Naujoji mokykla gali tapti ir verslo įkaite

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

Ketvirtadienį Senvagės gatvėje statomoje mokykloje apsilankęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus neslėpė, kad ima pyktis matant nemažai jam sunkiai suvokiamų ir itin prabangių sprendimų, bet pripažino, jog to pakeisti jau nebegalima ir svarbiausia dabar kuo greičiau užbaigti darbus. Nors statybininkai tikina, kad jiems apleisti objektą iki rugsėjo yra realu, tačiau, pasak miesto vadovo, jei čia nepradės dirbti du-tris kartus daugiau žmonių, tai yra tik tuščios kalbos.

A. Vaitkaus vizito metu paaiškėjo ir aplinkybė, kad net ir baigus darbus taip, kaip norima, mokyklos atidavimas eksploatacijon gali priklausyti nuo šalia daugiabučius statančių verslininkų malonės.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Vaikščiodamas po statybvietę meras neslėpė nusivylimo daugeliu sprendimų. Pasak jo, vien jau pačio sklypo, per kurį nutiesta gatvė į būsimą gyvenamąjį kvartalą, o dėl to suprojektuoti du atskiri mokyklos korpusai, jungiami galerijos, pasirinkimo aplinkybes galiausiai turėtų išnagrinėti specialios tarnybos.

A. Vaitkui nemažai patalpų atrodė per tamsios, jų aukštis – per žemas. Apželdintas stogas ir kiti brangūs sprendimai, anot mero, neturėjo būti planuojami, kai mieste apie trečdalis mokyklų turi kovoti su pelėsiu. Meras atkreipė dėmesį ir į itin didelį įvažiavimo bei šaligatvio nuolydį, kuris gali kelti saugumo problemą.

„Projektuotojai yra dveji, visi spaudoje supranta tik apie vienus. Vieni tai mes, kurie parengėme techninį projektą, toliau yra rangovas, kuris samdo tikslinti techninį projektą rengiant darbo projektą. Techninis projektas yra tik sąmatos paskaičiavimui, konkurso organizavimui. Jis net neskirtas statybai”, – reagavo vienas iš mokyklos architektų Gintaras Čičiurka į mero pasakymą, kad jis jau girdėjo daug „gerų žodžių” apie projektuotojus, nes pasirašyta jau „40 sutarties pakeitimų”.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad iki šiol yra paviešinta 38 papildomų susitarimų su statybų rangovu UAB „Versina”. Pagal paskutinį statyba pabrango nuo 18 373 362 iki 18 490 814 Eur. 2019 m. birželį su UAB „Versina“ pasirašytos rangos sutarties vertė siekė 10,9 milijono Eur.

Tuo metu bendrovės direktoriaus pavaduotojas Evaldas Jurkonis neslėpė, kad tokių susitarimų dar bus. Pirmiausia esą dėl pasikeitusių medžiagų kainų.

Pasak šį projektą kuruojančio Savivaldybės administracijos vyriausiojo patarėjo Gintaro Dovidaičio, šiuo metu vieno kvadratinio metro statybos kaina čia siekia 2070 eurų.

„Puikiai suprantat – arba pradeda rugsėjo pirmą, arba klausimas vėliau jau yra labai sudėtingas”, – apie poreikį užbaigti statybos darbus dar vasarą sakė A. Vaitkus.

„Dėsime visas pastangas”, – žadėjo E. Jurkonis, bet kartu pripažino, jog yra sudėtinga su žmonėmis, nes „atlyginimų yra labai didelė amplitudė, skirtumas tarp rinkoje ir skaičiavimų”.

Anot jo, samdomi ir subrangovai, esą vienu metu kasdien dirba 60-70 žmonių.

„Reikia, kad fasadų mediena laiku ateitų. Kad dar sykį nepavestų įrengimų tiekėjai, nes pagal planus juos jau turėjome sumontuoti, bet prieš dvi savaites pareiškė, kad bus tik gegužę”, – galimus kitus trukdžius dar įvardijo E. Jurkonis.

