„Klaipėdos energija” turi naują vadovą, nelaimėjusiesiems kyla įtarimų (atnaujinta)

Svarbu, Verslas

Uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdyba baigė naujo generalinio direktoriaus atrankos procedūras. Naujuoju įmonės vadovu išrinktas Rolandas Baltuonis, kuris antradienį jau prisistatytas bendrovės darbuotojams.

Tuo metu tiek buvę įmonės vadovas Antanas Katinas, savo poziciją bandantis apginti teismuose, tiek ir dar vienas konkurse dalyvavęs pretendentas mano, jog visos procedūros buvo vykdomos gana neskaidriai.

„Atvira Klaipėda” jau ne kartą rašė, kad ankstesnei „Klaipėdos energijos” valdybai nepratęsus A. Katino įgaliojimų antrai kadencijai, o jo ieškinio sulaukusiam teismui nepritaikius laikinųjų apsaugos priemonių, buvo paskelbta naujo vadovo atranka.

Jos procedūromis ėmė rūpintis viešųjų pirkimu būdu išrinkta UAB „Delta Executive Search & Consulting”, savo paslaugas įkainojusi 7 260 eurų. Konkursui dokumentus iš viso buvo pateikę 33 pretendentai. Su maždaug puse jų, įvertintų geriausiai, valdyba žadėjo kalbėtis asmeniškai ir po to nuspręsti, kas taps naujuoju vadovu.

„Atvira Klaipėda” kovo pabaigoje rašė apie vieno iš pretendentų abejones dėl konkurso eigos.

„Tikrai atitinku ir bendruosius, ir specialiuosius konkurso dalyviams keltus reikalavimus, tačiau su manimi niekas iš personalo atrankos įmonės net nesusisiekė. Kokiu principu yra sprendžiama su kuo kalbėtis, o su kuo ne? Ar agentūra iš viso vertino kandidatų tinkamumą ar tik formaliai persiuntė valdybai duomenis, kuri jau sprendžia su kuo nori kalbėtis? Jei aš, agentūros nuomone visgi neatitinku reikalavimų, gal visgi ji turėtų argumentuoti? Iki šiol nesulaukiau nei tokio paaiškinimo, nei kvietimo į pokalbį su valdyba. Negi 7000 eurų mokami tik už kandidatų sudėliojimą į du vokus?”, – kalbėjo šis asmuo.

Jis taip pat dalinosi nuomone, kad ši atranka, ko gero, yra sąmoningai skubinama ir pokalbiams atrenkami tik kai kurie kandidatai, nes siekiama nauju generaliniu paskirti tą, kurio reikia, o ne tą, kuris yra stipriausias.

Dabar jau savo abejonėmis dėl skaidrumo dalinasi ir A. Katinas. Jis kovo 28-ąją dėl ligos negalėjo dalyvauti teismo posėdyje, kuriame turėjo būti nagrinėjama byla dėl „Klaipėdos energijos” valdybos sprendimo nepratęsti įgaliojimų antrai kadencijai. Pokalbis su įmonės valdyba jam buvo numatytas kovo 30-ąją, bet jį A. Katinas, pateikdamas atitinkamą pažymą, prašė atidėti, nes sveikata dar nebuvo pasitaisiusi.

Pasak pašnekovo, jis taip ir liko nepakviestas į pokalbį, vėliau sulaukė tik valdybos pirmininkės, Savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos Kristinos Petraitienės raštiško atsakymo, kad atrankos procedūros pagal valdybos patvirtintą planą buvo vykdomos iki kovo 31 dienos. Esą jo tinkamumas eiti pareigas ir taip buvo įvertintas, kaip ir kitų kandidatų.

Tiek A. Katinas, tiek ir minėtasis kitas kandidatas „Atvirai Klaipėdai” sakė pirmiausia pasigendą valdybos patvirtintino vadovo atrankos aprašo, kuriame būtų įtvirtinti aiškūs reikalavimai, kandidatų vertinimo kriterijai. Vien tai jau esą liudija skaidrumo stoką.

K. Petraitienė „Atvirą Klaipėdą” informavo, kad naujasis įmonės vadovas jau ištrinktas – juo tapo Rolandas Baltuonis (nuotr.), kuris antradienį pristatomas bendrovės darbuotojams. K. Petraitienė teigė turinti dalyvauti šiame pristatyme ir daugiau komentarų dėl konkurso pažadėjo suteikti vėliau.

Pasak A. Katino, jis iki šiol nesulaukė duomenų, kaip gi buvo įvertintas. Esą K. Petraitienė to siūlo teirautis agentūros, o pastarosios atstovai tikina, kad jų misija jau seniai baigėsi.

