Dėl Remigijaus Žemaitaičio pasisakymo – ir ikiteisminis tyrimas

Kriminalai ir nelaimės

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimos neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.. Tyrimas pradėtas įvertinus buvusio kandidato į Klaipėdos merus, Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos.

Remigijus Žemaitaitis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmadienio rytą Seimo narys, reaguodamas į mokyklos netoli Betliejaus nugriovimą, pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

„Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais. (…) ES teigė esanti pasibaisėjusi incidentu, kai Izraelio pajėgos auštant atvyko į mokyklą (…) Reikia tik konstatuoti, kad ši mokykla buvo pastatyta ES finansų dėka. (…) Kas turi dar nutikti, kad Izraelis suprastų, kad tokios provokacijos ir tokie veiksmai tik dar labiau kelia pyktį ir kartu neapykantą žydams ir jų tautai“, – „Facebook” paskyroje rašė parlamentaras.

Tokį jo pasisakymą pasmerkė Izraelio ambasada Lietuvoje.

„Buvome šokiruoti, kai socialinėje erdvėje pamatėme Lietuvos Respublikos Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pasisakymą apie Palestiniečių mokyklą netoli Betliejaus. Pateikta pozicija ne tik neatitinka realybės, turint omenyje, kad pastatas buvo statomas nesilaikant būtinų saugumo reikalavimų, kėlė pavojų ir dėl to buvo nugriautas. Gerbdami žodžio laisvę, pabrėžiame, kad Izraelio veiksmų ir politikos kritika yra viena, o akivaizdžiai antisemitiniai komentarai – visai kas kita“, – paskelbė ambasada.

Pasak ambasados darbuotojų, naudodamasis proga R. Žemaitaitis siekė legitimuoti antisemitines nuostatas bei susidorojimą su žydais. Seimo nario reikalaujama už tokius žodžius atsiprašyti.

„Griežtai smerkiame tokį Seimo nario komentarą ir visas antisemitizmo bei neapykantos formas. Holokausto metu naciai ir vietiniai kolaborantai, realizuodami tokias antisemitines nuostatas, sunaikino 95 proc. Lietuvos žydų – vyrų, moterų ir vaikų. Prisimindami šį brutalų ir tragišką istorijos puslapį ir suprasdami, kad valdžios atstovų pasisakymai neišvengiamai daro įtaką visuomenės nuostatoms, raginame Seimo narį atsiprašyti už žodžius, skaudinančius Holokausto katastrofą išgyvenusius žydų bendruomenės narius bei žeminančius šio brutalaus laikotarpio aukų atminimą“, – pabrėžiama ambasados išplatintoje reakcijoje.

Į tokius žodžius apie Izraelį ir žydus sureagavo ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tokie neatsakingi pareiškimai kenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje ir dvišaliams santykiams“, – prezidento G. Nausėdos poziciją Eltai perdavė patarėjas Tomas Beržinskas.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos frakcijų seniūnai antradienį kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją. Kreipimesi parlamentarai nurodo, kad R. Žemaitaitis savo pasisakymais platino neapykantos kalbą, siekė ne tik legitimuoti antisemitines nuostatas, tačiau taip pat viešai pasityčiojo, skatino smurtą ir neapykantą prieš žydų tautą.

Šiuo kreipimusi parlamentarai prašo Seimo etikos ir procedūrų komisijos atlikti R. Žemaitaičio pasisakymų ir elgesio atitikties Lietuvos Respublikos politikų elgesio kodekso principams tyrimą.

Seimo narių iniciatyvai palaikymą antradienį išreiškė ir parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Tegu tiria, ar man gaila, kad etikos sargai vieną ar du kartus ištirs. Galvojate, kad aš kažko bijau?“ – žurnalistams Seime aiškino R. Žemaitaitis.

Politikas griežtai atsisakė pripažinti suklydęs dėl savo pasisakymo. Pasak jo, jis tarptautinio pasmerkimo sulaukusias frazes gali interpretuoti kaip tinkamas.

„Jūs interpretuokite kaip norite: aš interpretuoju vienaip, o jūs interpretuokite kitaip. Mano teisė interpretuoti, kaip aš noriu. Aš tikrai tikėjausi, kad reakcija bus pakankamai audringa, ir tikėjausi, kad Izraelio atstovai išeis viešai ir atsiprašys būtent ES ir Palestinos vaikų, kurių mokykla buvo sugriauta“, – teigė jis ir toliau piktinosi Izraelio veiksmais.

Opozicinės „Laisvės ir teisingumo“ partijos taryba artimiausiu metu svarstys R. Žemaitaičio pasisakymą apie Izraelį. Kaip teigia partijai laikinai vadovaujantis Artūras Paulauskas, bus keliamas klausimas ir dėl skandalais garsėjančio politiko likimo organizacijoje.

Jis akcentavo, kad antisemitiniai partiečio pasisakymai nėra priimtini partijai.

„Mums nėra priimtini jo pasisakymai, ne visai tinkamai jis išsireiškė. Kai kurie sakiniai visiškai netinkami. Tokių stiprių klaidų dar nebuvo. Jei anksčiau ir kalbėdavo, tai daugiau vietiniam frontui“, – teigė jis.

„Noriu pabrėžti, kad šita mokykla buvo išimtinai finansuota iš Europos sąjungos – iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Bulgarijos, Vokietijos, Ispanijos ir kitų valstybių šalių.(…) Ir jei mes manome, kad 21 amžiuje galima leisti kažkokiai valstybei sprogdinti ar naikinti tokius kitos valstybės objektus, tai leiskite paklausti patys savęs – kokiomis moralinėmis ir politinėmis vertybėmis jūs šiandieną gyvenate? Aš gyvenu daug aukštesnėmis nei jūs manote“, – antradienį iš Seimo tribūnos kalbėjo pats R. Žemaitaitis.

Pasisakymo metu parlamentaras šiuos Izraelio veiksmus pavadino „barbarų ir maurų“ elgesiu.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

2 Comments

  1. +

    Teisingai, reikia atsakyti už žodžius, kiek galima nevaldyti liežuvio.

    Reply
  2. Aĺd x

    Padugnė tas Žemaitaitis ir pliurpalas kaip ir Gražulis

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato

Priesaiką sulaužęs ir šiurkščiai Konstituciją pažeidęs parlamentaras Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato. Pirmadienį politikas pateikė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This