Pagrindinės senamiesčio ašies atnaujinimas įstrigo biurokratijos ir ambicijų pinklėse

Miestas, Svarbu

Beveik 10 metų rengiamasi atnaujinti  Frydricho (dabar – Senasis turgus) aikštę ir jos prieigas su klaikios būklės grindiniais, ant kurių ir velnias koją nusilaužtų… Tačiau projekto parengimas vėluoja jau metus, o apie darbų pradžią galima tik svajoti.

MB „Altitudės” vizualizacija

Per pastaruosius metus Senojo turgaus aplinkoje nemažai kas pasikeitė: atnaujintas halės vidus, nugriauti laikinieji, avariniai lauko paviljonai rytinėje turgaus pusėje. Vietoje šiaurinėje pusėje buvusio sovietmečiu pastatyto kiosko iškilo į autentiškus senus pastatus panašūs namai. Kai kurių pastatų aplink Turgaus aikštę stogai ir fasadai atnaujinti su savivaldybės pagalba.

Dar 2018 m. liepą tuometinis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas patvirtino projektavimo užduotį, kurioje Turgaus aikštė su prieigomis (Šaltkalvių, Aukštoji ir Skerdėjų gatvės, lauko prekybos paviljonas Turgaus a. 5A) įvardijami kaip „pagrindinė kvartalo regeneracijos ašis, kuri gali į kvartalą pritraukti naujų pirkėjų, gyventojų, lankytojų ir kurti naujų galimybių smulkiajam verslui bei didinti senamiesčio konkurencinį pranašumą”.

Buvo rastas ir rangovas – Turgaus aikštės su prieigomis sutvarkymo pritaikant verslo, bendruomenės poreikiams, techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų sutartį Klaipėdos savivaldybė 2019 metų viduryje pasirašė su MB „Altitudės”. 

Projektas turėjo būti parengtas iki 2022 m. vasario 12 dienos. Sandorio vertė – 127,6 tūkst. eurų. Tačiau praėjus 4 mėnesiams ši suma išaugo iki 142,7 tūkst. eurų. O sutarties terminas buvo pratęstas dar dviem mėnesiams. 

2020 metų pradžioje visuomenei svarstyti buvo pateikti projektiniai pasiūlymai. Mažojoje bendrijoje „Altitudės” dirbantys jauni architektai pateikė įdomių, gana netikėtų pasiūlymų, kaip pertvarkyti Turgaus aikštę ir jos prieigas, kad šis objektas viliotų verslą, miestiečius ir turistus. 

Projektuotojų vizualizacija

Tačiau po gana audringų projektinių pasiūlymų aptarimų stojo tyla. Viešumoje nesigirdi jokių žinių apie techninio projekto rengimo sėkmes ir nesėkmes, savivaldybė nepratęsia pasibaigusios sutarties su projektuotojais.

Aurimas Baužys, MB „Altitudės” vadovas, tikisi, kad baigtas projektas į „Infostatyba” derinti ir statybos leidimui gauti bus įkeltas jau šį mėnesį. Savivaldybės pasamdyti ekspertai jau įvertino projektą, pateikė pastabas, dėl kurių projektas tikslinamas, diskutuojama. 

A. Baužys teigia, kad pirminis teikimas derinti projektą jau buvo – gautos pirminės pastabos, laukiama galutinių ekspertų išvadų.

„Ilgas ir nesibaigiantis koregavimas”, –  taip atsidusdamas jis įvardija visą procesą.

Anot projektuotojo, ekspertai dar turi pastabų tik dėl projekto kaštų apskaičiavimo. Tačiau galimos viso projekto kainos pasakyti viešai jis nesiryžo: esą tai užsakovo – savivaldybės – reikalas.

Projektuotojų vizualizacija

A. Baužys pabrėžia, kad ir po ekspertizės pradėjus derinti projektą, gali rastis kliūčių ne dėl interesų nesutapimo ar atskirų nuomonių, ambicijų, o dėl to, kad planuojama „sudėtinga teritorija”. 

Kaip pavyzdį jis akcentuoja diskursą dėl senosios turgaus aikštės: ji turi būti skirta automobiliams statyti ar atkurta istorinė aplinka. Nugalėjo automobiliai…

Architektas sako, kad nors rytinėje turgaus halės pusėje nebeliko laikinųjų paviljonų, ten vis dėlto išlieka galimybė, jei savivaldybė to norės, statyti naują paviljoną, kurio perspektyva „dabar yra migloje”.