R. Baltuonis savo paskyroje „Linkedin” rašo, kad paskutinė jo darbovietė buvo „SBA Home”, kuris ji dirbo vadovu. Iki tol jam teko darbuotis „Vičiūnuose”, „Elmelit”, Vakarų laivų gamykloje, bendrovėje „Gulsena”.

ATNAUJINTA. Po naujojo vadovo pristatymo  K. Petraitienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog sulaukus žinios, kad A. Katinas negali fiziškai atvykti į pokalbį, jam buvo sudaryta galimybė prisijungti nuotoliniu būdu, tačiau jis tuo nepasinaudojo. Pašnekovės teigimu, pokalbis su 12 į kitą etapą patekusių pretendentų nebuvo privaloma atrankos dalis ir jis esą tikrai nesuteikė jokio pranašumo.

K. Petraitienė nesureikšmino ir aplinkybės, kad nebuvo patvirtintas vadovo atrankos aprašas. Pasak valdybos pirmininkės, visos sąlygos, vertintini dalykai ir būtini pateikti dokumentai buvo nurodyti skelbime.

Anot jos, dauguma kandidatų buvo labai stiprūs ir valdyba džiaugėsi turėdama iš ko rinktis. Kad R. Baltuonis neturi patirties energetikos sektoriuje, pasak valdybos pirmininkės, tikrai nėra trūkumas, nes tai yra aukščiausio lygio vadovas, 30 metų dirbęs privačiame versle ir ten vertintas.

K. Petraitienės teigimu, sprendimas dėl geriausio kandidato buvo priimtas maždaug prieš porą savaičių, o jo pavardė etikos sumetimais visą tą laiką buvo neviešinama, nes laukta pažymos iš Specialiųjų tyrimų tarnybos. Gavus jos teigimą išvadą buvo priimtas valdybos sprendimas, pasirašyta darbo sutartis ir R. Baltuonis pristatytas įmonės darbuotojams.

Pašnekovė tikino, kad su „Delta Executive Search & Consulting” yra sutarta, jog visi atrankoje dalyvavę pretendentai sulauks grįžtamojo ryšio apie jų įvertinimą. Tačiau ar tai bus šabloniškas ar detalus atsakymas K. Petraitienė tikino nežinanti – tai esą yra šios patyrusios agentūros darbo dalis.

INFORMACIJA

„Klaipėdos energijos” valdyba, kurioje tuo metu buvo Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis ir UAB „Gren Lietuva” logistikos vadovas Rimantas Tenenė bei bendrovės finansų direktorius Kęstutis Jonkus, balsų dauguma (du prieš vieną) nusprendė, jog įmonės vadovo Antano Katino kadencija nebebus pratęsiama. Kaip pagrindinės priežastys buvo įvardintas aktyvesnių bendrovės veiksmų vykdant senosios katilinės Danės gatvėje konversijos projektą trūkumas, valdybos netenkino ir įmonės finansiniai rezultatai.

Šį klausimą vėliau svarstė ir įmonės Stebėtojų taryba. Balsams pasiskirsčius po lygiai ir lemiama tapus pirmininkės, Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Ingos Kubilienės pozicijai, buvo nuspręsta, kad valdybos pozicija yra pagrįsta ir argumentuota.

A. Katinas teismui pateikė ne tik ieškinį dėl valdybos sprendimo nepratęsti jo kadencijos, bet ir siekia, kad darbo sutarties nutraukimas su juo būtų pripažintas neteisėtu, jis būtų grąžintas į darbą ir priteistas vidutinis darbo užmokestis už priverstinės pravaikštos laiką. Šios bylos nagrinėjimas yra sustabdytas iki bus įsigalios sprendimas pirmajame procese. 

Naująjį įmonės vadovą rinko atnaujinta įmonės valdyba – į ją vietoje atsistatydinusio E. Simokaičio ir ir įmonės finansų direktoriaus Kęstučio Jonkaus, laikinai vadovavusio „Klaipėdos energijai”, išrinkti Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Smaguris ir Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė, vėliau paskirta valdybos pirmininke. 

21 Comments

  1. gėdaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    Klounai,kada šildymą išjungsit, nė viename mieste to nėra,langai atidari,ar jūs termometrų neturit?

    Reply
  2. Pensininkas.

