„Materia Magica“ – spektakliai suaugusiems

Kultūra

Jau kitą savaitę, gegužės 2–7 d., Klaipėdoje vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“.

Nors neretai lėlių teatras vis dar siejamas išskirtinai su vaikų auditorijoms subalansuotu teatru, tačiau, kaip ir anksčiau, taip ir šiemet festivalio organizatoriai turi gerų naujienų – lėlių teatro visatoje yra vietos ir suaugusiesiems.

„Dulkės”

Šiais metais suaugusieji festivalyje turės galimybę pamatyti tikrų lėlių teatro žvaigždžių darbus: Natachos Belovos ir Teresitos Iacobelli, Ari Tepebergo, Jono Klinkenbergo, Michal Svironi, Gintarės Radvilavičiūtės, Matija Solce, Natalia Sakowicz ir kitų tarptautinio įvertinimo bei pripažinimo sulaukusių kūrėjų spektaklius. Nevaikiškai nevaikiškomis temomis bus kalbama apie beprotystę, Holokaustą, į karą išėjusiuosius, giminės istoriją, praradimą, vienatvę, toksiškus santykius ir priklausomybę.

Plona riba tarp proto ir beprotystės

Gegužės 4 d., 20 val., Žvejų rūmuose vyks „Belova & Iacobelli Company“ (Belgija) lėlių spektaklis „LOCO“. Spektaklį įkvėpė rusų rašytojo N. Gogolio apysaka „Pamišėlio užrašai“, paties Gogolio gyvenimas ir psichikos liga, o iš dalies ir mūsų pačių patirtys.

N. Gogolio „Pamišėlio užrašai“ – tai absurdiškas pasakojimas apie ploną ribą tarp proto ir beprotybės. Gogolis – gan prieštaringa asmenybė: būdamas ukrainietiškų šaknų, galiausiai atmetė visa, kas susiję su jo gimtąja vieta ir šaknimis, ir tapo rusiškos kultūros, gyvenimo būdo, imperialistinio mąstymo būdo puoselėtoju. Vis dėlto, kaip kartais nutinka, jo kūryba pralenkė gyvenimą, o savo kūryboje jis atskleidė ir dekonstravo tokį mąstymo būdą, kuris yra viena šiuo metu Europą niokojančio karo priežasčių. 

Gegužės 5 d., 20 val., Vilniaus teatro „Lėlė“ (Lietuva) judesio ir lėlių spektaklis „Pasirinkimas“. Editos Eger knygos „Pasirinkimas“ įkvėptame spektaklyje per judesį, šokį, prisiminimų nuotrupas, lėles siekiama papasakoti istoriją moters, savo akimis mačiusios nesuvokiamą žmonijos žiaurumą, ilgus metus slėpusios savyje prisiminimus ir ilgainiui supratusios, kad tikroji laisvė, tikrasis išsivadavimas iš kalėjimo įvyks tada, kai ji išdrįs sugrįžti ten, iš kur daugelis nebegrįžo…

Gegužės 6 d., 21 val., Liublianos lėlių teatras (Slovėnija) lauks visų spektaklyje „Tamsus kambarys“. Muzikinis objektų spektaklis, įkvėptas H. K. Anderseno pasakos „Alavinis kareivėlis“, tiria objektų savybes, čia jie atgyja savo pirmykšte forma. Šis spektaklis, visai kaip Andersenas, savo kareivėlį-žiūrovą supažindina su žemės, oro, vandens ir ugnies stichijomis, perkeldamas jas į fotografijos studiją, į tamsųjį kambarėlį, kur objektai, animatoriai ir žiūrovai palieka prisiminimus apie įvykius iš savo miestų ir iš Anderseno pasakų. Vėliau šie prisiminimai tiesiog atgyja prieš mūsų akis ir sukuria naujų santykių. P

