Išsiaiškino potvynių priežastis pietinėje Klaipėdoje

Miestas

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“, iš uostamiesčio savivaldybės perėmusi dalį paviršinių nuotekų tinklų, su mokslininkų pagalba atliko hidraulinį modeliavimą, kuriuo siekta išsiaiškinti užliejamų kiemų, gatvių priežastis bei geriausius sprendimo būdus Klaipėdos pietinėje miesto dalyje.

Hidraulinis modeliavimas atliktas didžiausiame paviršinių nuotekų baseine, aprėpiančiame 524 hektarų teritoriją pietinėje miesto dalyje, nuo Baltijos pr. iki Smiltelės gatvės. Lietaus tinklai čia yra išsiraizgę apie 50 kilometrų. Šiame baseine lietaus tinklų skersmuo atskirose atkarpose siekia iki 2 metrų.

„Šis hidraulinis modeliavimas, paremtas ekspertinėmis įžvalgomis, profesionaliais skaičiavimais ir modeliavimu, padėjo nustatyti tikrąsias gatvių ir kiemų užtvinimo priežastis. Atlikę šį modeliavimą ir remdamiesi mokslininkų patarimais galėsime investicijas nukreipti teisinga kryptimi ir panaudoti efektyviai, siekiant geriausiai spręsti miesto problemas. Nors didžiausiame paviršinių nuotekų baseine yra paklota nemažai didelio diametro tinklų, tačiau ekspertai suskaičiavo, kad intensyvaus lietaus metu į Smiltelės upelį išteka net 7000 litrų per sekundę vandens. Tai didžiuliai skaičiai ir natūralu, kad esama infrastruktūra nebepajėgi susitvarkyti su dažnėjančiomis liūtimis“, – pranešime cituojamas bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Hidraulinį modeliavimą atlikę mokslininkai nustatė priežastis ir problemines vietas, dėl kurių pietinėje miesto dalyje per didesnes liūtis patvinsta teritorijos. Pagrindinė priežastis – dėl miesto plėtros , prieš keliasdešimt metų pakloto vamzdyno pralaidumas tapo per mažas ir esami kolektoriai nepajėgia surinkti viso lietaus vandens. Kita priežastis, bloga atskirų tinklo akarpų būklė.

„Vykstant globaliniam klimato atšilimui, liūčių bei kritulių kiekis gausėja, o plečiantis miestui žalios teritorijos užklojamos kietomis dangomis t.y. asfaltu, trinkelėmis ir panašiai, todėl lietaus vanduo natūraliai nebegali susigerti į žemę ir suteka į paviršinių nuotekų surinkimo sistemą. Po ekspertų išvadų matome, kad kai kuriose vietose, tokiose kaip Debreceno, Smiltelės gatvėse, Statybininkų prospekte, reikalinga senus mažo diametro tinklus pakeisti naujais didesnio skersmens tinklais. Baltijos prospekte per liūtis patvinsta keliose vietose, todėl įrengus naują tinklą ir lietaus vandenį nukreipus tekėti į kitą baseiną, tikėtina, problema būtų išspręsta. Debreceno gatvės situacija sudėtingiausia – kiemuose, esančių tinklų būklė yra bloga, vietomis per mažas esamo tinklo diametras o vanduo liūčių metu nesubėga į Taikos prospekto kolektorių, nes jis jau būna perkrautas. Todėl vienas iš galimų sprendimų – dalinis lietaus vandens nukreipimas į kitą baseiną, – sako Benitas Jonikas.

Pagrindinių gatvių, esančių šiame paviršinių nuotekų baseine sutvarkymui, skaičiuojama, prireiks kone trijų milijonų eurų.

6 Comments

  1. Marijus

    Eilinis pinigų vogimo vajus. Jūrininkų prospektą kai „tvarkė” paskutinį sykį, tai šalia praklojo kelių metrų skersmens vamzdžius, o Mogiliovo gatvė vistiek skęsta po lietaus. Į namus kai keitė šilumines trasas, tai gelžbetoninių kanalų dangčius sulaužė ir viską užpylė smėliu – srkančiam remontui rankom atkasinės?.. Jokio ūkiškumo. Keista tik, kad šykart tik lietus kaltas, o ne, kaip įprasta, rusai, kurių jau 30 su viršum metų nėr. Klaipėdos vandenys ES pinigėlius puikiai „įsisavinti” sugeba. Ir kainas vartotojams kelt nepamiršta – gi laiks jau vadovams šiuolaikiškų elektrinių poršų prisipirkt….

    Reply
  2. Pilietis

    Šeip tai buvo remontai nuotekų lietaus ir kažkodėl vietoj senu didesnio diametro sudeti mažesni vamzdziai,o dabar ale bando isiaiskint kodel ,kiek galima plaut pinigus su tokeis pareiškimais, Ka vel is mazesniu keis i Didesnio diametro, negi niekas daugiau to neatsimena

    Reply
  3. Ruoškitės

    šiaip tai ši problema taikytina visam miestui. Tris dešimtmečius savivaldybė ir jos įmonė „Klaipėdos vanduo” nesuko galvos dėl lietaus nuotekų ir jis buvo „bešeimininkis turtas” . Centre vien tik visa uosto teritorija be lietaus surinkimo tinklų ir jei tektų juos centralizuotai surinkti…kiek per pastaruosius 30 metų išsiplėtė šiaurinė miesto dalis , o anuomet pakloto magistralinio vamzdžio diametras liko tas pats. Ką reiškia tokio nekalto „modeliavimo” viešinimas – ruoškitės „Klaipėdos vanduo” teks atsegti rimtai pinigines nes ta kontora imdama gausias EU paramas ištaškė saviems ir rajone finansavo naujų tinklų darymus, o ne tvarkė tinklus savo miesto abonentams nors mokesčiuose tai numatyta ir buvo nuolat visų mokama.

    Reply
  4. Tikra

    Pagrindinė priežastis lietus ?

    Reply
  5. Anonimas

    Pietinėje miesto dalyje mažo skersmens vamzdžiai? Kai buvo statomi mikrorajonai vamzdžiai buvo geri. Bet kai prie šulinių atsiveria smegduobes ” specialistai atveža keletą masinu smėlio ir smegduobes nebera. Ir tai kartojasi kas 2-3 metai (tai vyksta prie Šiaulių 2 namo), kaip manote, kur” nuplaukia” smegduobes smelis? Ogi į tuos siaurejancius vamzdžius. Neukiski tinklų šeimininkai savo nekompetencija prisidengia mmookksskkllliiinnniiinnnkkaaiiss.

    Reply
  6. euras

    …sutvarkymui prireiks kone trijų eurų. / žurnaliste, parašei, perskaityk ! /

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This