LAT: Tyčinis susižalojimas, siekiant draudimo išmokos, yra sukčiavimas

Konsultacijos

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje asmuo buvo nuteistas už pasikėsinimą sukčiauti ir sukčiavimą, t. y. už tai, kad, nenustatytam bendrininkui tyčia sudavus vieną smūgį kietu buku daiktu į žastą, žastikaulis lūžo, o nukentėjusysis kreipėsi į 11 draudimo bendrovių su prašymais gauti draudimo išmokas, tyčia nurodydamas melagingas aplinkybes dėl patirtos traumos.

Kreipdamasis į LAT, nuteistojo gynėjas prašė bylą nutraukti, argumentuodamas tuo, kad nuteistasis susižalojo krisdamas ant laiptų, o ne tyčia buvo sužalotas kito asmens, taip pat kad tarp jo kliento ir draudimo bendrovių susiklostė išimtinai civiliniai teisiniai santykiai, todėl jo veiksmai buvo dirbtinai kriminalizuoti.

LAT teisėjų kolegija konstatavo, kad civiliniai teisiniai santykiai yra tada, kai šalių veiksmai sandorių sudarymo metu ir iš sandorių atsiradusių prievolių vykdymas rodo tikruosius jų ketinimus, kai siekiama iš civilinio sandorio išplaukiančių pasekmių, o ne nusikalstamų tikslų.

Šioje byloje nustatyta, kad draudimo išmoką buvo siekiama gauti apgaulės būdu tyčinį susižalojimą pateikiant kaip nelaimingą atsitikimą.

„Jei įvykis buvo inscenizuotas, o draudimo bendrovei nurodomas kaip tikrai įvykęs, tai vertinama kaip apgaulė siekiant užvaldyti svetimą turtą“, – pranešime cituojama teisėjų kolegijos nutartis.

Joje pažymima, jog įvykis buvo inscenizuotas, tyčia save sužalojant, pasitelkiant kito asmens pagalbą, todėl paties sukeltą sužalojimą pateikiant kaip nelaimingą atsitikimą ir dėl to kreipiantis draudimo išmokų, dalies draudimo bendrovių atžvilgiu buvo pasikėsinta sukčiauti, o dalies bendrovių atžvilgiu sukčiauta, melagingai nurodant žastikaulio lūžimo aplinkybes, t. y. veikiant apgaule.

LAT nuteistojo gynėjo kasacinį skundą atmetė, o teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdoje sukčiai toliau šienauja įspūdingas sumas

Policija praneša apie dar du atvejus Klaipėdoje, kai sukčiai išviliojo dešimtis tūkstančių eurų. Ketvirtadienį buvo sulaukta pranešimo, kad iš vienos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Skaudžiai nusvilo dar vienas „investuotojas“

Šilutės rajono policijos komisariatas pranešė trečiadienį sulaukęs 24-erių vyro pareiškimo, kuriame pastarasis išdėstė, kad nuo 2022 m. gruodžio 22 d. ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Sukčiai išviliojo per 50 tūkst. eurų

Policija pranešė, kad antradienį sulaukė 52-iejų klaipėdiečio pareiškimo, jog nuo 2023 m. rugsėjo 14 d. iki šių metų sausio 19 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This