Gegužės 9-oji – su dainomis ir pretenzijomis buvusiam merui bei žurnalistams

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Nors nuo praėjusių metų liepos Skulptūrų parke nebėra sovietinės ideologijos ženklų, skirtų čia palaidotiems II pasaulinio karo metu žuvusiems kariams, o pati kapavietė iki šiol nepertvarkyta, tai nesumažino Klaipėdos rusakalbių bendruomenės noro šiemet tęsti tradiciją čia minėti gegužės 9-ąją.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, minėtojo karo pabaiga Rusijoje, skirtingai nei Vakarų pasaulyje, yra švenčiama diena vėliau – gegužės 9-ąją. Tos dienos vidurdienį Klaipėdoje visada vyksta šimtus klaipėdiečių pritraukiantis minėjimas, kuriame anksčiau aktyviai dalyvaudavo ir Rusijos diplomatai. Neatsiejama minėjimo dalimi būdavo ir gėlių dėjimas ant sovietmečiu amžinosios ugnies aukuro funkciją atlikdavusios žvaigždės.

Pernai liepą vykdant miesto Tarybos valią ir ši žvaigždė, ir sovietinių karių, ir kalavijo skulptūros bei dalis užrašų buvo demontuoti. Karių kapai ir lentos, kuriose užrašyto žuvusiųjų vardai ir pavardės, buvo palikti.

Šį antradienį žvaigždės vieta buvo nuklota gėlėmis, čia dėtos ir žvakės, buvo palikta ir keletas saldumynų. Gėlės dėtos ir demontuotų karių skulptūrų vietoje, tradiciškai gausiai jų buvo ant lentų su žuvusių karių pavardėmis.

„Policijos pajėgos šiek tiek stiprinamos, daugiausiai – Klaipėdoje. Kitose apskrityse patruliams skirtos užduotys daugiau dėmesio skirti tam tikroms vietoms“, – šventės išvakarėse Eltai buvo sakęs Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekežienė patvirtino, kad kasdieniai planai buvo pakoreguoti nukreipiant į S. Daukanto gatvę budėti daugiau pareigūnų. Anot jos, budėjo ir neuniformuoti policininkai.

Viršininkė akcentavo, kad iki pietų buvo ramu, o jei ir būtų pastebėtas pažeidimas, pavyzdžiui, dėl neleistinos simbolikos, tai tiesiog užfiksuojama vadinamosiomis kūno kameromis ar kitomis priemonėmis ir vėliau pradedama administracinė teisena.

„Yra tam tikri taktiniai policijos sumetimai. Bet koks veiksmas, kuris nukreiptas į asmens laisvės suvaržymą ar tam tikrą jėgos panaudojimą, gali iššaukti daug didesnės bėdos ir viešajai tvarkai”, – aiškino R. Bekežienė.

Žurnalistams minioje pavyko užfiksuoti tik vieną vyrą, atėjusį su vadinamąją Georgijaus juostele, tačiau ir jis juostelę slėpė po striuke, tik kartais pasirodydavo nedidelis pastarosios fragmentas. O viena moteris neslėpė specialiai apsirengusi šios juostelės spalvomis.

„Puikiai suderinau atspalvius”, – praeidama pro žurnalistus sakė ji.

Tradiciškai minėjimo metu neapsieita ir be rusiškų dainų. Garsiausiai skambėjo „Katiuša” ir „Den pobedi”. Pastaroji daina buvo užbaigta ir rusišku palinkėjimu „Taikaus dangaus”.

Tuo metu kai kurie susirinkusieji piktinosi įvykį fiksuojančiais žurnalistais, vadino juos Amerikos agentais, klausė, kam jie čia iš viso yra, jei tai jiems ne šventė, ragino eiti lauk.

O du rusakalbiai vyrai dėl sovietinių memorialo akcentų demontavimo kaltino buvusį merą. Esą būtent dėl to jis prarado pasitikėjimą ir nebebuvo išrinktas dar vienai kadencijai.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad pagaliau įvyko konkursas, skirtas išrinkti geriausią šios karių palaidojimo vietos pertvarkymo idėją. Savo pasiūlymus šiam konkursui pateikė šeši autoriai. Manoma, kad preliminari jų įgyvendinimo kaina gali svyruoti nuo 160 tūkst. iki 1,35 mln. eurų. Nors konkurso komisija jau tarė savo žodį, tačiau nugalėtojas bus viešinimas tik dar maždaug po savaitės – tiek gali užtikrinti dalyvių atitikties konkurso sąlygoms vertinimas.

28 Comments

  1. Skaiityt

    tokius šovinistinius ir skatinančius neapykantą, susidorojimą su turinčiais savo nuomonę bei įsitikinimus žmonės tiesiog gėda. Kokios šiukšlės rašo.. Jums nėra nieko švento. Jūsų savimonė liandzbergo bato lygmenyje. Kaip jus tokius žiaurius cinikus dar šventa Lietuvos žemelė nešioja.. Ir dar Klaipėda vadinasi liberalų miestų?! Liberalų kurie turėtų visur skleisti toleranciją ir asmens laisvę..

    Reply
  2. Ll

    Baisu?

