Šv. Jono bažnyčios atkūrimas užstrigo biurokratiniuose gniaužtuose

Politika

Klaipėdietis parlamentaras Audrius Petrošius užregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo siekia panaikinti 2020 m. Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimo projektui suteiktą valstybei svarbaus projekto statusą.

Anot pranešimo, tokia iniciatyva kilo dėl to, kad Klaipėdos savivaldybės administracija susidūrė su biurokratiniais iššūkiais, kai projektui formaliai neatitinkant valstybei svarbaus projektui keliamų sąlygų nei Vyriausybė, nei pati administracija negali užtikrinti projekto tęstinumo.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Minėtasis statusas buvo suteiktas Seimo nutarimu, neatsižvelgiant į Seimo kanceliarijos Teisės departamento neigiamas išvadas, kuriose buvo akcentuojama, kad projektas neatitiko galiojančių teisės aktų reikalavimų. 2022 m. ieškant sprendimų susidariusiai situacijai Teisės departamentas pakartojo, kad ankstesnis nutarimas priimtas „nesant tam teisinio pagrindo, tokio pagrindo neturi ir šiuo metu, o jo nuostatos „pripažinti Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimo Klaipėdoje projektą svarbiu valstybei projektu“ yra deklaratyvios, neatitinkančios nei tuo metu galiojusių, nei šiuo metu galiojančių teisės aktų ir negalinčios sukelti teisinių pasekmių subjektams“. Įprastai šis statusas suteikiamas Vyriausybės nutarimu.

„Klaipėdos savivaldybės administracija ketina organizuoti detalaus plano pakeitimus, reikalingus atlikus archeologinius tyrinėjimus. Šiandien jie to daryti negali, nes valstybei svarbių projektų korekcijų iniciatyvos teisė priklauso Vyriausybei, tačiau, kadangi anksčiau suteiktas statusas, nesant tam teisinio pagrindo, Vyriausybė taip pat neturi juridinio pagrindo pradėti ir tęsti procedūras. Situacija įstrigusi užburtame rate, o mūsų siekis – padėti pagrindus sėkmingam Šv. Jono bažnyčios su bokštu atstatymui“, − aiškina A. Petrošius.

Pasak Seimo nario, Šv. Jono bažnyčios su bokštu atstatymas yra ypatingos reikšmės ne tik miestiečiams, bet ir visai Lietuvai ir šiuo pasiūlymu nesiekiama sumenkinti jo svarbos, tačiau „labai svarbu biurokratiniais nutarimais neužkirsti kelio realiam projekto įgyvendinimui”.

„Esu tikras, kad vėlesnėje stadijoje Klaipėdos miesto savivaldybė iš naujo kreipsis dėl svarbaus valstybei objekto statuso suteikimo. Tačiau šį kartą ne į Seimą, o į Vyriausybę ir laikantis galiojančių teisės aktų reikalavimų. Be jokios abejonės, tai ne tik Klaipėdai, bet ir valstybei svarbus objektas“, − cituojamas A. Petrošius.

6 Comments

  1. V ir Gis

    Smagu kai pagonys okupantams bažnyčias stato.

    Reply
  2. Kam

    Procentaliai kiek klaipėdiečių yra protestantai? Kaip puošmena, bažnyčios atstatymas Klaipėdai yra prabanga. Atstatytų seną gatvių tinklą, atstatytų keltą senųjų pastatų ir viskas.
    Dabar tampo tą bažnyčios atstatymo projektą metai iš metų.

    Reply
    • Rūpi bažnyčios atstatymas

      Kiek protestantų yra Klaipėdoje? O kiek protestantų yra Vokietijoje, ar ne 20 milijonų. Vokiečių turistai šimtais atvyksta į Klaipėdą kruiziniais laivais. ( Įdomu būtų sužinoti kiek vokiečių turistų aplanko Klaipėdą per metus). Jonų bažnyčia, galėtų būti traukos centras ne tik tikintiesiems, bet ir visai Klaipėdos miesto bendruomenei. Matau paralelę: Pranciškonų vienuolių nuveikti darbai Klaipėdoje. Bažnyčia, onkologijos centras. Įvairūs kultūriniai renginiai, koncertai globojami Pranciškonų vienuolių. Kodėl pavyzdžiui atstatytoje Jonų bažnyčioje negalėtų vykti vargonų koncertai? Įdomu ką apie tai pasakytų pavyzdžiui Alvidas Remesa – kompozitorius, vargonininkas.

  3. Svarbiausi valdininkai

    O PASTAS, tai ramiai ramiai GRIUNA…..

    Reply
    • Vėliau

      kai sugrius paštas bus atstatytas.Dabar ką nors daryti nėra prasmės, nes negalima skirti pinigų, įsisi savinti, nes griuvimas dar nepsiekė tokio lygio, kad būtų galima skirti sumą vertą būti įsisavintą.

  4. Anonimas

    Svarbesnis pilies su piliaviete atstatymas. Pabaikim pradėtus darbus, o ne pradėkim daugybę ir jų neužbaikim…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This