Kaip mokysime literatūros? Klaipėdos mokytojai dalinosi savo patirtimis

Fotoreportažai, Mums rašo

Asta Vainorė
2023-04-17

Komentarų: 0

Jau nuo šio rudens mokyklose bus pradėtos diegti atnaujintos bendrosios ugdymo programos, kurios tiek mokytojams, tiek mokiniams ir jų tėvams kelia daug klausimų, kelia abejonių ir nemažai diskusijų. Paskutinę mokinių pavasario atostogų dieną, balandžio 14-ąją, Klaipėdos „Varpo“ gimnazijoje vyko metodinė diena, skirta lietuvių kalbos ir literatūros mokytojams, simboliniu pavadinimu „Ant slenksčio: mintys, galimybės ir patirtys, pasitinkant atnaujintas lietuvių kalbos ir literatūros programas“. 

Valdo Ramanausko nuotr. 

Šio renginio sumanytoja ir organizatorė gimnazijos pavaduotoja Orinta Adomavičiūtė siekė, kad miesto lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai turėtų galimybę susitikti, pasidalinti savo patirtimis, padiskutuoti ir kartu žengti per tą simbolinį slenkstį į naują ugdymo turinį.

Pirmiausia savo įžvalgomis ir profesionaliomis rekomendacijomis dalinosi LKLMS pirmininkas, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas ekspertas, Kauno jėzuitų gimnazijos mokytojas Mindaugas Grigaitis, į renginį prisijungęs nuotoliniu būdu. M. Grigaitis į atnaujintą ugdymo turinį žvelgia itin pozityviai, nuramino, kad tikrai dabar bus ir daugiau galimybių rinktis mokiniams aktualią grožinę bei negrožinę literatūrą, ir pats ugdymo tikslas tampa aiškesnis, lengviau pamatuojamas. Ekspertas akcentavo, kad sumažėjusi literatūros kūrinių apimtis suteikia mokytojams daugiau laisvės, kuri turėtų padėti mokyti lėtojo ir kokybiškesnio skaitymo.

Antrojoje metodinės dienos dalyje savo gerąja patirtimi dalinosi „Varpo“ gimnazijos lituanistai. Mokytoja Rūta Paulikienė skaitė pranešimą apie projektinio mokymosi reikšmę ir papasakojo, kaip praėjusiais metais su mokiniais kūrė labai rimtą projektą apie rašytoją Ievą Simonaitytę ir kiek daug naudos iš šio projekto buvo mokiniams.

Mokytoja Monika Šulcaitė-Jaunienė pasakojo, kaip galima pamokose panaudoti filmą kaip literatūros kūrinio analizės metodą. Jos mokiniai ne tik žiūri filmus, susijusius su skaitomais kūriniais („visada tik legaliai,“ – akcentavo ji), bet ir patys juos kuria taip interpretuodami skaitytus tekstus.

Neolė Jucienė, kuri yra ne tik lietuvių kalbos, bet ir teatro mokytoja, paruošusi ne vieną skaitovų konkursų laureatą, dalinosi savo prasminga patirtimi apie meninį skaitymą, labai emocingai pasakojo, kaip ji mokinius ruošia meninio skaitymo konkursams, negailėjo vertingų patarimų.

Mokytoja Asta Vainorė teigė, jog pati labai mėgsta žaisti, todėl dažnai pamokose ugdymo tikslais taip pat pritaiko įvairius žaidimus. Tad ji ir pasidalino savo patirtimi apie žaidimus, skatinančius mokinius mokytis patiriant geras emocijas. Renginį bibliotekoje užbaigė gimnazijos mokytojas poetas Danielius Milašauskas, visus įtraukęs į haiku kūrybinį užsiėmimą, skaitęs savo ir kitų poetų haiku eilėraščius ir leidęs visiems susirinkusiems patirti kūrybinį džiaugsmą.

Susirinkusieji džiaugėsi, kad metodinė diena buvo tikrai prasminga ir naudinga. Lietuvių kalbos mokytojų būrelio pirmininkė mokytoja Vaida Jokšienė pasidalino įžvalgomis, kad susirinkę mokytojai galėjo ne tik sudalyvauti praktinėmis veiklomis grįstuose užsiėmimuose, bet ir pasidalinti nerimu dėl artėjančių naujųjų ugdymo programų.

„Ačiū kolegoms už įdomias įžvalgas, už jaukius pokalbius prie arbatos puodelio ir už tvirtą žinią – viskas bus gerai”, – renginio organizatoriams dėkojo mokytoja.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Veidai

Nemokėdamas lietuvių kalbos šalyje esi tik svečias

26 metų klaipėdietė Katerina Berezovskaja 2022 metais įkūrė online mokyklą AmberLingua, kurioje moko lietuvių kalbos. Per tą laiką ji surado ...
2023-10-01
Skaityti daugiau

Švietimas

Atidarė Gamtamokslinių tyrimų laboratoriją

Ar kada nors susimąstėte, kiek jūsų seilėse yra antimikrobinių fermentų? O ar mokėtumėte vos iš kelių ingredientų pasigaminti „Dramblių pastos“? ...
2023-09-22
Skaityti daugiau

Švietimas

Ne visų uostamiesčio mokyklų klasės perpildytos

Nors daugelis didžiųjų miestų pedagogų, tarp jų – ir klaipėdiečiai – skundžiasi perpildytomis klasėmis ir tai, kaip teigiama, yra viena ...
2023-09-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This