    Reply
  3. Ll

    Ką baisu lietuviams?

    Reply
    • Andrius

      Sakyčiau šlykštu

  4. Ričardas

    Okupantų palikuonys susirinkę.

    Reply
  5. kodėl taikstomasi?

    Jokia tauta kapuose nedainuoja energingų, maršinių dainų. Tik giesmes gieda. O rusai su pasimėgavimu plėšia karines dainas. Tai siaubinga. Ir iš vis – tie susirinkę – penktoji, pavojinga kolona.

    Reply
    • Linas

      Pritariu. Rusijos propaganda gyvenantys, kontrabandinėmis cigarėtėmis kvėpuojantys ir į pigų alkoholį mėgstantys murkdytis veideliai. Greičiausiai dalis nė lietuviškai nemoka. Galėtų varyt jie atgal į savo motką ruzziją, kur auksas, pieno upės ir dorybė.

  6. a

    Tai ne rusakalbiai, tai rašistai – palyginimui su naciais 1939 metų. Jei jie džiaugiasi nugalėję fašizmą ( pritariu, tai gerai), tegul pasižiūri į save- kuo jie skiraisi?

    Reply
  7. To XMTAIP IR PADARISIME

    Taip ir padarisime ant davo kapo.

    Reply
    • Jonas

      Tipiškas vatinio atsakymas. Su klaidomis ir grasinimais. Geriau eik įkalk kaukolinės, seniuk, mažiau nervinsies 🙂

  8. Dalia

    Fejerverkų miesto renginiuose atsisakyta iš pagarbos kariaujančios Ukrainos žmonėms, bet Pergalės dienos proga centrinėje miesto dalyje salvės griaudėjo geras 10 minučių. Policija turėjo pakankamai laiko atsibusti ir pasidomėti, kas ir ką švenčia.

    Reply
  9. Benas

    Fašistai švenčia pergalę prieš fašizmą. Rudasis fašistas nugalėtas, šlovė raudonąjam fašistui.

    Reply
  10. Cha cha cha

    Apšiko liliputinas tą jūsų prazniką :-)))

    Reply
  11. Imkit pavyzdį iš Waršuvos!

    Koloradai valdžioje,tai atsigavo nedamušti dinozaurai..

    Reply
    • Ll

      Noriu gyventi Lenkijoje valio lenkai

  12. Cha...

    To „Taigi”: kiekviena tauta turi savo papročius. Gal pasidomėk, kaip Meksikoje mirusiųjų diena minima…

    Reply
    • Vytautas

      čia Meksika ar meksikiečiai buvo susirinkę ?

  13. Cha...

    Na atėjo, pagerbė žuvusiuosius ??… Nesuprantu, kas čia blogo… Kam toks ažiotažas…

    Reply
    • taigi

      o tai jūs kapinėse dainuojate?dar gerai,kad nešokote ant kaulų…atėjai padėjai gėlytę ir namo,ne,bet jūs darote šou,demonstruojate ką?

    • XM

      Išasfaltuoti ir viešus tualetus pastatyti ir baigsis vatnikų cirkai.

  14. Marijus

    Išrinko tą „projektą” iš kurio didesnis atkatas. O pusdurniama, kurie pagal landsberginę komandą FAS! Pradeda vambryt – nieko nesakysiu. Juk galioja posakis: – kai Dievas nori nubausti, pirma atima protą”… Šiuo atveju tai perteklinis – proto nė pirminiam projekte nebuvo numatyta…

    Reply
  15. Anonimas

    O Neniškio kontora net netikrino, ar „veteranai“ susimokėjo už automobilių statymą. Pamėginkite kur nors kitur bent 5 min. palikti automobilį nepamokėję už stovėjimą, tuoj keleivinio transporto vyrukai prisistatys, o rusų pergalės dienos proga galima buvo automobilius statyti ir stovėti kiek tik norėjo laiko. Kodėl?

    Reply
  16. Asta

    Padarys iš šios vietos pievelę su šaškėm, surengę didelį ale konkursą.. savivaldybės klerkų nuobodumui nėra ribų.

    Reply
  17. Серёга

    Tai dar nenugriovė to viso šlamšto. Vis renkasi liekanos. Didyvojevali ?

    Reply
    • Tam seregsi lansbergistui, ir juoks tu ne ser, o šud....

      Tu gyvas todėl, kad mūsų proteviai buvo nužudyti Hitlerio, nukankinti koncentracinesę stovyklosę. Tad gerbkime tuos dėl kuriu mes gyvi
      O kas negerbia tas cmo

    • Anonimas

      Lysk į urvą vatini. Tavo taip vadinamieji protėviai kapuose apsiverstų pamatę ką tavo širdies draugai Ukrainoje išdarinėja.

  18. taigi

    Ačiū Dievui,nėra dabartinio mero sveikinimo,manau,tikėjosi okupantų gerbėjai

    Reply
    • Buvo nejauku

      Ar policija nepradės tyrimo, kas šiąnakt prieš vidurnaktį taip ilgai leido fejerverkus ir salves? Putino gerbėjų daugėja kartu atbėgėliais? Ne jau sunku juos identifikuoti? Juk tai tikra Penktoji kolona!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This