G. Čičiurka savo ruožtu pabrėžė, kad skubėjimas paskutinėm minutėm paprastai turi įtakos apdailos kokybei.

„Baisu, kad nenukentėtų kokybė, bet rangovas turėtų tai užtikrinti”, – sakė architektas.

Pasak E. Jurkonio, šiuo metu darbų yra atlikta už maždaug 3/4 visos sumos.

Savo ruožtu G. Dovidaitis pripažino, kad egzistuoja dar vienas faktorius, kuris gali tapti kliūtimi siekiant gauti valstybinės komisijos leidimą eksploatuoti mokyklą. Pasak jo, mokyklos lietaus nuotekų tinklai turi būti pajungti į šalia statomo „Danės kranto” kvartalo tinklus, kuriai jau toks vanduo ištekėtų į Dangę.

„Be nuotekų tinklų būtų sunku priduoti, nes neturėsime, į ką lietaus nuotekų nuvesti. Čia kelis kartus keitėsi terminas, šiandien, kuris yra užfiksuotas susitarime su investuotoju, yra rugpjūčio 1 diena”, – sakė G. Dovidaitis.

„Mes atskirai pasikalbėsime su investuotojų atstovu”, – reaguodamas į tai žadėjo A. Vaitkus.

Po susitikimo paklaustas, ar tiki, kad mokykla duris atvers rugsėjį, meras teigė, jog jei čia nepradės dirbti du-tris kartus daugiau statybininkų, šis terminas yra tik tuščios kalbos. 

Kovo pabaigoje Klaipėdos miesto tarybai tvirtinant ateinančių mokslo metų klasių skaičių Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė aiškino, kad sprendimo projektas parengtas pagal tai, „kiek fiziškai yra patalpų dabar” – t.y. priėmimas į statomą mokyklą, kuri taps Tauralaukio progimnazija, dar nenumatytas.

L. Prižgintienės tada teigė, jei bus tikrai žinoma, jog naujoji mokykla atsidarys rugsėjį, birželį Tarybai bus teikiamas atitinkamas sprendimo projektas, bus pradėta ir mokytojų kolektyvo komplektacija.

„Persikėlimas jau prasidėjus mokslo metams būtų labai sudėtingas”, – neslėpė A. Vaitkus. 

Ketvirtadienio vakarą paskelbtame įraše savo paskyroje „Facebook” tinkle meras pareiškė, kad „Senvagės mokykla įeis į istoriją kaip didžiausias Klaipėdoje piktybiškos nekompetencijos ir nusikalstamo klaipėdiečių pinigų švaistymo pavyzdys”.

„Privalome pažadėti visų pirma sau, kad ateityje prieš pradedant vien jau galvoti apie tokio mąsto projektus tinkamai įsivertinsime jų suvaldymo galimybes ir atsakingų asmenų „kompetencijas”, – rašo A. Vaitkus.

22 Comments

  1. Klaipėdos gyventojas

    p. Vaitkus galėtų rimčiau paauklėti grubliauską už buvusius darbelius. Vien pažiūrėjus į buvusio mero veidą ir neūkiškumą, koktu darosi. Bjauru, ką jis pridarė Klaipėdai per savo neūkiškumą. Pavydas ima žiūrint į Kauną ir gerbiamo mero Matijošaičio pastangas kurti geresnį Kauną ir duodant per kepurę Vilniui. Gerb. Vaitkau, imkite pavyzdį ne iš dainorėlio, o iš gerb. Matijošaičio, nepatingėkite konsultuotis.

