Žymus vengrų režisierius Arpadas Schillingas renka pirmą studentų kursą Klaipėdoje

Švietimas

Garsus Europos teatro kūrėjas, tarptautiniu mastu pripažintas vengrų režisierius Arpadas Schillingas šį birželį renka studentų kursą Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Klaipėdos fakultete.

„Tai pirmas kartas Lietuvos ir LMTA istorijoje, kai režisierių kursui vadovaus svečias iš užsienio, europinio lygio teatro kūrėjas“, – sako LMTA Klaipėdos fakulteto profesorius, žymus Lietuvos aktorius ir režisierius Valentinas Masalskis. A. Schillingas vadovaus teatro ir renginių režisūros kursui, prie studijų vykdymo prisidės Klaipėdos jaunimo teatras.

A. Shillingo darbai gerai pažįstami Lietuvos teatro žiūrovams. Jis Lietuvoje sukūrė spektaklius „Didis blogis“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras), „Įstrigę“ (Klaipėdos jaunimo teatras), „Autonomija“, „Barbarai“ (Valstybinis jaunimo teatras).

Su A. Schillingu glaudžiai bendradarbiavo ir pagrindinius vaidmenis jo pastatymuose kūrė aktorius, Klaipėdos jaunimo teatro įkūrėjas ir meno vadovas, LMTA profesorius V. Masalskis. Jis šiemet Klaipėdos fakultete renka naują vaidybos kursą ir neabejoja sėkmingu jaunųjų aktorių ir A. Schillingo režisierių kurso bendradarbiavimu.

„Arpadas labai užimtas žmogus, laiko ir finansų šiam bendradarbiavimui ieškojome sunkiai ir ilgai. Tačiau tai pirmas kartas Lietuvoje ir LMTA istorijoje, kai režisierių kursui vadovaus svečias iš užsienio, europinio lygio teatro kūrėjas. Džiaugiuosi, kad prie jaunosios kartos teatro režisierių ugdymo finansiškai gali prisidėti ir Klaipėdos jaunimo teatras“, – sako V. Masalskis.

Pats A. Schillingas taip pat džiaugiasi naujos veiklos galimybėmis.

„Turiu beveik 30 metų darbo patirties, per šį laiką rašiau pjeses, režisavau teatro, operos ir cirko pastatymus, dirbau su profesionalais ir mėgėjais, pats daugiau nei 10 metų vadovavau „Krétakör“ teatrui. Tačiau savo studentų klasės neturėjau. Už šią galimybę dėkoju aktoriui ir režisieriui Valentinui Masalskiui“, – sako jis.

A. Schillingui dirbti su lietuvių studentais padės Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai Rugilė Latvėnaitė ir Paulius Pinigis.

Klaipėdos jaunimo teatro dirbtuvės su A. Schillingu. Eglės Sabaliauskaitės nuotr.

„Akademijai didelė garbė ir džiaugsmas, kad A. Schillingas, talentingas režisierius, išmintingas ir pagarbus mokytojas, atsakingas ir pilietiškai aktyvus menininkas, sutiko rinkti kursą Klaipėdoje. Esu tikra, kad būsimi jo ir jo komandos studentai gaus ne tik vertingas režisūrinės meistrystės pamokas, bet ir įgis tvirtą vertybinį pamatą, išsiugdys empatišką ir sykiu kritišką požiūrį į pasaulį“, – sako Lietuvos muzikos ir teatro akademijos prorektorė, doc. dr. Ramunė Balevičiūtė.

Stojamieji egzaminai į A. Schillingo vadovaujamą teatro ir renginių režisūros kursą vyks birželio 29–30 d. ir liepos 1 d. LMTA Klaipėdos fakultete.

Daugiau informacija skelbiama interneto svetainėje www.lmta.lt.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos jaunimo teatras kviečia į premjerą - monospektaklį „Švyturys"

Klaipėdos jaunimo teatras pristato premjerą monospektaklį „Švyturys“. Balandžio 12 dieną, penktadienį, Klaipėdos Kultūros fabrike Pauliaus Pinigio režisuotame spektaklyje pirmą kartą ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Veidai

Samanta Pinaitytė: „Klaipėdoje menininkams tobula terpė kurti – nėra skubėjimo, milžiniškos konkurencijos"

Aktorė Samanta Pinaitytė Klaipėdos dramos teatre vos keleri metai. 2021 m. įsijungusi į šio teatro aktorių trupės gretas ji spėjo ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This