„Pasirinkimas”
Apie mus ir žmones aplinkui – esančius ir buvusius

Gegužės 5 d., 14 ir 10 val., žiūrovai laukiami „Figurentheater Wilde & Vogel“ (Vokietija), „Golden Delicious“ (Izraelis, Prancūzija) spektaklyje„Dulkės“. „Kaip aš tapau tuo, kas esu, kas yra kiti ir kaip mes galime užmegzti ryšį?“ Keturi skirtingoms meninės raiškos formoms atstovaujantys menininkai susibūrė tam, kad papasakotų istorijų. Pradėję nuo asmeninių prisiminimų, šeimos pasakojimų ir svajonių, jie išryškina visus mus vienijančias ir skiriančias akimirkas. Lėlių ir objektų teatrą, judesį ir pasakojimą lydi bei persmelkia muzikos ir dainavimo dermė. Šiame spektaklyje laikas ir erdvė sustoja, o mūsų asmeninių ir kolektyvinių istorijų „didieji sprogimai“ bei „juodosios skylės“ sujungiami, kad susidurtų su dabartimi. pasirodymo iki polifoninio dviprasmiškumo.

Kabaretas aktorei, baltos drobės lėlėms ir dažams – gegužės 6 d. 19 val. Michal Svironi (Izraelis) spektaklis„Carte Blanche“. Michal Svironi sujungia dailę ir teatrą, kad sukurtų savitą scenos kalbą, kurią pati vadina „tapybos teatru“. Spalvingame išsiskyrimo koliaže ji plačiais dažų potėpiais atgaivina kadaise jai įspūdį palikusius žmones. Prisikėlę iš numirusiųjų, jie užpildo sceną kaip makabriška minia. Kiekviena figūra pati savaime yra kūrinys, perėjęs per įvairias dimensijas, kad papasakotų savo istoriją. Stebint šį trapų, daug kartų aprėpiantį, nuotaikingą ir tuo pačiu poetišką koliažą kyla klausimas: kas lieka iš mūsų praeities ir ką paliksime po savęs? Ir ar apskritai įmanoma būti „švaria lenta“?

Gegužės 7 d., 18 val., festivalį užbaigs Natalia Sakowicz (Lenkija) ir jos lėlių monospektaklis „Romanas“. Pasitelkusi žmogaus dydžio lėlę, elektroninę muziką ir šiuolaikinį šokį, menininkė pasakoja istoriją apie toksiškus santykius, vidinės tuštumos ir vienatvės jausmą, sunkumus priimti savo kūną ir polinkį į priklausomybę. „Pažadu, kad leisimės į nuotykį, kad patirsime tai, kas nepažinta. Tu nežinai, kas tavęs laukia. Pabėk nuo savo pilko gyvenimo ir leiskis su manimi ten, kur geriau, kur maloniau, kur gali padaryti ir pajusti daugiau. Atsipalaiduok. Dėl nieko nesijaudink. Slapčiausias tavo svajones paversiu realybe. Ko tu trokšti? Palengvėjimo? Laisvės? Stiprybės? Viską tau duosiu, tik čiupk mane, tvirtai suspausk ir nusivesk namo. Dinkim iš čia. Čin čin! Už meilę! Už mus!“

Tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“ – jau kitą savaitę įvairiose Klaipėdos erdvėse ir teatruose. Šioje skirtingoje temų, siužetų, formų, turinių, menų galaktikoje kiekvienas turės galimybę atrasti sau artimiausią pasaulį. Daugiau informacijos apie festivalį – čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Tarptautinei teatro dienai – premjera ir žiūrovų pamėgti spektakliai

Pasitinkant tarptautinę teatro dieną Klaipėdos Žvejų rūmuose kovas buvo paskelbtas teatro mėnesiu. Renginių afiša skelbia net dvylika spektaklių, kuriuos rodė ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Žvejų rūmuose - kitoks Nedos Malūnavičiūtės koncertas

Kovo 28 d. 18.30 val. Klaipėdos Žvejų rūmai kviečia praleisti vakarą su Neda Malūnavičiūte (vokalas, fleita) ir Richardu Baniu (fortepijonas). ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas

Kovo 11-ajai skirti renginiai

1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, kuriuo Lietuva paskelbta nepriklausoma valstybe. Šiemet ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This