Vaiko teisių gynėjai: stabdyti smurtą prieš vaikus galime vienu savo skambučiu

Konsultacijos

Praėjusiais metais beveik 3000 vaikų galimai patyrė smurtą, tačiau realus smurtą patiriančių vaikų skaičius gali būti gerokai didesnis. Vaiko teisių gynėjai atkreipia dėmesį, kad kiekvienas vaikų gyvenime dalyvaujantis žmogus gali padėti apsaugoti juos nuo visų rūšių smurto. Tad visais atvejais, kai kyla įtarimų, kad vaikas patiria smurtą ar kitaip buvo pažeistos jo teisės, reikėtų skambinti nemokama Vaiko teisių linija Nr. 8 800 10 800.

Asociatyvi nuotr.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, nuo vaiko teisių apsaugos sistemos reformos praėjo jau 5 metai, yra plečiamas paslaugų spektras, didinamas jų prieinamumas, greitėja reagavimas į įvykius, tad kasmet pavyksta padėti vis didesniam skaičiui vaikų ir institucijos toliau dės visas įmanomas pastangas, kad padėtų kiekvienam. Vis tik realiam pokyčiui reikia ne tik institucijų bendro darbo, tam yra būtinas pokytis visuomenėje ir drąsa jį priimti.

Šiandieninė suaugusiųjų karta vis dar mena savo pačių vaikystės patirtis, kai smurtas buvo norma. Nuostatų keitimui ir realiam pokyčiui reikia laiko, bet jau atėjo laikas pasakyti, kad tai nebegali tęstis. Tad žmonės kviečiami susitelkti, mokytis pozityvaus elgesio su vaikais, netoleruoti bet kokio smurto ir padėti jį patiriantiems.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė sako, jog siekiant atkreipti visuomenės dėmesį, paskatinti žmones nebūti abejingais ir padėti smurtą patiriantiems vaikams, buvo sukurta socialinė kampanija „Vaiko rytojaus nepalik rytojui“. Šia kampanija bus primenama, kad padėti vaikui galime kiekvienas, o jeigu nežinome, kaip tą pagalbą suteikti, visuomet yra profesionalų, su kuriais galima pasitarti, išsakyti savo abejones, informuoti apie pagalbos poreikį.

„Vienas iš pagalbos būdų, pastebėjus galimą vaiko teisių pažeidimą ar prieš vaiką naudojamą smurtą –  skambinti nemokama Vaiko teisių linija ir pasitarti su vaiko teisių gynėjais arba pranešti apie įvykį. Jeigu pastebime ženklus, kad mūsų aplinkoje esantis vaikas galimai patiria smurtą, būkime jam atidūs ir padėkime gauti reikiamą pagalbą. Būkime dėmesingi, skambinkime, klauskime, o jeigu žinome apie skriaudžiamą vaiką – praneškime vaiko teisių gynėjams. Tik taip galime pasiekti, kad visi vaikai būtų apsaugoti nuo smurto“, – sako I. Skuodienė.

Šiek tiek daugiau nei keturis mėnesius veikianti Vaiko teisių linija jau sulaukė beveik 2 tūkst. skambučių, elektroninių laiškų ir paklausimų bendraujant tiesioginių pokalbių langelyje. Vaiko teisių gynėjais pasitiki ir pasitarti nori ne tik tėvai, seneliai, mokytojai ar socialiniai darbuotojai, bet ir patys skambinantys vaikai. Tačiau šiandien vien skambinančių žmonių nepakanka, norint užtikrinti, kad gyventume nulinės tolerancijos smurtui visuomenėje.

Psichologė-psichoterapeutė doc. dr. Asta Adler primena, jog smurtas prieš vaikus palieka ilgalaikes psichologines pasekmes.

„Vaikai pradeda gyventi baimėje, atsiranda nepasitikėjimas savimi, tampa sunku susikoncentruoti bei patikėti tarpasmeniniais santykiais. Vaikai neretai nusivilia pasauliu, bet labiausiai savimi, todėl nuolat patiria gėdos jausmą bei mano, kad yra „sugadinti“. Taip pat ilgalaikis smurtas, kuriam nėra užkirstas kelias, neretai veda link beširdiškumo bei įsitikinimo, kad tik agresija ir kitų žeminimas ar skaudinimas yra tinkamas būdas sunkumams spręsti. Todėl laiku suteikta pagalba gali padėti neprarasti tikėjimo bei suteikti pagrindą ateityje, kuriant šiltus, pasitikėjimu grįstus santykius“, – sako doc. dr. A. Adler.

Vaiko teisių gynėjų inicijuota socialine kampanija „Vaiko rytojaus nepalik rytojui“ siekiama atkreipti žmonių dėmesį į smurto prieš vaikus problemą bei priminti apie pagalbos nukentėjusiems nuo smurto svarbą, siekiant suteikti mūsų šalies vaikams saugią ir laimingą vaikystę.

INFORMACIJA

Kilus klausimams, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

1 Comment

  1. Klaipēdietē

    Vaikas turi ne tik teises,bet ir pareigas.Kai kuriuose šeimose vaikai yra parlepinti ir tyčia kreipiasi į tarnybas kad mama ar tetis smurtauja,nes vaiko noru ,galbūt nepildo ,nenuperka galbūt kažkokio naujo daikto ir panašiai ,tai tēvų betikslis apskundimas,kai tēvai nebetenkina tam tikrų vaikų noru ,tokius nepagrįstus norus vaikai kartais laiko smurtu.Tai tam tikri psichologiniai dalykai ,kai vaikas neatskiria kas gerai ,kas blogai.Normalioj šeimoj niekada nei tētis ,nei mama nesmurtaus prieš savo vaika,nesvarbu kaip vaikas galbūt būdamas hyper aktyvus,beišvestus tēvus iš kantrybēs.Tie tēvai ,kurie smurtauja prieš savo atžalas ,galbūt patys savo vaikystēje nejautē tēvų meilēs ir augindami savo vaikus ,vienoj ,ar kitoj situacijos neranda bendros kalbos ir prasiveržia tēvų pyktis.Su vaiku reikia kalbēti ,bendrauti,vaikas turi pilnai pasitikēti savo tēvais,ugdyti savarankiškuma vaiko,kad vaikas suprastu ,kas gerai ,kas blogai.Bet per greito gyvenimo tempo , tēvų darbų.rutinos kasdieninēs ,galbūt trūksta dēmesio

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Parengė saugią vaiko paėmimo iš šeimos tvarką

Vaiko teisių gynėjai ir policijos pareigūnai pasirašė susitarimą dėl bendrų veikimo algoritmų sudėtingais vaiko perkėlimo į saugią aplinką atvejais. Tai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Tėvas sumušė 9-metę

Policija pranešė, kad trečiadienio rytą, apie 10 val., į Klaipėdos vaikų ligoninę buvo pristatyta ir dėl sumušimų paguldyta 2015 m. ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Per dieną - po 9 smurto išpuolius prieš vaikus

Vaiko teisių gynėjų turimi statistiniai duomenys rodo, jog 2023 metais sulaukta iki šiol rekordinio skaičiaus pranešimų dėl galimų vaiko teisių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This