Vytauto Paukštės dukra: rašyti apie tėvą buvo sunkiausia gyvenimo užduotis

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Trečiadienio pavakarę Klaipėdos dramos teatre Daiva Šabasevičienė ir Ada Paukštytė pristatė bendrą savo darbą – knygą „Pagrindinis vaidmuo – Vytautas Paukštė“. Monografiją pristatinėjęs aktorius Darius Meškauskas vylėsi, kad ši knyga neleis užmiršti šio teatro mohikano.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Vytautas Paukštė mirė pernai vasarą, sulaukęs garbingo 90 metų amžiaus. Per visą tą laiką susikaupė nemažas kiekis medžiagos, buvo padaryti interviu ne tik su V. Paukšte, bet ir jo amžininkais, kolegomis.

Viena iš knygos autorių Ada Paukštytė minėjo, kad jai rašyti apie tėvą buvo viena sunkiausių gyvenimo užduočių. 

„Tu nežinai, ką rašyti, nes tu žinai, kokį tėvą pažinojo žmonės, tu žinai jį dar kažkokį kitokį, bet vis dėlto bandžiau parodyti, koks jis iš tiesų būdavo, o buvo jis daugialypė asmenybė“, – sakė A. Paukštytė.

Dukra prasitarė, kad jai labiausiai trūksta tėvo humoro jausmo. Autorės teigimu, tėvas mokėjo pažiūrėti į save ironiškai, tada ir gyvenimas atrodo daug paprastesnis.

Viena iš knygos autorių Ada Paukštytė. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Bandymų parašyti knygą buvo kilę ir anksčiau, tačiau knygos leidybai trūko finansavimo. Per 80-ąjį aktoriaus jubiliejų buvo išleista jam skirta brošiūra. Tuo metu A. Paukštytei kilo mintis, kad tėvas vertas didesnės apimties dokumento. Pasak jos, tėvas buvo vienas ryškiausių istorinių, kultūros ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos asmenybių.

Renginio dalyviai, kalbėdami apie V. Paukštę, ne kartą minėjo, kad jis buvo labai žemiškas ir nuoširdus, o jo daugialypiškumas tik įrodė, kad tai buvęs tvirto charakterio žmogus.

Teatrologė Daiva Šabasevičienė atkreipė dėmesį į vieną svarbią aktoriaus biografijos detalę. Knygos bendraautorė minėjo, kad tai buvo išskirtinai „švarus” aktorius.

„Paukštė buvo nesusitepęs politiškai. Dažnai kiti aktoriai praranda savo tapatybę, stuburą, o jisai išliko kaip nepriklausomos Lietuvos šauklys“, – samprotavo D. Šabasevičienė.

Ji tikisi, kad ši knyga aktorių prikels antram gyvenimui. Teatrologė minėjo įdomų faktą, jog ir pats V. Paukštė buvo didelis knygų gerbėjas, todėl skaitytojas turėtų jį dar labiau pamilti. 

„Paukštei suteikiamas antras skrydis, tarsi antras gyvenimas“, – sakė  teatrologė. 

Susirinkusiems buvo pristatyti ir paties V. Paukštės prisiminimai apie Klaipėdą: „Klaipėdoje esu nuo 1963-ųjų metų, sausio 1 d. Uostamiestis pasikeitė… Žinote, kas man maloniausiai prisimenama iš tos praėjusios Klaipėdos – buvusi dvasia, netgi silkių kvapas. Klaipėda būdavo jūreivių ir statybininkų miestas. Visur kalbama rusiškai, iš reisų sugrįžę mariakai normaliai pasiausdavo miesto kavinėse, restoranuose. Jie buvo turtingi žmonės, jų siautulys Klaipėdai suteikdavo nepakartojamo žavesio. Savotiškai to gaila“.

1 Comment

  1. Anonimas

    Puiku, kad bus knyga, labai laukiu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Darius Meškauskas: „Requiem“ reikia perprasti žaidimo taisykles ir žaisti"

Naujausiam savo vaidmeniui Klaipėdos dramos teatre aktorius Darius Meškauskas velkasi karinę uniformą. Jis – bevardis tardytojas, sausas kariuomenės biurokratas, turintis sudokumentuoti ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This