Piratų įkaitais buvę lietuviai jau pakeliui namo

Uostas ir jūra

Vyriausybės kanceliarija ir Nacionalinis krizių valdymo centras pranešė, kad piratų įkaitais paimtų dviejų lietuvių gelbėjimo operacija, vykusi nuo kovo 25 dienos, sėkmingai užbaigta. Informaciją patvirtino piratų užgrobto tanklaivio „Monjasa Reformer” savininkai – Danijos kompanija „Monjasa”.

Teigiama, kad abu lietuviai, gimę 1958 m. ir 1995 m., 6 savaites buvę jūrų piratų nelaisvėje, jau pakeliui namo.

„Monjasa Reformer” anksčiau vadinosi „Ekfors”. Bernard Hily (marinetraffic.com) nuotr.

„Monjasa Reformer” tinklalapio marinetraffic.com pateikiamais duomenimis, šiuo metu yra prie Kongo krantų, netoli Pointe-Noire uosto.

„Vadovaujantis tokių įvykių pasauline praktika, siekiant nepakenkti gelbėjimo darbams, apie jų eigą informacija nebuvo teikiama. Tokios taktikos laikosi visos pasaulio valstybės, gelbėdamos savo piliečius iš piratų nelaisvės. Nepaisant to, kad šį kartą informacija apie operaciją trečiųjų asmenų buvo paskleista, tarptautinei įkaitų vadavimo grupei sėkmingai pavyko užbaigti išlaisvinimo procesą. Tylos principo tokiose situacijose saugant žmonių sveikatą bei gyvybes bus laikomasi ir ateityje”, – rašoma Vyriausybės kanceliarijos pranešime.

Anot jo, Lietuvos institucijas kovo 26 dieną pasiekė žinia, kad su Liberijos vėliava plaukiojantis tanklaivis „Monjasa Reformer” prieš parą buvo užpultas maždaug 140 jūrmylių į vakarus nuo Pointe-Noire. Piratai užgrobė laivą bei įkalino 16 įgulos narių. Vėliau laisvas surastas, piratai paleido 10 iš 16 įgulos narių, tačiau lietuviai liko įkaitais.

Nacionaliniame krizių valdymo centre kovo 27 dieną buvo sušaukta speciali iš įvairių Lietuvos institucijų atstovų sudaryta darbo grupė, kuri koordinavo Lietuvos piliečių gelbėjimo darbus. Šalies institucijos iškart identifikavo lietuvių tapatybes, su jų artimaisiais ryšį užmezgė Lietuvos policijos pareigūnai, jiems nuolat teikta visa būtina pagalba ir informacija.

Lietuvos institucijos bendradarbiavo su Interpolu, kitomis tarptautinėmis organizacijomis bei užsienio partneriais, kad Lietuvos piliečiai kuo skubiau būtų išlaisvinti ir saugiai pargabenti namo.

Lietuvoje įkaitų išlaisvinimu rūpinosi Nacionalinio krizių valdymo centras, Valstybės saugumo departamentas, Užsienio reikalų ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Susisiekimo ministerija, Generalinė prokuratūra.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Į Kaliningradą išgabentos mergaitės mama nuvyko į Rusiją

Pagrobtos ir tėvo į Kaliningrado sritį išgabentos mergaitės mama nuvyko į Rusiją, kur deda visas pastangas, kad susigrąžintų dukrą į ...
2023-09-05
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Piratai laiko įkaitais ir du lietuvius

Lietuvos Vyriausybės Nacionalinis krizių valdymo centras praneša apie du piratų užgrobtame laive esančius lietuvius. Skelbiama, kad informacija Lietuvos institucijoms žinoma ...
2023-05-05
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Prie Somalio tarnavusiems kariams - medaliai

Ketvirtadienį Lietuvos kariuomenės Autonominės laivo laivų apžiūros grupės (ALAG) kariai, grįžę iš Europos Sąjungos (ES) karinės jūrų operacijos ATALANTA, Klaipėdoje ...
2018-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This