotaitę.
    Per vienos jo kadencijos tarybos nario priesaikos žodžių išsakymą jis neištarė žodžių „Telaimina mane Dievas”. Tuo laiku tik 2 nariai to nepasakė. Toks „žymus” Titovas ir Petraiti
    Krikščioniškos ideologijos partijos narys …

    Reply
  6. Komedija

    Ta pati Zabore jau, berods, ne karta teista uz analogiskus dalykus vaidina teisuole.

    Reply
  7. As

    Petraiciai ne viena isdure, koks tevas Romas Petraitis toks ir sunus.Romas Petraitis yra isdures ne viena zmogu…

    Reply
  8. Joana

    Eilinis akcininkų konfliktas, kažko nepasidalino ir tamposi per teismus.

    Reply
  9. Klaipėdietis

    Kiekk tie Petraičiai vogs dar, turgų senamiescio, žemes tauralauky?

    Reply
  10. Dainius

    Apgailetinas Petraitis… tiek zmoniu apgavo, pakiso… visgi teisybe yra

    Reply
  11. Jonas

    Vagių gauja,tikra mafija šiais civilizuotais laikais.Žmones per juos prarado ne tik pinigus,bet ir tikėjimą į teisingumą.

    Reply
  12. manau

    kazkam cia bus blogai,kazkam nelabai….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Savivaldybės administracijos direktoriui padedantis mero bendražygis - kaltinamasis baudžiamojoje byloje

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai yra pateikti uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus padėjėjui Vytautui Beitui. 40-metis V. Beitas, ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This