    Reply
  2. Viola da Gamba

    Man tai įdomu kaip į tokią vietą – kas nebuvote, nueikite pasižiūrėti, kiekvieną rytą apie 600 automobilių atveš 650 moksleivių vienu metu ??? Nu, tai bus įdomu ir ypač linksma prieš mokyklą, šalia mokyklos gyvenantiems… Bus blogiau nei šalia oro uosto :)))

    Reply
  3. Padėka

    „Ačiū” Grubliauskas, budinams ir visai buvusiai šutvei už gėdingą lapą miesto istorijoje. Dar kviestis niekšus į koaliciją…

    Reply
  4. siaips

    A. Vaitkui nemažai patalpų atrodė per tamsios, jų aukštis – per žemas. O koks turėtu būti mere/architekte/ statybos projekto vadove / statybos projekto eksperte / statybos darbu vadove? statybos technines prieziuros specialiste ? Šiame „atrodo“ A. Vaitkui kompetenciją apie statinius tik šypsni sukelia o tiksliau tame „per žemas“ gyvas politinis šantažiukas. O architekto Gintaro Čičiurkos ciniškas komentaras „Techninis projektas yra tik sąmatos paskaičiavimui, konkurso organizavimui. Jis net neskirtas statybai” yra žemiau kritikos, tiesiog ponui architektui noris pasiūlyti paskaityti statybos įstatymą ir surasti jame paprasta minti „darbo projektas rengiamas įvykdyti techninio projekto tikslus“ o ne savivaldos valdininkams kompetentingai pasakoti koks šiandien rytas buvo gražus ir tuo pačiu metu daryti projekto pakeitimus kad vėliau miestiečiu – mokesčiu mokėtoju sąskaitą kažką „įdomaus“ sugalvoti. Ir šiaip jei jau daro pakeitimus tai kaip ir projekto ekspertize turėtu būti. Ir rezume apie pono statybos vadovo E Jurkonio dejone „Reikia, kad fasadų mediena laiku ateitų. Kad dar sykį nepavestų įrengimų tiekėjai“ lik sis ponas versle pirma diena ir lik žvejys su auksine žuvelę begyvenąs ir jo norai „lydekai paliepus“ lik stebuklas turi atsirasti čia ir dabar o ne galvojant truputi iš anksčiau. Šiaip sis straipsnis apie gamybini susirinkima parodo didele kompetencija, tiek savivaldos tiek…….

    Reply
  5. Būtų smagi

    vietinė TV laida. Pasodinti budiną neniški grubliauska projektuotojus ir statybininkus – miestiečiai užduoda viešai jiems klausimus dėl šios mokyklos. O po to į šikną ir lauk iš miesto tarybos. Pradžiai.

    Reply
  6. Romualdas

    Laikas kviesti prokurorą kartais tai labai geras ktalizatorius darbams pagy inti ir apetitui sumažintį.

    Reply
  7. plius minus

    Kritikuoti lengviau , nei pačiam ką nors padaryti. Šitas projektas įeis į istoriją ir gerai kad išskirtinis. O statybų valdymas ir suvaldymas jau kitas kl. Savivaldybė tam turi samdyti profesiuonalus, arba steigti įmonę su gerais atlyginimais, kur profesionalai vestų jos objektų statybą. O dabar KKT su superiniais max atlyginimais rinkliavas renka, Klaipėda ID net neaišku ką daro……

    Reply
  8. Tauralaukiškis

    Gerb. Mere, jei ieškote kaltų dėl pasirinkto projekto, tai pasikvieskite viešojo konkurso komisiją ir ją nubauskite. Ji atrinko šį projektą. Tačiau dabar nereiktų žvalgutis atgal, bet pasiraitojus rankoves, užbaikri mokyklos statybą.

    Reply
    • Pagarba ponui merui Vaitkui

      kuris ” kaltų ” neieško , bet konstatuoja faktą ir daro išvadas ___Senvagės mokykla įeis į istoriją kaip didžiausias Klaipėdoje piktybiškos nekompetencijos ir nusikalstamo klaipėdiečių pinigų švaistymo pavyzdys”.

      „Privalome pažadėti visų pirma sau, kad ateityje prieš pradedant vien jau galvoti apie tokio mąsto projektus tinkamai įsivertinsime jų suvaldymo galimybes ir atsakingų asmenų „kompetencijas”, – rašo A. Vaitkus.

