LAT: asmuo, dėl neatsargumo pametęs svetimus pinigus, išteisintas pagrįstai

Konsultacijos

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje asmuo buvo nuteistas už svetimo turto iššvaistymą, t. y. už tai, kad dėl neatsargumo (pamesdamas) iššvaistė jam kaip atskaitingam asmeniui patikėtą svetimą, įmonei priklausantį turtą – 3906,37 Eur, skirtus galvijams supirkti.

Kasaciniu skundu nuteistojo gynėjas prašė panaikinti apeliacinės instancijos teismo apkaltinamąjį nuosprendį ir palikti galioti pirmosios instancijos teismo išteisinamąjį nuosprendį, argumentuodamas tuo, kad susidariusi situacija gali būti vertinama tik kaip civilinis ginčas.

Išnagrinėjusi bylą LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija konstatavo, kad kaltininko žinion perduoto turto tvarkymo sąlygų pažeidimas pats savaime nesuponuoja baudžiamosios atsakomybės, jei nėra padaroma žalos arba nėra kliūčių padarytą žalą atlyginti civilinės teisės priemonėmis. Tokios kliūtys, kurios būtų traktuojamos kaip trukdančios civiline tvarka reikalauti žalos atlyginimo, yra tada, kai viena šalių sąmoningai sudarė situaciją, kad nukentėjusysis negalėtų civilinėmis teisinėmis priemonėmis atkurti savo pažeistos teisės arba toks pažeistų teisių gynimo būdas būtų pasunkintas, neperspektyvus (pavyzdžiui, be teisėsaugos pagalbos neįmanoma surasti ar identifikuoti prievolės vengiančio asmens; kaltininkas tyčia tapo nemokus, slapstėsi, trukdė atlyginti žalą; sąmoningai nevykdė įpareigojimų, nuslėpė nuo nukentėjusiojo esminę informaciją apie turimas dideles skolas ar nemokumą ir pan.).

Pasak LAT pranešimo, nagrinėjamu atveju tokių sąlygų nebuvo konstatuota – nuo pat pradžių buvo žinomas pinigus pametęs asmuo, jis šio fakto neginčijo, iš dalies pradėjo dengti skolą, buvo žinoma ir konkreti suma, kurią dar reikia grąžinti.

„Taip pat byloje nustatyta, kad įmonė ir asmuo prašė patvirtinti taikos sutartį, tačiau sutartyje buvo nurodyti kitos įmonės rekvizitai ir dėl šios priežasties teismas sutarties netvirtino. Vis dėlto įmonė trūkumų nešalino, civilinio ieškinio dėl skolos priteisimo teismui neteikė, o pateikė policijai pareiškimą. Iš susiklosčiusios situacijos akivaizdžiai matyti, kad tuo atveju, jei prašymas patvirtinti taikos sutartį būtų buvęs be trūkumų arba jie būtų buvę pašalinti, teismas taikos sutartį būtų patvirtinęs ir poreikio vykdyti baudžiamąjį persekiojimą nebūtų kilę-“, – rašoma teismo pranešime.

LAT teisėjų kolegija panaikino apeliacinės instancijos teismo nuosprendį ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo asmuo išteisintas.

LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

1 Comment

  1. alg

    Kaip sakė žinomas advokatas: „teisme teisybės nėra”.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas dar kartą atsisakė stabdyti nuosprendžio vykdymą Eligijui Masiuliui

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą atmetė „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kalėti pusšeštų metų nuteisto buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmenys pagrįstai nuteisti dėl žiauraus elgesio su gyvūnais

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nuteisti baudomis už žiaurų elgesį su ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kada už stogo terasos remontą turi mokėti visi

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) išnagrinėta byla pagal daugiabučio namą administruojančios įmonės prašymą priteisti iš butų savininkų skolas, susidariusias už terasos, ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This