    Šiandien posėdžiavusi Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) Taryba sutarė skelbti naują konkursą LRT generalinio direktoriaus pareigoms užimti. Sulaukus daug kritikos dėl per mažo konkurso viešumo, žadama viešai skelbti kandidatus ir jų programų santraukas. „Šiandien, balandžio 18 d., LRT taryba priėmė nutarimą LRT generalinio direktoriaus konkursą paskelbti 2023 m. balandžio 19 d. Su konkurso skelbimu ir aprašu bus galima susipažinti portale LRT.lt. Naujame konkurso apraše bus pasikeitimų: po dokumentų patikrinimo kandidatų pavardės bus skelbiamos viešai, taip pat bus viešinamos kandidatų veiklos programų santraukos“, – sakė LRT atstovė ryšiams su visuomene Miglė Savickaitė.

    Ei, Klaipėdos valdžia, pasimokinkit iš LRT, ei, kur jūsų skaidrumas ir viešumas, kur ????

    Reply
  3. SUPRATAU, KAD REIKĖS MAUTIS KELNES

    Klp energijos menedžmentui. Pažintinis.

    Reply
  4. Zosė

    Och tu šventas shude. Nieko bendro su energetika. Kur mes ritamės.

    Reply
    • Anonimas

      Išmoks valdyti energetiką, juk ir miestą gali valdyti bet kas. Ko pergyveni!

  5. Atviras smegenų lūžis

    Dvi dienos iki senojo mero išpurtimo iš kedės, vyrai tvarkosi reikalus, Nenoški atgal į pasaugota vietelę, ir Baltuonis kuris nieko nebendro neturi su energetika ir atranką prašoko kaip sprinteris ? gražu pažiūrėti. Labai tikiuosi, kad naujas meras mato ir supranta kas čia ką daro ir imsis veiksmų atėjęs i darbą ?

    Reply
    • Pensininkas.

      Apsičiupinėk ar nemiegi ???

    • Standartas

      Pritariu Jums: dvigubi standartai. Neniškio vietą KKT laikinas vadovas šildo keturis metus, ir tai niekam nekliūna. O „Klaipėdos energijoje” šlubi, rinkimus pralaimėję antinai išrenka naują vadovą nekreipdami dėmesio į savo kadencijos pabaigą. Turi likti savas… O komentatorius pensininkas turėti apsigraibyti pats.

    • *udikas

      M*rk, pensininke!

    • Atviras smegenų lūžis

      Nu nebetu pensininkas, senas komunistas nepatenkintas ?

    • Pensininkas.

      Atsibuskit, naujas meras, tai besibaigenčios Tarybos kontrolės komiteto pirmininkas, kuris finansų skyriaus vedėjai vakar ir dar šiandien niu, niu gali rimtai pasakyti, ir po dviejų dienų pasiųsti toli toli, deja, atvirai lūžusios smegenis nesupranta, kad matyt negali ir jam pačiam niu, niu kai kas sako, todėl ta varna nieko nebijo, nes tupi ant monolitinio stulpo, ir tai ne seni komunistai, o seni liberalai.

    • Pensininkas.

      Finansų ir ekonomikos komitetui po vienos kadencijos pertraukos vėl vadovaus „ištikimųjų” atstovas Rimantas Taraškevičius, kam dar kyla klausimų ???

  6. Rimantas

    Jei neklystu direktoriaus alga apie 5000 € ? ?

    Reply
  7. Vardas

    tai gaunasi silumos tiekimo imonei vadovaus jokios patirties viesajame sektoriuje neturintis asmuo kuris dar ir jokio su imones veikla ir specifika susijusio issilavinimo ir darbo patirties neturi… tai gal taip ir rasykime, kad nusamdytas statytinis, kurio tikslas – isparceliuoti danes krantine

    Reply
    • X

      Kam rašote jei nieko nežinote… bele tik purvą pilt…

  8. Katino dienos

    baigėsi. Atvesti kačiukai turės patys mokytis išgyventi. Mobingui prieš peles – galas! Kieme naujas šuo.

    Reply
    • X

      Gerai pasakyta:)) manau kad dabar įmonės darbuotojai sužinos ką reiškia turėti gerą vadovą. Sėkmės!

  9. Ačiū

    Ačiū, pagaliau. Nusibodo mobingė, klaiki įmonės atmosfera. Sėkmės naujam vadovui!

    Reply
    • antanis

      pensininkas po atsaukimo visai uzpyle, ne i teisma, ne i pokalbi nebepasirodo. Skauda labai, nebesitvarkys kaip savo uab, su savo paniatkem ir sava chebra.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Verslas

Už vasarį - mažesnės šildymo sąskaitos

Paskelbus, jog tarp didžiausių šalies miestų uostamiesčio gyventojai už šilumą moka daugiausiai, Klaipėdos energija skelbia esą vasarį sąskaitos už šildymą ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This