Baltijos gimnazija tęsia projektines veiklas

Mums rašo

Lina Lorenzo Ruiz
2023-04-17

Komentarų: 0

Penkių mokinių ir dviejų mokytojų grupė dalyvavo priešpaskutiniame Erasmus+ projekto „All for Nature, Nature for All“ dalyvių susitikime Nyderlanduose. Kelionės metu patirta daug įspūdžių ir įgyta vertingų žinių.

Vizito metu OSG Singelland gimnazija parengė turiningas projekto veiklas mokiniams ir mokytojams. Dvi valandas nuo Amsterdamo nutolęs Nyderlandų miestas Leuvardenas yra populiarus dėl savo ežerų ir kanalų, taip pat dėl savo pakrantės, įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Leuvardenas – senoji Fryzijos sostinė, garsus istorine architektūra ir pirmojo pasaulinio karo šnipės ir šokėjos Mata Hari gimtinė. Šiame mieste visi projekto dalyviai savaitę praleido neįprastoje vietoje: apsigyvenome renovuotame buvusiame kalėjime „Alibi“, kuris virto turistų traukos centru ir ypač jaunimo pamėgta vieta. Buvusio kalėjimo teritorijoje įsikūrė ne tik viešbutis, bet ir „Blokhuispoort“ – kultūros ir verslo centras, kuriame gausu kūrybinių iniciatyvų, verslų ir parduotuvių.

Viena iš savaitės veiklų dienų ir buvo praleista kartu su „The Future Design Factory“ įsikūrusiame „Blokhuispoort“. Tai bendrai su NHL Stenden taikomųjų mokslų universitetu įkurta iniciatyva skatinanti studentus iš įvairių pasaulio šalių kurti inovatyvius projektus kartu su verslo, mokslinių tyrimų, švietimo ir vyriausybės partneriais. Kūrybinių dirbtuvių metu moksleiviai kūrė ateities transporto vizijas, gamino pakabukus iš panaudotų plastikinių butelių, vaizdiniu būdu pristatė savo šalies švietimo sistemas.

Dar viena diena ypač turiningai prabėgo NHL Stenden taikomųjų mokslų universiteto fakultete Leuvardene. NHL Stenden taikomųjų mokslų universitetas buvo pirmasis Nyderlandų universitetas oficialiai pradėjęs taikyti problemos sprendimu grįstą mokymą dar 1987 metais. Šiandien ši įstaiga — pavyzdys, kaip reikia ugdyti specialistus, kurie sugeba visas žinias pritaikyti praktikoje. Vizito metu ne tik susipažinome su universiteto studijų programomis, bendravome su studentais ir dėstytojais, bet ir bandėme atrasti ryšį tarp darnaus vystymosi tikslų ir stiklinės pieno, dalyvaudami įdomioje ir pilnoje iššūkių veikloje.

„Mes nesame turtingiausia Nyderlandų provincija, tačiau mūsų žmonės laimingiausi“, – taip kalba apie save vietos gyventojai. Fryzija tampa vienu geriausiu sėkmingo perėjimo prie žiedinės ekonomikos pavyzdžiu. Verslininkai ir politikai iš visos šalies atvyksta į Leuvardeną, Fryzijos sostinę, norėdami daugiau sužinoti apie šį mažą stebuklą.

Viešnagės metu projekto dalyviai apsilankė „Omrin”, tvariausioje įmonėje Nyderlanduose. „Omrin“ vertime iš fryzų kalbos reiškia ciklą. Omrin renka ir apdoroja atliekas visai Fryzijos provincijai. Įmonės inžinieriai papasakojo apie žiedinės ekonomikos svarbą mažinant atliekas ir kuriant tvaresnę ateitį. Įmonė renka, apdoroja atliekas ir stengiasi padaryti viską, ką gali, kad atliekas paverstų ištekliais. Tai apima atliekų paruošimą, perdirbimą, pakartotinį naudojimą ir panaudojimą atsinaujinančios energijos gamybai.

Įmonė atrado efektyvų sprendimą kaip išrūšiuoti ir atskirti skirtingas plastiko rūšis. Dviejų tipų plastikas rūšiuojamas į penkias plastiko rūšis. Plastiko perdirbimo specialistai paverčia šias plastiko atliekas į plastiko granules, kurios tiekiamos tokioms įmonėms kaip IKEA ir „Philips”.

Šalia edukacinių veiklų, paskaitų apie vandens kokybę ir tvarias transporto rūšis, netrūko ir kultūrinių išvykų. Laivu nusikelta į Amelando salą, turinčią apie 3000 gyventojų, pasigrožėta Šiaurės jūros pakrante. Aplankytas Groningenas – gyvybingas miestas šiaurinėje Nyderlandų dalyje. Draugiška atmosfera, pulsuojanti jaunystė ir perspektyvios studijų programos Groningeno universitete kiekvienais metais pritraukia daugybę jaunų, norinčių studijuoti žmonių. Net 35 procentus miesto populiacijos sudaro studentai. Groningenas dar vadinamas dviračių miestu, kadangi susiekimas be jų – neįsivaizduojamas. Pačioje Groningeno centro širdyje iškilęs naujas pastatas – forumas. Įspūdingame, stikliniame statinyje įsikūrė net 5 kino teatrai, biblioteka, kavinės ir restoranai. Didžiausią įspūdį paliko aukščiausia Groningene terasa su fenomenaliu vaizdu ir kino teatru ant stogo.

Nyderlandai yra šalis, iš kurios galima daug ko pasimokyti apie klimato kaitos poveikio gamtai mažinimą: naudojimąsi dviračiais vietoj automobilių, šiukšlių rūšiavimą, plastikinių maišelių ribojimą buityje, atsinaujinančius energijos šaltinius – saulės kolektorius, vandens išteklių taupymą ir valymą. Taigi grįžome iš viešnagės „pasikrovę“ žinių, patirčių, kurios, tikime, prisidės prie pokyčių. Su nekantrumu laukiame kito, jau paskutinio, projekto dalyvių susitiko Kroatijoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Margutis milžinas - jau ant šiaurinio molo

Praėjusiais metais klaipėdiečius ir miesto svečius nustebinęs margutis milžinas vėl užridentas ant šiaurinio molo Melnragėje. Trijų metrų aukščio ir pusantro ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos LEZ įmonės tęsia bendradarbiavimą su Baltijos gimnazija

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančios PET gamintojos „Neo Group“ ir „Orion global PET“  jau penktus metus bendradarbiauja su Klaipėdos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This