  9. Anonimas

    Nebalsavau už Vaitkų, nejaučiu simpatijos ir nepatinka jo chebrytė (Dambrauskas, Tuma, Raugele), tačiau šiuo konkrečiu atveju visiškai sutinku.

    Reply
    • O aš balsavau jau tada

      kada ponas Vaitkus kandidatavo pirmą kartą, deja …su tų pačių konservatorių palaikymu ( foto ir tekstas kur konservatorius Barbšys spaudžia ranką kandidatui Grubliauskui ) , po pirmo turo !!! ponui liberaliam Grubliauskui , miestas ir toliau ” merdėjo ” , o galėjo ponas Vaitkus meru dirbti anksčiau . Konservatoriai už rinkiminį palaikymą gavo vicemerų ( Dobranskis , Barbšys ) ir kitas pareigas .

  10. Ojojoi

    Kiek dar povandeninių bombų iškils naujam merui?

    Reply
    • tik nereikia

      taigi 4 metus dirbo miesto taryboje, tarybos kontrolės komitete ir puikiai viską žinojo, matė, bet smagiau buvo skulptūrų parką projektuoti

    • Tikrai nereikia

      o ką gali, kad ir ” matydamas ” padaryti , jei ” ką daryti ” yra sprendžiama balsavimu ? T.y daugumos , kuriai ” nematymas ” gal naudingas ? Miesto tarybos dauguma – konservatoriai du liberaliu Grubliausko komitetu ! Vėl balsų dauguma ! Matyti ir galėti yra skirtingi dalykai , o jei dar yra tokių rėkiančių ir nemąstančių rinkėjų ….kurie nesuvokia elementarių reikalų ir renka …

    • Pilietis

      Į valdžią ėjo ir turėjo žinoti kas jo laukia. Rinkėjai vertina darbą už veiklą Saldžiai kalbėti ir kitus kritikuoti – lengva, bet dirbti ir atlikti darbus, kuriais didžiuotusi žmonės retai kas sugeba. Ir tai tampa problema!

    • Piliečiui ,

      kur žvelgėte ” ne darbą ar aimanavimą ” ? Dirba ir dirba aktyviai ir ne tik kabinete ar pro kabineto langus žiūrėdamas , o pasakyti ką mano apie klaidas KURIAS REIKIA TAISYTI AR JŲ IŠVENGTI ATEITYJE , manau nėra aimanavimas .

  11. Mere

    Į statybą galima suvaryti ir 5 kartus daugiau žmonių, galima ir trim pamainom 24 val., bet jie turi mokėti dirbti ir svarbiausia, kažkas privalo mokėti darbus organizuoti. Tik tai kas matoma filmuke baisu – klondaikas šabašnikams. Nereikia jokio speco – teritorijoje užveisti šiukšlynai, kiekviena patalpa paversta statybiniu sandėliu, o jūs kalbate apie „pakalbėjimus” su verslininkais dėl nuotekų? Kaip galėjo pati savivaldybė išduoti daugiabučiams leidimus statybai pirmoje vietoje neužsitikrinus mokyklai nuotekų siurblinės? Didžiausia kaltė tai kvailam Užsakovui -savivaldybei. Ten nebėra išmanančių nei apie projektavimą nei apie statybą -vieni giminių, draugelių pataikūnai vadybininkai ir kol jūs neturite dirbančios komandos tol tokios mero su svita ekskursijos po statybas tik tuščia laiko gaišatis. Budinas, Neniškis, Dobranskis dėjo pastangas ir labai pasistengė, kad bent kiek mąstantis ir turintis savo nuomonę dingtų iš to namo. O meras be komandos tik graži miesto lėlė fotkėms. Grubliauskui tai labai tiko. Iki rugsėjo pirmos liko penki mėnesiai ir buvo teigiama, kad reikia min 4 mėn. mokyklos kolektyvui sukomplektuoti, bet jam dar net nepaskirtas biudžetas :). Savivaldybė imasi milijoninių objektų, bet tų milijonų tratinimui vadovauja mėgėjai. Čia ne nusikaltimas? Ir labai panašu, kad dar klausimas ar ta mokykla bus baigta dar ir kitais metais. Bet tai jau yra ir bus jūsų atsakomybė.

