Centralizuota šiluma: neigiama tendencija tarp didmiesčių ir vėl fiksuojama tik Klaipėdoje

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje, vis dar tebetęsiančioje šildymo sezoną, jau antrą mėnesį iš eilės fiksuojama išskirtinė situacija tarp didmiesčio šilumos tiekimo įmonių. Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje gyventojai už centralizuotai tiekiamą šilumą gegužę mokės mažiau nei pernai tuo pačiu metu, o Klaipėdoje ji bus 7 proc. brangesnė nei 2022-ųjų gegužę.

AB „Klaipėdos energijos” valdyba gegužei nustatė 6,19 ct/kWh tarifą – 7 proc. didesnį nei tą patį 2022-ųjų mėnesį.

„Atvira Klaipėda” prieš mėnesį rašė, kad uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos” valdyba balandžiui buvo nustatė 6,91 ct/kWh centralizuotai tiekiamos šilumos tarifą. Lyginant su 2022-ųjų balandžiu, kai rinkos jau buvo pradėjusios jausti Rusijos sukelto karo pasekmes, jis buvo 12,35 proc. didesnis. Tuo metu visuose kituose didmiesčiuose balandį fiksuota priešinga tendencija – Vilniuje tarifas per metus sumažėjo nuo 9,69 iki 7,56 ct/kWh, Kaune – nuo 5,69 iki 5,62, Šiauliuose – nuo 7,18 iki 5,76, Panevėžyje – nuo 8,26 iki 6,5.

Tas pat nutiko ir gegužę. AB „Klaipėdos energijos” valdyba jai nustatė 6,19 ct/kWh tarifą – 7 proc. didesnį nei tą patį 2022-ųjų mėnesį. Tuo metu vilniečiams tarifas lyginant su praėjusiais metais mažėja net 35 proc. – nuo 9,79 iki 6,34 ct/kWh, lygiai tiek pat jis sumažėjo ir Šiauliuose – nuo 8,06 iki 5,23 ct/kWh. Panevėžyje irgi fiksuojamas nemenkas tarifo sumažėjimas – nuo 8,76 iki 6,35 ct/kWh (27,5 proc.). Kaune šiluma per metus atpigo 7,5 proc. – nuo 5,53 iki 5,11 ct/kWh.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba skelbia, kad ​gegužę vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje yra 6,51 ct/kWh. „Klaipėdos energijos” tarifas yra penktoje vietoje tarp mažiausiųjų.

Be to, visuose kituose didmiesčiuose jau senokai yra baigtas ir šildymo sezonas, tad jų gyventojai šilumą naudoja tik gyvatukams ir karštam vandeniui ruošti. Anksčiausiai šildymo sezoną – balandžio 11-ąją – baigė Vilnius, po poros dienų tai padarė Kaunas ir Panevėžys, Šiauliuose atitinkamas Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas sezoną užbaigė nuo balandžio 19-osios.

Tuo metu Klaipėdoje šildymo sezono užbaigimo klausimą kadenciją baiginėjusi valdžia paliko naujajai. Tačiau ir pastaroji vis dar nesiryžta pasirašyti atitinkamą įsakymą. Balandžio 25-ąją savivaldybė pranešė, kad šildymo sezonas bus tęsiamas „atsižvelgus į nepalankias oro prognozes”.

„Anot sinoptikų, artimiausiomis dienomis išsilaikys vėsūs ir lietingi orai, o oro temperatūra dieną nepakils aukščiau 12 laipsnių. Pabaigus šildymo sezoną ir nutraukus biudžetinių įstaigų šildymą būtų sudėtinga užtikrinti higienos normos reikalavimų įgyvendinimą Klaipėdos ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo bei socialinių paslaugų įstaigose”, – tada rašė savivaldybė ir priminė, kad gyventojai patys gali namo gyventojų balsų dauguma nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pabaigos, nepažeidžiant higienos normų reikalavimų.

Šildymo sezono pabaiga Klaipėdoje

2001 m. – balandžio 24 d.

2002 m. – balandžio 12 d.

2003 m. – balandžio 18 d.

2004 m. – balandžio 19 d.

2005 m. – balandžio 18 d.

2006 m. – balandžio 25 d.

2007 m. – balandžio 16 d.

2008 m. – balandžio 24 d.

2009 m. – balandžio 14 d.

2010 m. – balandžio 26 d.

2011 m. – balandžio 21 d.

2012 m. – balandžio 20 d.

2013 m. – balandžio 22 d.

2014 m. – balandžio 18 d.

2015 m. – balandžio 24 d.

2016 m. – balandžio 14 d.

2017 m. – gegužės 5 d.

2018 m. – balandžio 11 d.

2019 m. – balandžio 19 d.

2020 m. – balandžio 30 d.

2021 m. – gegužės 3 d. 

2022 m. – gegužės 5 d.

19 Comments

  1. daugiavaikė mama

    labai šalta,palikite šildymą

    Reply
  2. Aura

    Žiauru, šildome laukus , kad būtų pliusinė temperatūra, su atvirais langais. Susidaro įspūdis , kad už šildymą moka ne gyventojai , o savivaldybė su šilumos tinklais. Dar nemačiau nei vieno sušąlusio gegužės mènesį, jei kam šalta tai pečiukais šildykytės .

