Dionyzui Varkaliui atminti – specialus „Nepriklausomybės sąsiuvinių“ numeris

Kultūra

Balandžio 21-ąją, 17 val., Pilies muziejaus Konferencijų salėje bus pristatytas žurnalo „Nepriklausomybės sąsiuviniai“ numeris, skirtas klaipėdiečio Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio dalyvio Dionyzo Varkalio atminimui.

Dionyzas Varkalis Kalvystes muziejuje 2016 m. Donato Bielkausko nuotr.

Muziejininkas, restauratorius, visuomenininkas Dionyzas Varkalis (1934 – 2022) reikšmingais darbais prisidėjo prie Lietuvos Sąjūdžio sukūrimo, Lietuvos laisvės atkūrimo ir prie daugelio Klaipėdos miestui svarbių istorinių objektų bei artefaktų išsaugojimo. Dionyzo bendražygiai ir bičiuliai galvoja apie drąsiai mąsčiusios ir gyvenusios asmenybės galimas įamžinimo formas.

Kraštotyrininkas rašytojas Kostas Kaukas dar 2005 m. išleido apie Dionyzą Varkalį apybraižą „Vėtrų ugdytas”. Yra išlikę ne mažai straipsnių, kuriuose atsispindi Dionyzo pasaulėžiūra. Neseniai pasirodė Vytauto Čepo straipsnis „Klaipėdos Sąjūdžio pirmeivis” ir Beno Volodzkos straipsnis „Klaipėdos Sąjūdžio vedlio kelias” žurnale „Nepriklausomybės sąsiuviniai“.

Žurnalas „Nepriklausomybės sąsiuviniai“ pradėtas leisti 2012 m. Pirmasis redaktorius ir steigėjas – Romualdas Ozolas. Šio leidinio tikslas – analizuoti Lietuvos valstybės atkūrimo istorijos aktualius klausimus, Sąjūdžio gimimo ir virsmo, lemiamus sprendimus valstybės atkūrimo sprendinius, vykdytų ekonominių bei politinių reformų eigą ir rezultatus, Lietuvos valstybės tarptautinio pripažinimo kontekstus. Per 10 metų išleista per 40 žurnalo numerių.

Renginyje dalyvaus ir žurnalo numerį „Nepriklausomybės sąsiuviniai. Sąjūdžio žmonės: Dionyzas Varkalis” pristatys svečiai iš Vilniaus: istorikas, paveldosaugininkas, Romualdo Ozolo paramos fondo direktorius Eugenijus Skrupskelis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas dr. Algimantas Jankauskas, filosofas, poetas, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyriausias mokslo darbuotojas dr. Vytautas Rubavičius, klaipėdiečiai architektė Laima Šliogerienė, rašytojas, politikas Vytautas Čepas, visuomenės veikėjas, Alfonso Žalio labdaros fondo atsakingas sekretorius Algirdas Grublys ir muziejaus direktorius dr. Jonas Genys. Diskusiją moderuos Sondra Simanaitienė.

Antrojoje renginio dalyje bus kalbama apie Dionyzo Varkalio atminimo įamžinimo būdus ir galimybes. Į pokalbį įsijungs Dionyzo Varkalio jaunasis bičiulis, bendražygis istorikas Benas Volodzka.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dionyzą Varkalį įamžins atminimo lenta

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija penktadienį vienbalsiai palaimino Lietuvos piliečių sąjungos iniciatyvą ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija III

„Atvira Klaipėda” toliau pasakoja apie tai, kaip išskirtinėje Klaipėdos miesto vietoje – ties uosto vartais – įsikūrė naftos pramonė, kaip ...
2023-05-27
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

2022-ieji Klaipėdoje: metų įvykių apžvalga

Ką tik pasibaigę 2022-ieji į pasaulio istoriją bus įrašyti ne kaip kokių nors išskirtinių pasiekimų metai, o kaip agresyvaus Rusijos ...
2023-01-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This