Naujoji poliklinika: projektas, pakibęs tarp žemės ir dangaus

Sveikata

Vytautas Paulius Rasokaitis, lsveikata.lt
2023-04-30

Komentarų: 3

„Jaučiamės pakibę tarp dangaus ir žemės: naujo poliklinikos pastato vis nėra, o į esamą investuoti nenaudinga“, – sako Jūrininkų sveikatos priežiūros centro direktorius Saulius Dabravalskis, vis laukiantis kada gi jų įstaigai bus pastatytas naujas pastatas.

Klaipėdiečių „šimtmečio statybomis“ jau pradėtas krikštyti projektas iki šiol yra dar tik statybų rangovų paieškos stadijoje. Klaipėdos savivaldybei iš naujo paskelbus viešojo pirkimo konkursą dėl Jūrininkų sveikatos priežiūros centro statybos sklype Birutės g. 5 potencialių rangovų pasiūlymų bus laukiama daugiau nei mėnesį.

Dar prieš ketverius metus, įvykus architektūriniam konkursui, buvo išrinktas konkurso nugalėtojas – MB „Mes architektai” (architektas Dovydas Čipkus), su kuriuo buvo pasirašyta paslaugų sutartis.

Įsikūrę bendrabučio pastate

Apie Jūrininkų sveikatos priežiūros centro naują pastatą kalbėti ir svarstyti imtasi dar 2017-aisiais, kai prie šios įstaigos buvo prijungta Klaipėdos stomatologinė poliklinika. Tuo metu tiek dideliam personalo narių skaičiui, tiek ir keliasdešimčiai tūkstančių prie poliklinikos prisirašiusių pacientų buvo reikalingas naujas, patogiai įrengtas pastatas.

„Jau daugiau kaip dvidešimt metų šeimos medicinos paslaugas Jūrininkų sveikatos priežiūros centras teikia bendrabučio tipo pastate. Kad išlaikytume teikiamų paslaugų kokybę, turime nuolat ieškoti vienokių ar kitokių sprendimų. Tai verčia mus tobulėti, augti, būti išradingiems“, – sako S. Dabravalskis, paklaustas, kokią įtaką paslaugų kokybei turi vis nepastatomas naujas poliklinikos pastatas.

Įstaigos vadovas pripažįsta, jog bendrabučio tipo pastatas, be abejonės, nekelia pasitikėjimo nei naujai norintiems prisirašyti pacientams, nei kviečiamiems dirbti gydytojams.

„Bendrabučio tipo, nenaujas pastatas, nuolatinės vienokio ar kitokio pobūdžio techninės avarijos, aukščiau gyvenantys kaimynai taip pat nepagaili staigmenų…“, – kasdienes poliklinikos gyvenimo realijas įvardija direktorius.

„Atviros Klaipėdos” archyvo nuotr.

Pasak jo, laukiant naujos poliklinikos statybos investuoti į esamą infrastruktūrą ekonomiškai nenaudinga: „Taip ir jaučiamės pakibę tarp dangaus ir žemės: naujo poliklinikos pastato vis nėra, į esamą investuoti nenaudinga. Kad būtume patrauklūs pacientams, turime labai pasistengti, nes konkurencija tarp šeimos medicinos paslaugas teikiančių gydymo įstaigų vis auga.“

Rangovas neatitiko reikalavimų

Dabar jau buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis teigia, jog Jūrininkų poliklinikos projektas perėjo į įgyvendinimo fazę.

„Šiuo metu svarbu užtikrinti, kad sėkmingai būtų įvykdytos viešųjų pirkimų procedūros. Projektą numatoma finansuoti ir ES lėšomis, siekiama subalansuoti finansinius srautus. Šiais metais planuojama pasirašyti sutartį su rangovu bei pradėti darbus“, – tikino A. Dobranskis.

Dar prieš ketverius metus, įvykus architektūriniam konkursui, buvo išrinktas konkurso nugalėtojas – MB „Mes architektai” (architektas Dovydas Čipkus), su kuriuo, pasak savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, buvo pasirašyta paslaugų sutartis. Projekto ekspertizė gauta – 2022 m. gegužės 27 d., o statybos leidimas – 2022 m. rugpjūčio 21 d.

Kaip tvirtina pašnekovas, pailgėjusią projektavimo darbų trukmę lėmė atsiradę nauji reikalavimai jau pasirašius sutartį.

„Dėl COVID-19 iškilo poreikis karščiavimo klinikai, kuri buvo integruota į šį projektą. Tam reikėjo keisti techninę užduotį bei perplanuoti ir kitas patalpas. Taip pat iškilo poreikis iš žemės sklypo Birutės g. 5, Klaipėdoje, iškelti buitinių nuotekų tinklus, aptarnaujančius pastatus, esančius žemės sklype Bijūnų g. 17, kuriuos patikėjimo teise valdo Klaipėdos universitetas. Tam buvo parengtas atskiras techninis projektas“, – su tuomet vykusiais procesais supažindino A. Dobranskis.