    Reply
    • Kas trukdo atsijungti?

      Taigi kas trukdo atsijungti namui? Tik verkti mokame. O lauke nėra šilta, su mažais vaikais be šildymo būtų liuūdnoka.

    • ne mūsų darbas,,atsijungti''

      O tai nuo kada reikia eiti per namą,rinkti parašus,ar gyventojų tai darbas,baikit juokinti,šildykite iki rudens,bus lengviau,nes įjungti neskubėdavo…

    • Jūsų darbas rūpintis savo butu!

      Jūs sovietikas , kuris laukia valdžios sprendimų ar žmogus , gyvenantis daugiabutyje ir žinantis savo teises bei pareigas ? Daugiabutyje VISADA ir daugeliu klausimu reikia klausti kitų savininkų nuomonės . Nežinote ? Švieskitės neaimanavęs. Lauke naktį minusas , o jums ” karšta ” ? Tai gal čia jūsų bėda ? Kaimynai gal patenkinti. Nusibodo tie inkštimai pavasarį ir rudenį . Man patinka , jog dar neatjungė šildymą . Žmonės serga įvairiomis ligomis , vaiksi maži , butai be saulės , kampiniai ir t.t.

  3. Aura

    Žiauru, laukus šildome su atidarytais langais , susidaro įspūdis , kad už šildymą moka savivaldybė, ir šilumos tinklai, o ne mes gyventojai. Atviros patyčios iš gyventojų.

    Reply
    • Anonimas

      Gal į termometrą pasižiūrėk, perkaitusi galva.

  4. skaitytojas

    Šildykite iki joninių laužų,tada gal atšils,dabar visoj Lietuvoj ir vaikai,ir seneliai,visi patenkinti, jokio šalčio,jokių aukštų kainų nebus už šildymą,o Klaipėda kaip klounė,visi iš jos juokiasi.bendrai niekas netiki,kai pasakai,kad dar šildo

    Reply
    • Andrius

      Manau galite perspjauti patys save. Tęskite šildymą iki sekančio rudens ir išjunginėti nereikės. Gyventojai kantrūs, vasarą pakentės.

  5. Mindaugas

    Savivaldybės koridoriuose teko girdėti, kad planuoja šildyti iki gegužės 23, Šilumos tinklai nori dividentus išsimokėti tai reik nulupt iš žmonių

    Reply
  6. jjo

    indaplove kokiu reta, Klaipedoje net druska netirpsta

    Reply
  7. Cha

    Ar čia komentatoriai skaityti nemoka, ar žurnaliztas tyčia smegenis pudrina? 🙂 Klaipėdoje gegužę šilumos yra trečia pagal pigumą tarp LT didmiesčių. Aukso viduriukas. Kažkam nepatinka? Tai važiuokit gyventi į Kauną, ten šildymas visą žiemą pigiausias ir dar krabų lazdelių nemokamai duoda :))))

    Reply
  8. Stanislava

    Gerai , kad neatjunge šildymo, o žiūrėjo į oro prognoze. Visada gegužės pirma savaite yra šalta, vėjuota. Juk koks namas nori , gali atsijungti, o ne bambėti . Tokiu oru atjungus mokyklas , darželius , ligonines butų blogai. Mūsų namo daugiausiai butų langai į šiaurę, todėl Aciu merui, kuris toks supratingas.

    Reply
  9. K v a i l y s

    O žmonės ėjo balsuoti su viltimi kad bus geriau,bet pasirodo dar didesnius vagis išrinko:))

    Reply
    • Antanas

      Jau nuo pirmų dienų g
      ėda tokiai savivaldybiai,visur šilta,o mes šąlam.Užtat laivelį nukėlėm,yra kuom didžiuotis

  10. Algis

    Kokiem buti besmegeniam,kad dar palikti sildyma.Kas tokius gerbs

    Reply
    • Anonimas

      Vietoje verkšlenimo paskambink būsto administratoriui ir paprašyk maksimaliai sumažinti šildymą. Pasižiūrėk į termometrą ir pamatysi, jog jau daugiau, nei savaitę vidutinė temperatūra +7-8 °. Aišku, jei tavo langai į pietų pusę, tuomet dėl šilumos nekvailink savęs ir kitų.

  11. Ekonomistas

    Ne tik Klaipėdoje, bet ir Kretingoje šiluma labai brangi, matosi, kad ne tie žmonės vadovauja šilumos tinklams.

    Reply
    • daugiabučio gyventojas

      Šilumos tinklai žiauriai sukčiauja. Panagrinėkite daugiabučiui namui pateiktą privalomą informaciją ir pamatysite koks vyksta sukčiavimas.
      Galima pasakyti tik AČIŪ, kad nenutraukė šildymą: naktys šaltos, o dienos temperatūra taip pat žema, ledinis vėjas.
      Reguliuoti šilumos sistemą privalo šilumos ir karšto vandens namo sistemos prižiūrėtojas, kurism kiekvieną mėnesį mokate.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Klaipėda tęs šildymo sezoną

Vilniui paskelbus apie šildymo sezono pabaigą, Klaipėda šią savaitę dar planuoja šildyti gyventojų namus ir valstybines įstaigas. Kaip Eltą informavo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This