Artūro Šulco nuotr.

Ateityje reikėtų atnaujinti ir senus senamiesčio detaliuosius planus, kurie projektuotojams „kiša koją”, neatveria geriausių senamiesčio atstatymo perspektyvų, teigia A. Baužys. 

Jis tvirtina, kad pagrindiniai projektiniai sprendiniai, visuomenei pristatyti dar 2020 metais, ženkliai nebuvo koreguoti, „gal tik nežymiai pasikeitė jų išraiška”.

Turgaus prieigų grindinys. Artūro Šulco nuotr.

Tačiau jau pirminių architektūrinių sumanymų vertinimų metu (o jie buvo lemiami savivaldybei, pasirenkant viešojo pirkimo konkurso nugalėtojus) projektą vertinusių ekspertų nuomonės išsiskyrė radikaliai: vienas iš jų „Altitudės” pasiūlymą įverto nuliais. O jo kolegos šiam projektui skyrė labai aukštus balus.

„Maištaujantis” ekspertas („Atviros Klaipėdos” duomenimis, tai –  Almantas Mureika, tuometinis Klaipėdos miesto savivaldybės vyriausiasis architektas) buvo pašalintas iš vertintojų gretų. Atnaujinus ekspertų gretas viešojo pirkimo laimėtoja tapo MB „Altitudės”.

Tuometinių nesutarimų epicentre buvo projektuotojų pasiūlymas virš laikinųjų, dabar jau nugriautų, paviljonų rytinėje turgaus pusėje įrengti nedideles patalpėles smulkiam verslui – kavinėms etc. 

Ir nors mieste sklando gandai, kad A. Mureika, šiuo metu vadovaujantis  Kultūros paveldo departamento Klaipėdos padaliniui, ir toliau „kiša koją” šiam projektui, jie nelabai pagrįsti: kol projektas nėra parengtas ir įkeltas į „Infostatybą” derinti, paveldosaugos institucijos neturi įtakos jo ruošimui. Nebent bandoma derinti neformaliai.

Visi „Atviros Klaipėdos” kalbinti specialistai pripažįsta, kad tiek šis, tiek kiti projektai Klaipėdos senamiestyje yra rengiami ir derinami ilgai ir sudėtingai. Pavyzdžiui, Vitalijus Juška, Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas, sako, kad, kai pradedama diskutuoti apie projekto atitiktį „urbanistiniam audiniui” ar panašiai, užstringama ilgam. Tačiau jis atmeta prielaidą, kad šiandien trukdžiai šiam projektui yra iš Kultūros paveldo departamento vadovo pusės – esą tam nėra jokio pagrindo.

„Labai svarbu, kad Turgaus aikštė būtų sutvarkyta ir kuo greičiau, – kaip maldą kartoja V. Juška. – Gyvename tikėjimu, kad bus ta aikštė sutvarkyta”.

11 Comments

  1. ziggy

    Nezinau labiau apleisto miesto Lietuvoje,nei Klp. Klaikuma. Savaitgaliais miestelenai islekia is sio sovietmecio anklavo….. Visur,kad tik nepasilikti siame tarybiniame kolchoze.Ir taip jau nnnn metu. Sustojes ir sugriuves laikas ,kuri nupiesti, gal galetu, amzinas. S. Dali.

    Reply
  2. T

    Turint omenyje kad Klaipėdos baloje viskas skęsta, tai kaip ir nebenaujiena.

    Reply
  3. Vytautas L.

    Labai meistriškai irgi pilietiškai Artūras Šulcas ,,pavaikščiojo” – surašė apie tą rimtą miesto bėdą:- ,,Senąjį Turgų”…
    Pažįstu ir aš tą turgų dar nuo savo paauglystės laikų. Dar nuo 1954 – tų metų, kai tėvas šiaip taip grįžo-parbėgo iš Belomorkanalo lagerių. O parubežy prie Latvijos Mažeikių apskrity vėl prievarta – visi į kolchozą ! Kur viskas atimta, užimta. Dar ir ,,nacionalizuota”! Tai va, atvežė pas kitus buvusius kaimiečius, bėgusius nuo stalininės saulės sovchozų… Kaip nors gyvensim. Tai ir tą Turgų, prakvipusį parduodama vogta iš Rybporto silke, žviegiančiais paršiukais, cypsinčiais viščiukais pavasariniais ir negirdėtais keiksmažodžiais pašiurpintą puikiai atsimenu… O dabar… O dabar, perskaičius paskutines biurokratines naujienas iš Artūro rašinio irgi kietokus komentarus, nuo dūšios surašytus, įsiklausai žmogus ir susimąstai… Ar čia Turgus (koks-visoks), ar čia koks Senamiesčio kaimelis su Pirtim (vantos, baseinai), ar čia tiesiog Aikštė kokia Jomarkams, mugėms,parodoms ir visokiems lambadų festivaliams… O kol kas Direktorius turgaus dabartinis Viačeslavas stengiasi, galvoja, organizuoja, daro ir neblogai padaro…

