Į tarptautinį lėlių teatro festivalį „Materia Magica“ – ne tik spektaklių žiūrėti

Kultūra

Gegužės 2–7 d. Klaipėdoje vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Šiemet festivalio programoje bus pristatyta 13 spektaklių iš Lietuvos, Belgijos, Vokietijos, Ispanijos, Izraelio, Slovėnijos, Lenkijos, lauko reginys, elektroakustinis performansas savadarbiais instrumentais, lėlinės kino animacijos programa vaikams ir suaugusiesiems.

Žiūrovai taip pat turės galimybę dalyvauti edukacijose, teatro kritikai ir tyrinėtojai – dirbtuvėse apie lėlių teatro kritiką Jonu Klinkenbergu.

Festivalį gegužės 2 d. 10 val. atidarys dvi dienas truksiančios teatro kritikams, žurnalistams, tyrinėtojams ir visiems tiems, kas nori įgyti naujų lėlių teatro menų analizavimo perspektyvų, skirtos dirbtuvės „Nes juk visiems patinka lėlės!?! Kaip žvelgti į lėlių teatrą ir apie jį kalbėti!“ Šių dirbtuvių metu bus pažvelgta į garsias šios meno rūšies formas ir bandoma atrasti dramaturgines skirtingų požiūrių perspektyvas. Pradedant nuo meno rūšies pagrindų, keleto istorinių taškų bei dramaturginio palikimo, nagrinėsime įvairius šių dienų lėlių teatro pavyzdžius. O praktiniai užsiėmimai leis tiesiogiai dalyvauti procese. Dirbtuves ves dramaturgas, šiuolaikinio lėlių teatro tyrinėtojas, Štutgarto ir Leipcigo universitetų dėstytojas Jonas Klinkenbergas (Vokietija).

Gegužės 4 d. 10 ir 12 val. kino teatre „ArleKinas“ (Bangų g. 5A) vyks lėlinės kino animacijos programa vaikams, o 17 val. – lėlinės kino animacijos programa suaugusiesiems. Šiemet lėlinės kino animacijos programa vaikams kvies pažinti save ir draugus.

Lėlinės kino animacijos programa suaugusiesiems šiemet kvies į atvirą ir gilų pokalbį su savimi. Kino programoje – daugybė kino kritikų įvertintų ir apdovanotų filmų iš viso pasaulio. Kino animacijos peržiūros yra nemokamos, tačiau būtina išankstinė registracija: https://bit.ly/417vfMT.

Gegužės 5 d. 21.30 val. „Apeirono“ teatre vyks Simono Nekrošiaus (Lietuva) elektroakustinis performansas savadarbiais instrumentais „Paraobjektai“. „Paraobjektai“ – tai gyvo garso pasirodymas savadarbiais instrumentais, sujungiantis netradicinius garso generacijos būdus bei principus. Performanso kūrėjas kviečia atsiriboti nuo klišinio mąstymo apie muziką, standartinių muzikos kūrybos kanonų bei patirti naują ryšį su mus supančia aplinka.

Gegužės 6 d. 10–16 val. Klaipėdos lėlių teatro edukacinio centro kiemelyje (Vežėjų g. 4) ir šiemet įsikurs „Lėlininko kiemas“. Patrauklios ir įdomios edukacijos kvies visus atrasti ir pažinti slėpiningus lėlių teatro pasaulius. Nuo 10 val. 5–10 m. vaikams vyks „Teatro kišenėje“ edukacija „Pirštų lėlės ir jų pasakėlės“. Edukacijos dalyviai, pasirinkę savo mėgstamiausią pasaką ir jos veikėją, pasigamins po vieną pirštų lėlę, įkūnijančią tą personažą, ir susikurs jo gyvenamąją erdvę – pakabinamą paveikslėlį. Pasigaminus pirštų lėles, bus kuriamas lėlių teatro pasirodymas. Edukacijos dalyvius atradimų ir patyrimų keliu ves aktorė, lėlininkė Andžela Vitauskaitė.

12 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos edukatoriai kvies į muzikines patyrimines improvizacijas, žaidimus su muzikos instrumentais, kūno, judesio, balso perkusija, burtis į vieningą „orkestrą“, pasitelkus vaizduojamąsias priemones bei pasirinktus žodžius, kurti įvairių muzikos stilių dainas. Edukacija „Muzikinės improvizacijos ir meno žaismas“ yra nemokama, tačiau taip pat būtina išankstinė registracija el. p. leliuedukacija@gmail.com.

14 val. 9–15 m. dalyviai laukiami edukacijoje „Komiksų ir veikėjo kūrimo dirbtuvės“. Edukacijos metu knygų iliustruotoja bei komiksų kūrėja Greta Alice vaikams trumpai papasakos apie komiksų atsiradimo istoriją, pagrindinius komiksų kūrimo principus, veikėjų dizaino subtilybes, atskleis paslapčių, kaip net patį rimčiausią nutikimą paversti juokinga istorija, gyvai iliustruodama pristatys skirtingus komiksų stilius bei pakvies pasitelkti burtus ir visiems kartu sukurti… netikėtą veikėją!

16 val. mokyklinio amžiaus vaikai bus kviečiami į 2 val. trukmės antigravitacinį eksperimentą – kūrybines scenarijaus ir lėlių dirbtuves „Kopūstgalvio cirkas“! Tai – atvira „Psilikono teatro“ vaizdo laboratorija, kur kiekvienas užsukęs gali atlikti akrobatikos ir kitus labai pavojingus cirko pratimus visiškai saugiai: treniruodami miniatiūrines silikono lėles, kurių atliekami cirko numeriai tampa matomi dideliame ekrane.

Susitikti Teatro aikštėje gegužės 6 d. 18 val. kvies Klaipėdos lėlių teatro lauko reginys „Apie žuvis ir žmones“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Lėlių teatro festivalis rodys ir filmus

Antradienį Klaipėdoje prasidėjo visą šią savaitę truksiantis tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Šiemet festivalio programoje bus pristatyta 13 spektaklių ...
2023-05-02
Skaityti daugiau

НОВОСТИ

Кукол дергают за нитки

Кукольный театр в представлении обывателя – этакий «Теремок» на разные лады. Но мало кто знает, что там дают и серьезные ...
2023-05-01
Skaityti daugiau

Kultūra

„Materia Magica“ - spektakliai suaugusiems

Jau kitą savaitę, gegužės 2–7 d., Klaipėdoje vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Nors neretai lėlių teatras vis dar ...
2023-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This