Antano Katino kova užsitęs

Svarbu, Verslas

Klaipėdos apylinkės teisme praėjusią savaitę pagaliau iš esmės pradėtas nagrinėti buvusio uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos“ vadovo Antano Katino ieškinys, kuriuo prašoma panaikinti įmonės valdybos sprendimą nepratęsti jo įgaliojimų antrai kadencijai.

Šio posėdžio metu A. Katino pasisakymas ir atsakymai į klausimus truko daugiau nei dvi valandas.

Antanas Katinas teisme. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Pasak buvusio vadovo, įmonėje vykę audito ir darbo inspekcijos patikrinimai nieko nerado. Esą buvo dirbama petys petin su tuometiniu valdybos pirmininku, Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėju Edvardu Simokaičiu.

A. Katinas tikino, kad palaikymą turėjo ir iš tuometinio mero Vytauto Grubliausko, ir iš dabartinio miesto mero Arvydo Vaitkaus, kuris tuo metu buvo miesto Tarybos narys, Kontrolės komiteto pirmininkas.

Ieškovo teigimu, jis kas mėnesį susitikdavo su bendrovės valdyba ir jokių neigiamų emocijų jo atžvilgiu nejuto. Tačiau pernai spalio 24-osios rytą prieš pat valdybos posėdį, „Klaipėdos energijos“ finansų direktorius Kęstutis Jonkus, tuo metu buvęs ir valdybos nariu, iš E. Simokaičio gavo laišką, kuriame buvo siūloma nepratęsti A. Katino kadencijos. 

„Sprendimas buvo netikėtas, dirbom puikiai keletą metų ir nė minties nebuvo, kad nepratęs antros kadencijos“, – teisme dėstė A. Katinas.

Ieškovo prašymu, liudyti teisme buvo pakviestas E. Simokaitis. Jis teismui patvirtino, kad toks laiškas buvo, taip pat paaiškino, kad vadovo kadencijos klausimas buvo iškeltas jo iniciatyva. Anot tarnautojo, konversijos projektas dėl Danės gatvėje esančios senosios katilinės turėjo trūkumų, taip pat valdybos netenkino įmonės finansiniai rezultatai, todėl buvo nuspręsta vadovo kadencijos nepratęsti.

„Klaipėdos energijos“ advokato Lino Žukausko teigimu, šios bylos problema yra „komplikuotas ieškinio reikalavimas”. Pasak jo, kad pagal Akcinių bendrovių įstatymą pasibaigus vadovo kadencijai, valdyba turi du galimus sprendimus: atšaukti vadovą arba skirti jį antrai kadencija be atrankos procedūrų. Panašios nuomonės buvo ir advokatas Gintaras Aleknavičius, atstovaujantis Klaipėdos miesto savivaldybei.

„Bendrovės valdyba 2022 metų pabaigoje turėjo teisę priimti sprendimą dėl esamo vadovo neskyrimo antrajai kadencijai ir šio sprendimo nereikėjo pagrįsti jokiais motyvais“, – teigė G. Aleknavičius.

Pasak jo, nepaisant to, kad A. Katinas teigia turėjęs valdybos pasitikėjimą, faktas yra tas, kad antrai kadencijai jo įgaliojimai nepratęsti. 

„Ieškinio patenkinimo atveju valdyba gali priimti tokį patį sprendimą, aš prašau ieškinį atmesti, nes jeigu ieškinys nesukuria materialinės vertės, tokiu atveju galima ieškinio ir nenagrinėti“, – sakė jis.

Šioje byloje dar liko baigiamosios kalbos, tačiau jos suderinus kito posėdžio datą bus sakomos tik birželio pabaigoje.

A. Katinas tam pačiam teismui yra pateikęs ir kitą ieškinį prieš buvusią savo darbovietę. Buvęs įmonės vadovas šioje byloje siekia, kad darbo sutarties nutraukimas su juo būtų pripažintas neteisėtu, jis būtų grąžintas į darbą ir priteistas vidutinis darbo užmokestis už priverstinės pravaikštos laiką. Tačiau pats A. Katinas pateikė prašymą teismui sustabdyti šią bylą. Ją nagrinėjanti teisėja Asta Matulevičienė nusprendė patenkinti tokį prašymą. Teismo vertinimu, tarp šios ir anksčiau A. Katino užvesto bylos yra tiesioginis teisinis ryšys, kadangi „Klaipėdos energija” darbo sutartį su juo nutraukė vadovaujantis apskųstu valdybos sprendimu. Anot teismo, pirmojoje byloje nustatytos faktinės aplinkybės turės prejudicinę reikšmę sprendžiant ginčą dėl darbo sutarties nutraukimo. Tad ši byla sustabdyta iki bus priimtas ir įsiteisės galutinis teismo procesinis sprendimas ginče dėl valdybos sprendimo.

A. Katino inicijuotuose teismo procesuose laikinosios apsaugos priemonės pritaikytos nebuvo, tad AB „Klaipėdos energija“ valdyba vykdė naujo generalinio direktoriaus atrankos procedūras. Šiame konkurse sakė dalyvavęs ir A. Katinas (iš viso dokumentus teikė 33 pretendentai), tačiau naujuoju įmonės vadovu buvo išrinktas Rolandas Baltuonis, kuris praėjusį antradienį buvo prisistatytas bendrovės darbuotojams.

R. Baltuonis savo paskyroje „Linkedin” rašo, kad paskutinė jo darbovietė buvo „SBA Home”, kuris ji dirbo vadovu. Iki tol jam teko darbuotis „Vičiūnuose”, „Elmelit”, Vakarų laivų gamykloje, bendrovėje „Gulsena”.

INFORMACIJA

„Klaipėdos energijos” valdyba, kurioje tuo metu buvo Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis ir UAB „Gren Lietuva” logistikos vadovas Rimantas Tenenė bei bendrovės finansų direktorius Kęstutis Jonkus, balsų dauguma (du prieš vieną) nusprendė, jog Antano Katino kadencija nebebus pratęsiama. Kaip pagrindinės priežastys buvo įvardintas aktyvesnių bendrovės veiksmų vykdant senosios katilinės Danės gatvėje konversijos projektą trūkumas, valdybos netenkino ir įmonės finansiniai rezultatai.

Šį klausimą vėliau svarstė ir įmonės Stebėtojų taryba. Balsams pasiskirsčius po lygiai ir lemiama tapus pirmininkės, Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Ingos Kubilienės pozicijai, buvo nuspręsta, kad valdybos pozicija yra pagrįsta ir argumentuota.

Naująjį įmonės vadovą rinko atnaujinta įmonės valdyba – į ją vietoje atsistatydinusio E. Simokaičio ir įmonės finansų direktoriaus Kęstučio Jonkaus, laikinai vadovavusio „Klaipėdos energijai”, išrinkti Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Smaguris ir Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė, vėliau paskirta valdybos pirmininke. 

2 Comments

  1. Nijolė

    Nereikia Katino!

    Reply
  2. Pensininkas.

    Nuotrauka verta metų apdovanojimo.
    VĖLIAVA ĮPAREIGOJA, Lietuvos valstybe, ar Tavyje dar liko Šviesos ir Tiesos ???
    Vilkimės, kad liko !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Suimtas merginos išžaginimu įtariamas vyras

Klaipėdos apylinkės teismas ketvirtadienį patenkino prokuratūros prašymą ir trims mėnesiams leido suimti merginos išžaginimu įtariamą vyrą. Apie tai Eltai pranešė ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This