Oro tarša Klaipėdoje: sužinoti tikrąją padėtį vėluojama ar vengiama?

Aplinkosauga

Klaipėdiečiams kenčiant nuo didelės oro taršos savivaldybei per metus nepavyko nusipirkti suplanuotų penkių stacionarių matuoklių. Tuo metu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija rengiasi pirkti dvi stoteles su kietųjų dalelių jutikliais. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Direkcija skelbia, kad siekdama išplėsti turimos oro kokybės stebėjimo sistemos teritoriją, perka papildomas oro kokybės stebėjimo stoteles, skirtas įvairiose uosto vietose matuoti oro kokybės parametrus ir perduoti juos į bendrovės sistemos duomenų bazę „dėl tolimesnio jų atvaizdavimo ir apdorojimo”.

Ar bus sudarytos galimybės šiuos duomenis stebėti dėl oro užterštumo nerimaujantiems klaipėdiečiams tiesiogiai, neskelbiama. 

„Atvira Klaipėda” vasarį rašė, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija tik dabar nusprendė pirkti ir viso uosto veiklos, laivybos ir transporto emisijų į aplinkos orą įvertinimo paslaugas, nors pati teigia, kad „oro kokybės stebėjimas uostuose padidėjo 15 % nuo 2013 m. ir maždaug du trečdaliai Europos uostų šiuo metu stebi oro taršą kaip aplinkos valdymo dalį”. 

Perkant tokias paslaugas direkcija siekia „įvertinti 2022 metų Klaipėdos uosto veiklos, laivybos ir uosto transporto emisijas į aplinkos orą ir parengti rekomendacijas (priemones) joms mažinti”. Keliamas uždavinys ir įvertinti laivybos išmetamųjų oro teršalų ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų (toliau – ŠESD) emisijas į aplinkos orą. Bus sudaromas ir laivų taršos emisijų grafinis žemėlapis, atvaizduojant išmetamuosius teršalus ir jų pasiskirstymas. 

Direkcija nori įvertinti ir uosto įmonių vykdomos veiklos emisijas į aplinkos orą”. Bus vertinamos ir emisijos iš uosto transporto jam judant Klaipėdos miesto ribose ir uosto teritorijoje.

Ar visi šie duomenys bus viešai prieinami, taip pat nesakoma.

Kai kurie Klaipėdos visuomenininkai dėl vengimo oro taršos stebėjimo duomenis padaryti visiems lengvai prieinamais, spėlioja, kad dėl to visuomenėje ir kyla įtarimai, jog turima ką slėpti.

Šių metų pradžioje Rasa Jievaitienė, Savivaldybės administracijos Aplinkosaugos skyriaus vedėja, paklausta dėl kokių priežasčių nepavyko įsigyti 5 stacionarių oro taršos matuoklių atsakė, kad  tokio profilio viešuosiuose pirkimuose tiesiog niekas nedalyvauja. Kai kurie vietos politikai mano, kad taip yra todėl, kad Klaipėdoje aplinkos stebėsenos srityje įmonės nesiveržia dirbti, nes žino čia esant padidintą vietos bendruomenių dėmesį ir ne visuomet racionalių diskusijų gausą.

Diskusijos apie oro užterštumo priežastis Klaipėdoje verda jau daugiau nei 10 metų, tačiau sutarimo dėl patikimos, visą miestą apimančios, oro kokybės matavimo sistemos sukūrimą yra bergždžios. Ką bekalbėti apie jos įdiegimą ir galimybę oro kokybės parametrus stebėti visiems suinteresuotiems asmenims tiesiogiai. O kasmet pateikiamos visuomenės sveikatos ataskaitose fiksuojama, kad klaipėdiečių sergamumas ligomis, susijusiomis su oro užterštumu, nemažėja.

2 Comments

  1. Dėl medžių kirtimų mieste

    Savivaldybė rengia žmonėms nenaudingus projektus.
    Per projektus masiškai tūkstančiais iškeltą medžius Kodėl taip dato?.
    manau kad projektus subranginti. Kad trinkelių iš savu daugiau nupirkti. Kad mokesčių mokėtojų pinigu daugiau išleisti.
    Tai gal Tarybos nariams, savivaldybės atstovams dirba? Gal savi ir draugai įmonės ar trinkelės kloja? O jiems reikia gerai uždirbti. O ką žmonės tegul serga ir miršta. O savivaldybė tik konstatuos fakta. Serga nuo taršos. Miršta nuo taršos.
    savivaldybės tikslai apgailėtini. Didina miesto tarša. Didina gyventojų sergamumą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This