Užimtumo tarnyba kviečia užsieniečius mokytis lietuvių kalbos

Konsultacijos

Lietuvoje daugėjant atvykėlių iš trečiųjų šalių, vis labiau ryškėja komunikavimo iššūkiai. Per metus užsieniečių skaičius išaugo keturis kartus: dabar Lietuvoje gyvena beveik 190 tūkst. trečiųjų šalių piliečių, dauguma jų – slavai, skelbia Užimtumo tarnyba.

2022 metais lietuvių kalbos per Užimtumo tarnybą mokėsi daugiau 100 nedirbančių ukrainiečių ir kitų trečiųjų šalių piliečių, o šiemet – tik 24. Dabar šalyje dirba daugiau nei 24 tūkst. karo pabėgėlių ukrainiečių. Poreikį mokytis lietuvių kalbos išreiškė tik dešimtadalis.

„Didžioji dalis Lietuvoje dirbančių ukrainiečių nesvarsto galimybės mokytis lietuvių kalbos, nes neturi tikslo likti šalyje ir ketina grįžti į gimtinę“, – pažymi Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė.

Visgi per metus ukrainiečių tikslai ir požiūris pasikeitė. Dar pernai gegužę po karo atvykęs ir Užimtumo tarnyboje įsiregistravęs kas šeštas ukrainietis (17 proc.) apklausoje tvirtino, kad ateities planus sieja su Lietuva ir norėtų čia gyventi bei dirbti. Šiemet fiksuojami kitokie rezultatai – atliktoje apklausoje jau net 32 proc. gyvenančių ukrainiečių tvirtino norintys likti mūsų šalyje.

Atvykėliai, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose, turi didesnes galimybes mokytis lietuvių kalbos – čia daugiausiai paslaugų teikėjų. Kur kas sudėtingiau mažesniuose miestuose, kur tokių kursų trūksta, o dirbantiems galima pasiūlyti tik nuotolinius mokymus.

Lietuvių kalbos mokymasis mažiausiai aktualus vaikus auginančioms ir nedirbančioms moterims, pensinio amžiaus asmenims, nes jie apsiriboja bendravimu tik savo bendruomenėje.

Užimtumo tarnyba nuolat kviečia Lietuvoje gyvenančius ukrainiečius ir visus užsieniečius nemokamai mokytis lietuvių kalbos. Tai daryti gali visi – ir darbo ieškantieji, ir jau dirbantieji –ES ar Europos laisvosios prekybos asociacijos valstybių piliečiai bei jų šeimos nariai, gyvenantys Lietuvoje, taip pat ir trečiųjų šalių piliečiai, turintys leidimą gyventi čia ne trumpiau nei metus.

Kur mokytis, gali pasirinkti patys užsieniečiai, tačiau Užimtumo tarnybos darbuotojai visada pasirengę padėti susirasti trūkstamą informaciją. Jei lietuvių kalbos nėra galimybės mokytis gyvenamojoje vietovėje, siūloma mokytis nuotoliniu būdu.

INFORMACIJA

Bendrasis konsultacijų numeris 1883 (arba +370 5 250 0883), el. paštas info@uzt.lt .

Artimiausias klientų aptarnavimo skyrius –  sąraše nurodytu adresu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėda ryškiai išsiskiria pagal du darbo rinkos rodiklius

Klaipėdos regione kvalifikuotų darbuotojų poreikis nuosekliai auga, o didžiausius iššūkius savo veiklai įmonės sieja su augančiomis išlaidomis ir darbuotojų trūkumu. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos meras prašo šalies vadovų užtarimo

Neringos meras Darius Jasaitis kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl to, kad šiame kurorte gyvenantiems ukrainiečiams ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This