Vėliau, rangos darbų konkursas paskelbtas pernai rugpjūčio mėn. pabaigoje. Kaip pasakojo buvęs administracijos direktoriaus pavaduotojas, vokai atplėšti šių metų sausio 7 d. ir paaiškėjo tai, jog tiekėjas, pasiūlęs mažiausią kainą, neatitiko kvalifikacinių reikalavimų.

„Kitas pasiūlymas ženkliai viršijo suplanuotas lėšas, todėl buvo nuspręsta konkursą nutraukti ir skelbti iš naujo“, – tikslino A.Dobranskis.

Jo nuomone, tai pakankamai sudėtingas projektas.

„Projekto sėkmingas įgyvendinimas didele dalimi priklauso nuo techninio projekto kokybės. Kuo geriau jis parengtas, tuo sklandžiau vyksta rangos darbai. Projekto įgyvendinimo trukmę daugiausiai lėmė techninio pobūdžio problemos, kurias reikėjo spręsti projektavimo eigoje, bet ne politiniai sprendimai“, – pokalbį užbaigdamas sakė A. Dobranskis.

Neprarandantys tikėjimo

Pasiteiravus, ar poliklinikos personalas dar turi kantrybės laukti, kol galės persikelti į naujas patalpas, S. Dabravalskis patikina: „Turime svajonę, tikime ja, kad ir kaip kartais sunku – neprarandame vilties. Manome, kad Klaipėdos miestui reikalingas stiprus viešasis sektorius, teikiantis šeimos medicinos paslaugas, tai įrodėme ir pandemijos metu nuolat teikdami miestiečiams asmens sveikatos priežiūros paslaugas, įkurdami vakcinacijos centrą ir organizuodami jo veiklą. Tikime, kad po mėnesio, įvykus viešojo pirkimo konkursui, ledai pajudės.“

Saulius Dabravalskis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Visgi, nori nenori, dažnam klaipėdiečiui kyla klausimas: kokios galimos priežastys, lėmusios taip ilgai užtrukusį projektą ir iki šiol neprasidėjusias statybas?

„Manau, kad visi turime pagalvoti, ką galime padaryti šiandien, kad šis projektas įgautų vis didesnį pagreitį“, – optimistine gaida pokalbį baigia Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojas S. Dabravalskis.

KOMENTARAS

Arvydas Vaitkus, Klaipėdos meras 

Nuodugniai išsiaiškinsiu, kas buvo daroma, kad ši poliklinika, numatyta Birutės gatvėje, būtų pastatyta. Kodėl tas procesas neįvyko? Buvo kalbama apie tai, jog brangsta statybinės medžiagos, kad projektas išbrango nuo kažkada svarstytų 2-3 mln. eurų iki 10 mln. eurų. Po to girdėjau kalbų, kad 10 mln. eurų gali neužtekti, gali kainuoti vos ne dvigubai – 20 mln. eurų.

Pats prieš porą metų lankiausi Jūrininkų poliklinikoje dėl profilaktinio patikrinimo. Pačios patalpos kaip ir atrodė tvarkingos, tačiau puikiai suprantu, kad turint už lango XXI a. ir siekiant gerinti pirminių paslaugų teikimą, reikėtų kalbėti apie naują kokybę ir suteikiant žmonėms galimybes tiek patekti, tiek būti aptarnautiems pagal šiandienes technologijas ir šiandienes medicinos personalo kompetencijas. Daugiau turbūt galėčiau atsakyti į klausimus, kokia strategija turi būti sveikatos sistemoje. Manau, kad tokios strategijos nėra. O neturint strategijos kalbėti apie vieno arba kito objekto statybą, manau, reikia atsargiai. Norėčiau išgirsti ne tik administracijos darbuotojų, bet ir šių sveikatos priežiūros įstaigų vadovų nuomonę ir nuostatas, kaip jie vertina situaciją. Tik tada priiminėti galutinius sprendimus.

3 Comments

  1. Ignas

    Labai gerai, kad meras žiūri plačiau. Reikia išklausyti visų nuomones, iš kur tas poreikis, kokios alternatyvos. Privatus sektorius tvarkosi greičiau, efektyviau, dėmesys pacientui ten aukštesnio lygio nei valdiškoj įstaigoj, kur prikurta bele kiek nereikalingų etatų ir pan. Kad tik nebūtų čia dar vienas projektas kažkam įsisavinti milijonus

    Reply
  2. Klausimas Merui

    Kodel nepasidomejo kai buvo 4 metus tarybos nariu?

    Reply
  3. Spėju

    Mokykla Nr. 2- pabrangs dvigubai, jos atidarymas prognozuoju kokiais 2030-aisiais.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This