    Reply
  4. GintarasR

    Klausimas geriau informuotiems – ar teisybę plaka pikti liežuviai, kad šiuo projektu bus įrengtos naujos dangos turgaus teritorijoje, po to jos bus lupamos lauk, kad sutvarkyti senutėles požemines komunikacijas, ir po to dangos vėl bus įrengiamos iš naujo?

    Reply
    • Anonimas

      ne tik turgaus teritorijoje, bet ir besiribojančiose gatvelėse, bei Sukilėlių, Žvejų gatvelėse kur dangos buvo naujai keičiamos tinklai paliekami seni . Net šiandien stovinčios apleistos duobėse nauji įvadai į sklypus, pasijungimai nei numatyti nei įrengti.. – sav. administracija gera savo valdomoms įmonėms. Taip gerbiamas mieste senamiesčio verslas pastenės, pasiraus ir įsirengs pats. Aišku, kad vėl išrausdamas viską.

  5. Mulkiai

    kai tokie provincijos mulkiai kaip budinas imasi brėžti pagrindines senamiesčio ašis, o zulcai konstruoja scenarijus kas būsimam investitoriui ( Petraičiui) patiks ar ne, juškos prisitaikėliškai stenės tol taip ir bus – kalnas miesto pinigų vėl bus į balą ir tokiame objekte rezultate nebus jokios gyvybės. Savivaldybės klerkai pusės „veido” makiažu užsiiminėja. Teisingai Mureika daro, kad absurdus dusina. Darbai pradėti dirbti nuo antro galo grubiausiai pažeidžiant teisės aktus. Toks svarbus senamiesčiui, visuomenei objektas, tokios galimybės, o kur tokio objekto viešas, rimtas architektūrinis idėjos konkursas ?????? Užuojauta naiviems architektams bandantiems „suprojektuoti” biurokratų kliedesius.

    Reply
  6. Toliau nuo miesto reikalų

    Klaipėdoje labai aiškiai matosi, kokį ,,vyriausiąjį architektą” miestas turėjo ilgus metus. Visiška nekompetencija, nesuvokimas, neskonybė. O dabar vadovauja paveldui. Tai turbūt krapštinės vieną detalią kol pastatas nugrius. Tokius architektus reikia laikyti toliau nuo miesto reikalų.

    Reply
    • neišmanėli

      miesto vyriausią architektą samdo meras ir administracijos direktorius. Arba jų norams paklūsti arba privalai dingti.

    • Pilietė

      Pritariu..Vyr.arhitektą turėjom nesinori net kalbėti garsiai…

  7. Pastebėjimas

    Bet tas turgus-miręs reikalas. Ar beverta investuoti papudravimui, gal net plastinės operacijoms, jei vilčių kad atsigaus jokių? Aikštės sutvarkytos ir pritaikytos ūkininkams ten tikrai per akis. Visa ta halė su maximinemis prekėmis ir vienu kitu užsukančiu pirkėju nebeatgaivins turgaus. O atstatyti prekybinius paviljonus išvis absurdas. Jau buvo čia turgus! Nebeturėkime iliuzijų ir nebešvaistykime miesto pinigų, jų dar mokyklos pabaigtuvėms reiks. O čia matyčiau gyvenamosios paskirties su komercinėmis patalpomis statinius, ir vietoje tos halės. Reikalinga nauja studija. Deja, kad ir kaip tai Klaipėdoje absurdiškai beskambėtų.

    Reply
    • Pastebėjimui

      Iki pietų turgus, vėliau miesto aikštė. Koncertai ir bet kas, kas gali būti miesto aikštėje.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This