Širdies nepakankamumas – ne tik senjorų liga

Sveikata

Klaipėdos universiteto ligoninės filialo Jūrininkų ligoninė medikai antradienį su klaipėdiečiais dalijosi žiniomis apie širdies nepakankamumą ir mokė, ką daryti, jei sustotų šalia esančio žmogaus širdis. Savo istorija renginyje dalijosi širdies nepakankamumu keletą metų sirgusi ir jau dvejus metus su donoro širdimi gyvenanti Aistė Štaraitė.

Ši iniciatyva buvo skirta širdies nepakankamumo savaitei, siekiant atkreipti dėmesį į pandemijos mastą įgaunančią ligą.

Jūrininkų ligoninės gydytojai kardiologai priminė, kad širdies nepakankamumas pasireiškia, kai dėl nusilpusios raumens funkcijos širdis nebepajėgia aprūpinti organizmo reikiamu kraujo, o tuo pačiu ir deguonies kiekiu. Dažniausiai pasitaikantys šios ligos simptomai yra nuovargis, dusulys, dažnesnis širdies plakimas, kulkšnių patinimas ir kt.

Renginio iniciatorės, Širdies aritmijų skyriaus vedėjos, gydytojos kardiologės Romos Kavaliauskienės teigimu, širdies nepakankamumas dažnai išsivysto dėl to, kad žmogus serga ar galbūt anksčiau susidūrė su tam tikrais sveikatos sutrikimais: koronarinių arterijų liga, miokardo infarktu ar padidėjusiu kraujospūdžiu, kurie pakenkė ar apsunkino širdies darbą.

Aistė Štaraitė ir Roma Kavaliauskienė

„Širdies nepakankamumo diagnozė nereiškia, kad jūsų širdis nustos veikti. Tai reiškia, kad jūsų širdžiai sunku dirbti, norint užtikrinti jūsų kūno poreikius, ypač fizinio aktyvumo metu. Šiandieninė medicina ir pažangūs gydymo būdai leidžia pristabdyti ligos progresavimą. Žinoma, labai svarbus ir paties paciento indėlis keičiant gyvenseną, laikantis medikų rekomendacijų“, – akcentavo R. Kavaliauskienė.

Širdies nepakankamumas nėra vien vyresnio amžiaus žmonių liga. Ji užklumpa ir jaunus žmones. Savo istorija su auditorija ir medikais pasidalijo Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacijos prezidentė Aistė Štaraitė, kuriai prieš dvejus metus transplantuota donoro širdis. Pirmąjį kartą širdies nepakankamumo diagnozę jauna moteris išgirdo prieš šešerius metus. Tuomet nė trisdešimties neturėjusią A. Štaraitę kamavo nuolatinis dusulys, silpnumas, ji priaugo svorio – turėjo visus klasikinius šios ligos požymius.

Nustačius ligą ji jau buvo toli pažengusi. Išnaudojus visas medicinines galimybes, chirurgines intervencijas, galiausiai jaunai moteriai liko tik vienas šansas – širdies persodinimas.

„Kasdien jaučiu dėkingumą už suteiktą dovaną gyventi ir rūpinuosi savo sveikata: tiek fizine, tiek emocine. Noriu atkreipti dėmesį, kad profilaktiškai tikrintis sveikatą būtina bet kurio amžiaus žmonėms. Svarbu ne tik laiku nustatyta diagnozė, puikios intervencinio ir chirurginio gydymo galimybės, kvalifikuoti specialistai ar vaistų prieinamumas, bet ir paties paciento indėlis. Privalome tinkamai savimi pasirūpinti, jei reikia – keisti gyvenimo būdą, kantriai dirbti su savimi“, – pasakojo Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacijos
prezidentė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sveikata

Registruotis širdies ir kraujagyslių patikrai - specialiu telefonu

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) filialo „Jūrininkų ligoninė“ kardiologai daugiau nei mėnesį pacientus tikrina pagal Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinę programą. ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Sveikata

Jonas Sąlyga vadovaus Klaipėdos miesto poliklinikai (atnaujinta)

Jau kurį laiką viešojoje erdvėje sklandę gandai, jog savo noru iš Jūrininkų ligoninės vadovo posto pasitraukęs Jonas Sąlyga laimėjo konkursą ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This