    Reply
    • Neabejingas

      Kiek galima diskutuoti! Paveiksluotis, problema lieka. Stiprinkite objekto kontrolę ir statybų priežiūrą, o ne skėsčiokit rankomis. Laikas užbaigti objektą. Mažiau dejuokite – laikas užbaigti statybą!

    • Neabejingas ? Gal prastai su teksto suvokimu ?

      Liberiai tiek pridarė , matyt buvo naudinga ? ___mokyklos lietaus nuotekų tinklai turi būti pajungti į šalia statomo „Danės kranto” kvartalo tinklus, kuriai jau toks vanduo ištekėtų į Dangę.

      „Be nuotekų tinklų būtų sunku priduoti, nes neturėsime į ką lietaus nuotekų nuvesti. Čia kelis kartus keitėsi terminas, šiandien, kuris yra užfiksuotas susitarime su investuotoju, yra rugpjūčio 1 diena”, – sakė G. Dovidaitis . ____P.S. kaip supratau ” paskubinti ” verslą reikėtų . Tik ? !!!!

    • Tik paskubinti verslą reikėtų!

      Kas ką pasakė ir kada- niekam neįdomu. Mokykla turi būti priduota laiku- laukia mokiniai . Mokyklos perpildytos. Tai miesto garbės reikalas. Tekstą suvokiame puikiai!

  12. Audrius

    Ponai statybininkai nepudrinkit smegenų , kad nežinote kada baiksite darbus ,kokiomis kainomis , bet kuris vadovas kuris yra įvedęs pramoninį , civilinį objetą į eksplotaciją žino, kad statybininkai prieš pasirašant statybos sutartį privalo pateikti viso objeko detalų darbų atlikimo grafiką su sustambintų statybos dalių sumomis, bei turimą Vykdytojo šiam objektui skiriamų darbuotojų skaičių , o prieš pradedant statybos darbus pateikti detalius grafikus Užsakovui nemažiau kaip 100 pozicijų ,išdėstant objekto statybą su įvedimu į eksplotaciją už visą laikotarpį , laiko tarpas kalendorinė savaitė . Tai ženkliai palengvintų Užsakovui atlikti savalaikę detalią statomo objekto kontrolę ir iš karto matysis projekto klaidos .

    Tai pat pas normalų įmonės ,ūkio vadovą yra punktas sutartyje už nesavalaikį darbų atlikimą čia galimai turėtų mokėti statybas atliekantis Vykdytojas už netinkamą sutarties vykdymą . Susidaro keistas įspūdis , kad galimai nėra reikiamos kvalifikacijos specialistų ar Užsakovas nesugeba nusamdyti reikiamos kvalifikacijos techninio prižiūrėtojo statybai. Pas privatininką toks cirkas nevyktų !

    Fantastikos pasaulis : vieno kvadratinio metro kaina jau 2070 eurų tai yra brangiau negu pramoninio , šaldytuvo , sandėlio , gyvenamo namo su pilna apdaila, daugiabučio , pramoninio objekto kvadratinio metro statybos savikainą ir dar pinigų trūksta . Kai matai tokius skaičius susidaro įspūdis ,kad tikriausiai reikia kažkam pastatyti auksinius tualetus ?

    Tikiu gerbiamu meru , kad statybininkams nepavyks toliau vynioti apie pirštą savivaldybės .

    Reply
  13. Karolis

    Ūkiškas meras. Grubliauskas ateitų, pasidarytų foto, ir pasidžiaugtų “kokią gražią mokyklą turės Klaipėda”. O čia žmogus mato problemas ir nekelia iliuzijų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This