Į Palangą 15-tą kartą atkeliauja gintarinis savaitgalis

Regionas

Šeštadienį Palanga kviečia pasimėgauti išskirtiniu gintariniu lietumi – jau 15-tą kartą kurorte vyks didelio pramogautojų dėmesio kasmet sulaukiantis gintarinis savaitgalis. Šiais metais jis bus išskirtinis, skirtas Palangos miesto 770-ajam gimtadieniui, tad iš Bangpačio rankų pažirs 77 saujos vadinamojo Lietuvos aukso.

Nors šventė vyks atvirose erdvėse – Jūratės ir Kastyčio skvere bei paplūdimyje prie jūros tilto, organizatoriai – asociacija „Stintų ordinas“ – nesureikšmina sinoptikų prognozių. „Nesvarbu, ar šeštadienį švies saulė, ar ji slėpsis už debesų – šią dieną kurorte oras neabejotinai bus jūrinis“, – šypsojosi vienas iš gintarinio savaitgalio organizatorių Nerijus Stasiulis.

Renginio metu bus primintos kelios šiais metais minimos kurortui svarbios datos: Palangos miesto 770-metis, Gintaro muziejaus 60-metis bei gintarinio savaitgalio 15 metų sukaktis.

Gintarinis šurmulys Jūratės ir Kastyčio skvere prasidės šeštadienio vidurdienį – smalsuolius pirmiausia pakvies gintaro meistrų edukacinė Meistarnė. Čia norintieji galės ne tik stebėti gintaro apdirbimo procesą, bet ir patys pamėginti nušlifuoti gintarą ar suverti jo karoliukus.

Pasimokę gintaro apdirbimo subtilybių, gintarinio savaitgalio dalyviai po valandos, 13 val., bus sukviesti į pajūrį – čia vyks 10-asis Lietuvos gintaro rinkimo čempionatas. Jame jėgas išbandyti bus kviečiamas praėjusiųjų metų čempionas, taip pat – kiti norintys rinkėjai.

Kaip ir kasmet, pajūryje bus įrengta dešimt gintaro rinkimo zonų, kurių kiekvienoje bus imituotas natūralus paplūdimio fragmentas – smėlis bus sumaišytas su jūros išmetamais dumbliais, pagaliukais, akmenukais ir kitomis sąnašomis, ir kiekvienoje iš šių zonų bus paberta gintarų. Čempionato dalyviai per nustatytą laiką turės kuo švariau surinkti kuo didesnį kiekį čia išbarstyto vadinamojo Lietuvos aukso.

„Ankstesnių čempionatų metu dalyviams pažerdavome po 100 gramų gintarų, šiemet šį skaičių kiek padidinsime bei pailginsime gintaro rinkimo laiką“, – sakė N. Stasiulis.

Dar viena gintarinio savaitgalio atrakcija – gintarinio lobio paieškos. Praėjusiais metais buvo paslėpti trys lobiai: vienas buvo užkastas smėlyje, vienas balionais pakeltas į orą, o trečias įmestas į jūros bangas.

Pasak organizatorių, nors ir labai uoliai pramogautojai ieškojo gintarinio lobio, vis dėlto į dangų pakilęs lobis taip ir nebesugrįžo, o užkastą smėlyje atkakliausieji rado tik po poros mėnesių. Ir tik jūra gintaro lobį atidavė labai greitai.

„Norime, kad lobis būtų surastas kuo greičiau, tad šiais metais 15 dailių buteliukų su dovanomis jų viduje išmesime į jūrą“, – sakė N. Stasiulis.

O gražiausias gintarinis papuošalas bus renkamas 13.30 val. ant jūros tilto.

15-tas „GINTARINIS SAVAITGALIS 2023“

Gegužės 13 d.

12 val. Gintaro meistrų edukacinės Meistarnės atidarymas Jūratės ir Kastyčio skvere.

13 val. – 10-tas Lietuvos gintaro rinkimo čempionatas paplūdimyje prie jūros tilto.

13.30 val. Gražiausio gintarinio papuošalo rinkimai ant jūros tilto.

14 val. Bangpatys barsto 77 saujas gintaro paplūdimyje prie jūros tilto.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This